7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre anvelopele de iarnă

Ultima actualizare:

Nu ne aşteptam ca din luna octombrie să avem parte de vreme atât de rece şi chiar de zăpadă la munte, însă vremea nu ţine niciodată cont de ce ne dorim noi. Şi iată că în acest an frigul a venit mai repede. Aşa că ar trebui să ne pregătim pentru echiparea corespunzătoare a maşinii, iar anvelopele de iarnă sunt cel mai important lucru pe care îl avem de făcut. Iată ce ar trebui să ştii!

Când echipăm maşina de iarnă

Teoretic, maşina ar trebui „încălţată” cu cauciucuri de iarnă în momentul în care temperatura de afară atinge sau coboară sub 7 grade Celsius. Practic, anvelopele trebuie obligatoriu folosite atunci când afară ninge, este lapoviţă sau circuli pe porţiuni de drum cu zăpadă sau polei. După cum se observă, nu există o dată anume de la care trebuie să ai pneuri pentru sezonul rece. Acest lucru ţine numai şi numai de vreme. 

Ce anvelope trebuie să cumperi

Recomandat este să achiziţionezi numai anvelope noi şi să le eviţi pe cele deja uzate, care se vând la mâna a doua. Ştim că acestea din urmă sunt mai ieftine, dar nu ar trebui să faci astfel de compromisuri, deoarece sunt în joc siguranţa şi chiar viaţa ta. Legea îţi permite să cumperi anvelope de iarnă cât şi all seasons. 

Diferenţa între pneurile de iarnă şi cele all seasons

Potrivit legii, ai voie să circuli atât cu anvelope de iarnă, cât şi cu anvelope all season. Cele de iarnă au inscripţionat pe partea laterală simbolul alpin, adică un munte cu trei piscuri şi un fulg de nea şi marcajele MS (mud and snow, adică noroi şi zăpadă). Anvelopele all seasons prezintă doar marcajele MS. Trebuie să ştii că unele anvelope destinate tuturor sezoanelor au marcate lateral cuvintele ALL SEASONS, dar acest lucru nu este obligatoriu. Alte anvelope au marcate patru pictograme alăturate simbolizând toate anotimpurile, dar nici acest lucru nu este obligatoriu. 

Cât costă înlocuirea cauciucurilor

Dacă vrei să-ţi înlocuieşti anvelopele de pe acum, vei plăti mai puţin decât în perioada cu adevărat rece, când deja afară s-a instalat iarna. Mai mult, acum nici nu sunt cozi la service-urile auto. Astfel,  preţurile pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge până la 100 de lei, iar în această sumă de bani sunt incluse înlocuirea cauciucurilor şi echilibrarea roţilor. Există service-uri care îţi oferă o reducere la serviciile de montaj dacă achiziţionezi pneurile de la ele. De exemplu, cei de la anvelope.ro au o reducere de 25%, însă pentru a beneficia de ofertă trebuie să comunici telefonic service-ul partener pe care l-ai ales: Service Bucureşti - Aviaţiei sau Service Bucureşti - Răzoare.

Amenzile sunt uriaşe

Şoferii care sunt prinşi de poliţia rutieră circulând fără pneuri corespunzătoare în condiţii de iarnă vor plăti foarte scump această abatere de la lege. Ei pot fi sancţionaţi cu maximum 20 de puncte de amendă, respectiv 2.500 de lei (un punct de amendă costă 125 de lei). De asemenea, lor li se va reţine certificatul de înmatriculare al maşinii până când vor face dovada montării anvelopelor de iarnă. 

Pneurile, depozitate într-un loc uscat şi răcoros

Locul de depozitare a pneurilor de vară trebuie să fie special amenajat în acest scop. În primul rând, este foarte important ca temperatura din interior (beci, garaj, balcon etc.) să fie constantă. Variaţiile de temperatură pot deteriora anvelopele. În al doilea rând, contează foarte mult şi modul de depozitare a acestora. Astfel, cauciucurile se aşază fie unele peste altele, pe orizontală, dar nu mai mult de patru, fie în picioare, unele lângă altele. 

Faci accident? Casco nu te despăgubeşte

Dacă afară sunt condiţii de iarnă, iar tu circuli cu anvelope de vară şi faci accident, află că, în general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco. Acestea vor refuza plata în cazul în care se dovedeşte că incidentul rutier s-a produs din cauza faptului că vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnă.

Ce produse găseşti în magazine 

Anvelopele de iarnă se aleg în funcţie de cum ai de gând să utilizezi maşina: cât de des vei circula, câţi kilometri vei face cu aproximaţie, cât de bune vor fi drumurile. Însă, atenţie! Achiziţionarea unor anvelope second hand presupune asumarea unui mare risc. Este posibil ca acestea să fi fost expuse unei exploatări, întreţineri sau depozitări improprii sau este posibil să fi suferit diverse deteriorări. Iată ce cauciucuri de iarnă noi găseşti acum în magazine!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net