10 trucuri ca să reduci consumul "otrăvii" de care ne despărţim atât de greu

Ultima actualizare:

    Foto: Sutterstock
Foto: Sutterstock

Vrei să dai jos câteva kilograme şi ţi-ai propus să treci la dietă? Zahărul e primul care trebuie tăiat de pe listă. Iată cum să faci acest lucru cât mai eficient.

Chiar dacă nu-ţi pui cu mâna ta zahăr în farfurie, asta nu înseamnă că el nu este prezent zilnic în alimentaţia ta. Fără să realizezi, îl consumi în tot felul de mâncăruri care nu se găsesc la rubrica „desert” şi care nu sunt dulci. Spre exemplu în pâine, condimente, sosuri, covrigei şi „ronţănele” sărate. Deşi nutriţioniştii nu-ţi recomandă mai mult de 6 linguriţe de zahăr pe zi, majoritatea consumăm dublu. Iar efectele sunt catastrofale, pe termen lung, de la acumularea de kilograme până la boli de inimă, diabet, carii dentare. Iată 10 sfaturi importante ca să reduci consumul de zahăr.

Citeşte eticheta tuturor produselor. Vei fi surprins să vezi în câte alimente se regăseşte zahărul. Chiar dacă nu se precizează exact cât zahăr conţine produsul respectiv, orientează-te după ordinea în care e enumerat printre celelalte ingrediente: dacă e la început, înseamnă că ocupă un loc important în compoziţie. Cel mai bine e să alegi produsele pe care se specifică faptul că nu conţin zahăr.Adaugă în deserturi fructe proaspete, dulci, care îndulcesc în mod natural preparatul. Spre exemplu, decât să-ţi cumperi iaurt cu fructe din comerţ, mai bine foloseşti iaurt simplu, în care să adaugi fructele dorite, proaspete, în diverse combinaţii.Orientează-te spre îndulcitori naturali, cum e mierea, siropul de agave, de ştevie, xylitolul.  Totuşi, şi pe acestea trebuie să le consumi cu măsură. Niciodată seara, niciodată pe stomacul gol.Acum, vara, profită de pepenele roşu. Are doar 20 de calorii la 100 g şi taie pofta de dulce.Foloseşte condimente naturale care dau aromă preparatului, fără să fie nevoie de atât de mult zahăr. Printre acestea, vanilia, scorţişoara, ghimbirul.

Nu poţi să bei cafeaua decât îndulcită? Încearcă măcar să reduci cantitatea de zahăr adăugată. Dacă de obicei îţi pui două linguriţe în ceaşcă, încearcă timp de o săptămână să pui doar una, apoi doar jumătate de linguriţă.Încet, încet, redu cantitatea de zahăr şi din celelalte dulciuri. Totul ţine de obişnuinţă, vei vedea că, după un timp, amandinele şi bomboanele ţi se vor părea mult prea dulci, iar fructele îţi vor putea satisface nevoia de dulce. Chiar şi reţetele prăjiturilor pe care le prepari în casă le poţi „fenta”, punând mai puţin zahăr decât „trebuie”.E bine că eviţi băuturile carbogazoase, însă trebuie să ştii că nu doar ele conţin zahăr, ci şi băuturile aşa-zis „naturale”, cum sunt sucurile neacidulate din comerţ, ceaiurile gata preparate, iaurturile de băut, cafeaua şi frappe-urile pe care le iei din supermarket.Nu zice nimeni să tai complet din meniu desertul. Îl meriţi, din când în când. Şi tocmai de aceea îţi recomandăm să păstrezi aportul de zahăr pentru aceste momente, fără să suplimentezi raţia zilnică de zahăr din tot felul de cereale, pâine şi ketchup.Mănâncă la ore fixe şi din trei în trei ore. În acest fel, nu rişti să faci hipoglicemie, nu-ţi scade glucoza din sânge astfel încât să simţi nevoia de a o înlocui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net