13 cele mai bune sfaturi practice ca să nu răceşti

Ultima actualizare:

    Atunci când cineva de lângă tine strănută, ar fi bine să-ți ții respirația, ca să nu inhalezi microbiifoto: 123rf
Atunci când cineva de lângă tine strănută, ar fi bine să-ți ții respirația, ca să nu inhalezi microbiifoto: 123rf

Ne aflăm în plin sezon al gripei, iar fiecare dintre noi ar trebui să ştie cum să se ferească de îmbolnăviri. Jurnaliştii revistei de sănătate Health ne dau câteva sfaturi practice pe care le poate urma oricine pentru a preveni răceala sezonieră.

1. Evită alcoolul – Alcoolul perturbă somnul, iar dacă eşti obosit, sistemul imunitar scade. Astfel, devii vulnerabil în faţa răcelilor, virozelor şi gripei.

2. Bea ceaiuri fierbinţi – Consumă ceai fierbinte în care ai adăugat miere şi lămâie. Specialiştii au descoperit faptul că aburii stimulează firele de păr din nas să se cureţe de germeni şi bacterii mult mai eficient.

3. Consumă proteine – O dietă săracă în proteine duce la slăbirea sistemului imunitar. În această perioadă, este recomandat să consumăm carne slabă de pui, de curcan, de vită, peşte slab, ouă, lactate.  

4. Şterge obiectele înainte de a le atinge – Aparatura din sălile de fitness e infectată cu viruşi şi bacterii, din cauza transpiraţiei altor persoane care frecventează sala. Înainte de a atinge mânerul aparatelor, şterge-l cu un şerveţel antibacterian. Când te întinzi pe saltea, pune pe ea un prosop curat.

5. Dezinfectează biroul – Biroul, tastatura calculatorului, telefonul fix, ecranul computerului, mânerul sertarelor şi al scaunului trebuie dezinfectate zilinic.

6. Reglează-ţi respiraţia – Când cineva de lângă tine tuşeşte sau strănută, ori îţi ţii respiraţia, ori expiri puternic şi te îndepărtezi repede de persoana bolnavă. În acest fel, nu vei inhala aerul plin de microbi.

7. Foloseşte doar pixul tău – În geantă ar trebui să ai un pix, astfel încât nu vei mai fi obligat să foloseşti instrumentele de scris ale altora. La bancă, de exemplu, când trebuie să semnezi acte, ţi se oferă un pix pe care îl foloseşte toată lumea.

8. Fă irigaţii nazale – Zilnic ar trebui să-ţi clăteşti nasul cu o soluţie salină care elimină bacteriile şi viruşii. Poţi cumpăra astfel de produse din farmacie sau le poţi prepara acasă din sare, bicarbonat şi apă distilată.

9. Bea sucuri naturale – Bea cât mai multă apă pentru eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, consumă sucuri naturale din fructe şi legume precum broccoli, varză, mere, castravete, morcovi, lămâie etc.

10. Atenţie pe ce pui mâna – Când urci scările, dar şi când foloseşti scările rulante de la metrou sau din magazine, nu pune mâna pe balustradă. De asemenea, este indicat să nu bei apă de la aparatele pe care le vezi în locuri publice.

11. Foloseşte ulei de lavandă – Uleiul de lavandă dezinfectează mâinile. Nu trebuie decât să torni în palme câteva picături, iar apoi să masezi bine.

12. Dormi cât mai mult – Odihna întăreşte sistemul imunitar, iar tu vei fi ferit de răceală. Organismul are nevoie de 8 ore de somn pentru a reuşi să omoare viruşii.

13. Curăţă ecranul telefonului –Bacteriile de pe mâini ajung pe ecranul telefonului, iar apoi pe faţa şi în gura noastră. Spală-te des pe mâini şi şterge ecranul telefonului cu şerveţele antibacteriene.

Bolnavii cronici, vaccinaţi gratuit împotriva gripei

Campania gratuită de vaccinare împotriva gripei a început de săptămâna trecută. Ministerul Sănătăţii a distribuit deja direcţiilor de sănătate publică 300.000 de doze de vaccin antigripal, din cele 500.000 achiziţionate. În această săptămână, medicii de familie sunt aşteptaţi la sediile direcţiilor pentru a ridica dozele, după care vor putea începe vaccinarea persoanelor cu risc crescut la complicaţii în caz de gripă, aflate pe listele cabinetelor. Este vorba de cardiaci, diabetici, persoane cu boli respiratorii cronice. Până acum, nu s-a înregistrat nici un caz de gripă, spune Ministerul Sănătăţii.

image
image
image
image
image
image
image png
Fontana di Trevi FOTO Shutterstock jpg
image 2020 10 8 24339294 0 carte identitate jpg
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
scortisoara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net