Secretele cozonacului

Ultima actualizare:

    Bucătari celebri vă dau reţetele lor, dar şi trucuri pentru a obţine cel mai delicios desert
Bucătari celebri vă dau reţetele lor, dar şi trucuri pentru a obţine cel mai delicios desert

Ce ar fi Paştele fără aroma cozonacilor prospăt scoşi din cuptor, care inundă casa şi persistă până târziu în noapte?! Parcă numai pentru acest miros îmbătător merită să faci şi tu, în casă. Dar nu numai. Umple-i cu nucă, stafide, mac şi cacao după pofta inimii şi obţii nişte cozonaci atât de gustoşi cum n-ai să găseşti în nici un magazin. Maeştrii bucătari vă dau câteva reţete şi trucuri de preparare.

Cozonac cu zahăr caramelizat de la Adi Hădean

simeon stalpnicul png

Ingrediente: pentru aluat, ai nevoie de 500 g făină, ½ linguriţă de sare, 20 g drojdie proaspătă, 100  ml lapte cald, 4 ouă, 100 g zahăr, coaja de la o lămâie, o linguriţă extract de vanilie, 150 g unt. Pentru umplutură: 80 g unt gras, 80 g ciocolată neagră, 20 g cacao, 30 g zahăr pudră, un praf de sare, 150 g miez de nucă măcinat, 150 g zahăr.Mod de preparare: dizolvă drojdia în laptele cald şi încorporează 80 g făină. Lasă să crească 15-20 de minute. Mixează ouăle cu zahărul, vanilia şi coaja de lămâie, adaugă amestecul de drojdie şi restul de făină, plus sarea. Amestecă cel puţin 10 minute. Încorporează untul şi lasă aluatul să-şi dubleze volumul. Pentru glazura de caramel, topeşte într-o tavă cu pereţi înalţi 150 g zahăr şi întinde bine pe pereţii vasului. Topeşte ciocolata cu untul, adaugă cacaoa, zahărul şi sarea. Întinte aluatul, pune peste foaie crema de ciocolată, presară nucă şi rulează strâns. Taie în 5-6 felii egale pe care le vei aşeza în tava ta­pe­­­­tată cu zahăr caramelizat. Dă la cuptor 40-50 de minute. Scoate-l imediat din tavă, întorcându-l cu susu-n jos.

Olivia Steer face cozonac fără lapte, ouă şi făină

simeon stalpnicul png

Să faci cozonac fără ingredientele principale – făină, lapte, ouă, zahăr – ţi se pare imposibil? Olivia Steer a reuşit. A folosit: 300 g caju, 3 linguri miere de salcâm, 1 lingură ulei de cocos, ½ linguriţă esenţă de vanilie bio, 300 g mac, coaja rasă a unei portocale, 100 g sirop de agave sau 5 linguri de miere. Nucile caju se dau prin râşniţă, iar făina rezultată se amestecă uşor cu 3 linguri de miere, uleiul de cocos şi vanilia. Blatul se întinde pe o hârtie de copt în strat subţire de un deget, se aşază deasupra macul măcinat în râşniţă, parfumat cu coaja de scorţişoară şi dulceaţa mierii / siropului de agave. Se rulează şi se bagă la frigider pentru 10-20 de minute.

Cozonac după reţeta bunicii, de la Anca Lungu

simeon stalpnicul png

Ingrediente (pentru 2 cozonaci mari): 1 kg făină, 20 g drojdie uscată, 5 ouă, un gălbenuş, 150 g unt topit, 400 ml lapte călduţ, 300 g zahăr, coaja rasă de la două portocale, o linguriţă de sare. Pentru umplutură: 400 g miez de nucă măcinat, 300 ml lapte clocotit, 100 g zahăr, 3-4 linguri de cacao, 2-3 linguri de scorţişoară, esenţă de rom.Mod de preparare: se amestecă făina, drojdia şi puţină sare. Ouăle şi zahărul se bat bine până se obţine o spumă albicioasă. Compoziţia se toarnă peste făină, se adaugă untul topit şi se frământă totul, turnând treptat câte puţin din laptele călduţ. Acoperă apoi aluatul cu un prosop de bumbac şi lasă-l să crească în loc călduţ până când îşi dublează volumul. Între timp, prepară umplutura, amestecând toate ingredientele. Împarte aluatul în două, întinde o foaie groasă de 1 cm. Pune umplutura deasupra şi rulează. Pune-l într-o tavă şi dă-i din nou timp să crească. Înainte de a băga cozonacii la cuptor, unge-I cu gălbenuş. Lasă-I să se rumenească 50 de minute la 180 de grade Celsius.

Cozonac cu nucă de la Horia Vîrlan

simeon stalpnicul png

Ingrediente: pentru aluat – 300 g făină, 75 g untură, 75 g unt, 2 ouă, o lingură zahăr pudră, un pahar de lapte călduţ, o lingură de smântână, ½ cub de drojdie proaspătă, un puţină sare. Pentru umplutură – 200 g zahăr, 200 g nucă măcinată, 2 ouă, o lingură unt, o lingură făină, puţină sare.Mod de preparare: drojdia şi zahărul se freacă într-un bol până se obţine o cremă. Adaugă laptele şi o lingură de făină. Lasă maiaua să crească într-un loc călduţ. Fă o gaură în mijlocul mormanului de făină şi pune untul, untura, un ou întreg plus un gălbenuş, maiaua, smântâna şi sarea. Frământă timp de 15 minute, apoi lasă la crescut timp de o oră. Împarte aluatul în două părţi egale şi întinde-le. Pentru umplutură, bate ouăle, adăugând zahărul şi miezul de nucă. Întinde umplutura pe cele două foi de aluat, răsuceşte şi pune cozonacii în forme unse cu unt şi tapetate cu făină. Coace cozonacii  timp de 40-45 de minute.

Trucurile lui Chef Scărlătescu

simeon stalpnicul png

Pentru a-ţi ieşi bine cozonacul, nu e important doar să respecţi întocmai reţeta. Contează şi calitatea ingredientelor, metoda de frământare, cât de bun este cuptorul (să nu ardă, să coacă uniform) şi multe alte secrete. Chef Cătălin Scărlătescu îţi propune să ţii cont de următoarele trucuri.

  • Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatură! Scoate-le de la frigider din timp, cu aproximativ 3-4 ore înainte, pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei.
  • Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade şi umiditate  80.
  • Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade, iar spre sfârşit temperatura trebuie coborâtă la 140 grade, pentru a-i permite cozonacului să se coacă bine.
  • Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.
  • Ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
  • Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru
  • asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.
  • Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixati ouăle cu puţină sare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
pizza pixabay jpg
1 dulceata de capsuni cea mai simpla reteta secretul pe care trebuie sa l stie orice gospodina png png
fericire pexels jpg
horoscop casatorie jpeg
cearcane jpg
horoscop fecioara jpg
keenan constance nfmoJh9n4PM unsplash jpg
detailing auto profesional cum sa transformi o ma ina obi nuita intr o bijuterie pe 4 ro i1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net