Cum găteşti pentru Crăciun ca să nu te îmbolnăveşti

Ultima actualizare:

Mâncărurile tradiţionale de Crăciun sunt savuroase, însă, grele, mai ales că acum carnea de porc se regăseşte în majoritatea preparatelor. Specialiştii ne învaţă cum să gătim piftia, sarmalele sau salata de boeuf, pentru a ne proteja sănătatea.

Consultantul în gastronomie şi tehnologii alimentare, dr. Gabriela Berechet, ne oferă câteva „trucuri” pentru prepararea mâncărurilor specifice Crăciunului. Cu puţină atenţie la porţia consumată şi la ordinea felurilor servite, masa de Crăciun poate fi un prilej de bucurie, evitând atât problemele digestive, cât şi acumularea kilogramelor. Iată ce ne învaţă specialistul!

  • Strecoară bine zeama piftiei! Piftia e unul din preparatele care se serveşte la începutul festinului gastronomic şi care se poate transforma într-un preparat uşor, rămânând foarte gustos. Adăugând morcov, ceapă, ţelină şi rădăcină  de pătrunjel în timpul fierberii, alături de condimentele dorite, vom îmbogăţi mult gustul preparatului. Prin urmare, cantitatea de sare necesară va fi mult mai mică, făcând piftia potrivită chiar şi pentru cei care trebuie să mănânce mai puţin sărat. Pentru a degresa piftia cât mai bine, «supa» se strecoară printr-o sită căptuşită cu tifon, îmbibat în apă rece. Astfel, se separă atât particulele în suspensie, cât şi grăsimea. Proporţia bună dintre carne şi aspic este de o treime carne la două treimi aspic. Pentru o porţionare uşoară, dar şi pentru un aspect deosebit, putem pune piftia caldă în pahare sau forme de dimensiuni potrivite, lăsându-le apoi la frigider. O porţie de piftie trebuie să aibă nu mai mult de 150 g (aproximativ 45 de calorii), dacă este singura gustare consumată, sau 50 g, dacă gustarea este alcătuită din mai multe preparate.
  • Maioneză slabă, pentru salata boeuf şi cea de vinete. Pentru salata boeuf este bine să folosim o maioneză light şi să avem grijă la cantitatea de sare adaugată (murăturile din salată aduc destul de multă sare). Salata de vinete devine mult mai uşoară dacă adăugăm dovlecel fiert şi bine scurs, iar ceapa este mai întâi opărită un minut şi apoi tocată. 
  • Pentru sarmale nu folosiţi untură! Sarmalele sunt felul principal al mesei de Crăciun. Proporţia dintre carne şi adaosuri trebuie să fie de o treime carne la două treimi adaosuri. Iar, dacă obişnuiţi să înăbuşiţi ceapa, folosiţi ulei sau margarină tartinabilă în loc de untură. În felul acesta, echilibrăm puţin calitatea grăsimilor din preparat. O porţie de sarmale nu depăşeşte 250 g (aproximativ 460 calorii), porţia conţinând: 150 g sărmăluţe (3 rulouri), 50 g varză tocată înăbuşită şi 100 g mămăligă şi adaosuri (costiţă afumată, ardei iute, smântână sau iaurt).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
lipsa medici stetoscop in cui shutterstock 1348696283 jpg
jan cel mai batran lenes guinness world records jpg
chipsuri jpeg
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net