Cum te pregăteşti de pe acum pentru Paşte

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mai puţin de o lună ne desparte de sărbătorile pascale, iar tu ar trebui să începi să te organizezi. Asta, ca să nu te aglomerezi prea mult în acea perioadă. Nu uita că ai, totuşi, ceva de muncă: să mergi la cumpărături, să cauţi cadouri de Iepuraş, să faci curăţenie generală, să prepari alimentele pentru masa festivă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te pui la punct cu tot ce ai de făcut!

  • Fă curăţenie generală în casă - Curăţenia generală îţi ia foarte mult timp, aşa că nu mai pierde vremea! Camerele, bucătăria, baia, holurile, debaralele şi cămara – practic toate încăperile din casă - trebuie aspirate, aerisite şi curăţate. Nu uita că şi aparatura electrocasnică trebuie să strălucească de curăţenie. Acum este momentul să cureţi frigiderul, aragazul şi cuptorul, că cureţi cu atenţie prin locuri înguste sau foarte strâmte pe care le eviţi de obicei. De exemplu, spală şi între elemenţii caloriferelor – dacă acestea sunt din fontă, aspiră pe sub dulapuri, şifoniere şi bibliotecă. 
  • Cumpără produse alimentare neperisabile - În perioada sărbătorilor, preţurile alimentelor tind să se modifice şi să crească. Cumpără din timp produse pe care le vei folosi la prepararea mâncărurilor şi care rezistă mai mult: condimente, vopsea de ouă, ulei, zahăr, făină, orez, mălai, pastă de tomate, conserve de murături. Tot acum poţi cumpăra apă minerală, apă plată, băuturi alcoolice şi sucuri. 
  • Du covorul la curăţat  - În această săptămână, pentru că tot te ocupi cu curăţenia generală, trebuie să ai grijă şi de covor. Poţi să-l scoţi pe bătătorul din faţa blocului, să-l scuturi de praf, să-l speli şi să-l aeriseşti sau poţi să-l duci la o curăţătorie chimică. Înlăturând covorul vei putea spăla podeaua fie că este acoperită cu linoleum sau parchet.
  • Cumpără carnea de miel – Cu două săptămâni înainte de sărbători, ar trebui să cumperi carnea de miel pe care o vei prepara de Paşte. Aceasta poate fi tranşată şi depozitată în congelator. Nu-ţi face probleme, nu se va strica dacă va fi păstrată în condiţii optime (la minus 18 grade în congelator). Tot acum poţi cumpăra şi alte sortimente de carne: pui, curcan, vită. Atenţie la peşte! Este recomandat ca peştele să fie consumat imediat după ce a fost cumpărat de la magazin.
  • Spală geamurile - Să ne întoarcem la curăţenie! Ce-ar mai fi de făcut? Să spălam geamurile, perdelele şi jaluzelele. Această activitate trebuie făcută în ultima săptămână înaintea sărbătorilor. Nu are nici un rost să speli geamurile mai devreme pentru că rişti ca ploaia să le murdărească la loc. Foloseşte produse de curăţat pe care le ai deja în cămară precum oţet alb, spirt, bicarbonat sau cumpără câteva produse din magazine. 
  • Ce preparate culinare vei găti – Tot cu o săptămână înainte ar trebui să te gândeşti la ce preparate vrei să găteşti. Consultă-te cu familia sau cu invitaţii care vor veni în vizită în acele zile. Stabileşte un meniu în aşa fel încât să ajungă pentru câteva zile unui număr mai mare de persoane (în ideea în care vei avea la masă invitaţi, este evident că vei găti mai mult decât de obicei). Apoi, după ce ai stabilit ce mâncăruri vei prepara, cumpără cu atenţie ingredientele necesare în cantităţi suficiente (nici mai mult, nici mai puţin). Dacă vei cumpăra în exces, vei fi nevoit să arunci multe dintre ele. 
  • Cumpără cadourile pentru familie - Tot în ultima săptămână trebuie să avem grijă să cumpărăm cadourile pentru cei dragi, pentru familie, copii şi prieteni. Acum este momentul să dăm o raită prin magazine pentru a ne pregăti de Iepuraş. Caută cadouri cât mai practice, cât mai utile. De asemenea, nu cumpăra ce-ţi doreşti tu, ci ţine cont de dorinţele celor pe care vrei să-i surprinzi cât mai plăcut.

Ce să faci cu trei zile înainte de sărbători

  • Cumpără ouă pentru vopsit - Ouăle trebuie să fie cât mai proaspete aşa că ar trebui cumpărate cu câteva zile înainte de sărbători. Deci, ar fi bine să-ţi faci stocul, fie că alegi ouă proaspete sau deja fierte şi vopsite din supermarket. O regulă de care trebuie să ţii cont este modul de depozitare în frigider. Nu ţine ouăle în stativele speciale aflate pe uşă pentru a le feri de căldura care pătrunde din exterior atunci când deschizi frigiderul.  
  • Medicamente pentru situaţii de urgenţă - Trusa ta sanitară trebuie să conţină medicamente pentru situaţiile în care vei avea nevoie. În perioada sărbătorilor, unele farmacii au program redus sau sunt chiar închise. Astfel, trebuie să cumperi din timp anumite pastile. Cele mai importante sunt cele pentru tulburări digestive, dureri de cap şi de stomac. De asemenea, nu uita să iei spirt medicinal, vată medicinală, rivanol, plasturi pentru tăieturi şi tifon.
  • Cumpără legumele şi fructele – Cu trei zile înainte de Paşte trebuie să ne aprovizionăm cu verdeaţă, legume şi fructe – într-un cuvânt cu produse perisabile, care nu rezistă în timp. Acum trebuie să te duci la piaţă şi să cumperi salată, ceapă verde, usturoi verde, ridichi, roşii, ardei şi morcovi, cartofi, lobodă, pătrunjel sau mărar. Nu uita să iei şi o sticlă de borş dacă doreşti să prepari borş de miel. 
  • Vopseşte ouăle şi coace cozonacii - Cu trei zile înainte de Paşte deja începem să gătim bunătăţile culinare. Joi trebuie să vopseşti ouăle pe care le vei ciocni duminică şi poţi coace cozonacii şi pasca. 
image
image
image
image
image
image
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net