La 15 august: Tradiţii strămoșești care atrag norocul românilor de Sfânta Mărie Mare

Ultima actualizare:

    Icoana Maicii Domnului ”Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu le poartă noroc pelerinilorSursa foto: Creștinortodox.ro
Icoana Maicii Domnului ”Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu le poartă noroc pelerinilorSursa foto: Creștinortodox.ro

La 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului ( Sfânta Mărie Mare), cel mai de seamă dintre cele 11 evenimente religioase ale anului , care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria. Sărbătoarea adună mii de credincioşi în bisericile și mănăstirile cu hramul Adormirii Maicii Domnului și în alte 8 lăcaşuri ce poartă același hram în Capitală.

La marele praznic ne reamintim evenimentul religios, când Maica Domnului și-a dat sufletul în mâinile fiului său.

Maica Domnului este ocrotitoarea familiei

 În tradiţia populară, dintre toți sfinții, Maica Domnului este cea mai îndrăgită divinitate spre care-și îndreaptă speranța și încrederea toți aceia care au nevoie de ajutor. De aceea, Maica Domnului, considerată ocrotitoarea familiei, este  invocată  de tinerele fete care o roagă să le  bucure viața cu o căsătorie norocoasă; și viitoarele mame solicită ajutorul Născătoarei de Dumnezeu să le ajute să nască ușor și să aibă prunci sănătoși. Totodată, toți aceia care au fost păgubiți de hoți își îndreapră rugăciunile spre Maica Domnului pentru a avea șansa să scape de pabugă și hoții să fie prinși.

Maica Domnului este mijlocitoarea noastră

Sfinții părinți spun că toate rugăciunile rostite de oameni sunt auzite de Maica Domnului; ea selectează acele rugăciuni vrednice de ajutorul divin, apoi rugăciunile sunt transmise lui Dumnezeu pentru ca acesta să le împlinească dorința. În același timp,  Maica Domnului apare și în visele celor care-i cer ajutorul sfătuindu-i cum să scape de necaz.   

Icoana Maicii Domnului se împodobește cu flori

De Sântămăria Mare, în lăcașurile de cult icoana  Maicii Domnului se împodobește cu flori. De asemenea, icoana Născătoarei de Dumnezeu, prezentă în casele românilor, este împodobită de gospodarii casei cu flori, respectându-se unele ritualuri. În familiile care au fete de măritat, icoana este spălată cu flori de busuioc pentru ca tinerele fete să aibă noroc în dragoste. În această zi, mai ales în mediul rural, se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri tainice. Planta este  recunoscută de femeile vârstnice, iar în ziua praznicului, năvalnicul  este dăruit fetelor necăsătorite pentru ca ele să aibă noroc  să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor.

Ofrande pentru sufletul rudelor decedate

 În dimineaţa praznicului, fiecare gospodină este bine să ducă la biserică struguri, pere și prune, pentru a fi slujite de preot. După oficierea slujbei închinate praznicului, ofrandele acestea se dau de pomană  pentru sufletul rudelor decedate. În multe localități din Muntenia ( Câmpulung Muscel, Pitești, Ștefănești Argeș, Râmnicu-Vâlcea) se mai dau de pomană și faguri de miere.

Tradiții și prevestiri

Cea mai bună perioadă pentru semănăturile de toamnă

Intervalul 15 august ( ziua Adormirii  Maicii Domnului ) și 8 septembrie ( data Nașterii Maicii Domnului) este benefic pentru semănăturile de toamnă. Țăranii spun că cerealele se prind mai bine și rodul acestor semănături va fi  mult mai  bogat.

În această zi se culeg ultimele plante de leac

O tradiție strămoșească spune că în ziua praznicului trebuie să se culeagă ultimele plante de leac. Așezate la icoana Maicii Domnului, aceste plante vor avea puteri terapeutice înzecite și, de aceea, aceste plantele sunt folosite în tratamentul bolilor grave.   

Dacă în ziua acestui praznic înfloresc trandafirii, tradiţia anticipează că urmează o toamnă lungă.

Se încheie văratul oilor la munte

In ziua praznicului, ciobanii coboară turmele de oi la vale  și astfel se încheie văratul oilor la munte.  

Maica Domnului este protectoarea marinarilor

De Sântămăria Mare, marinarii celebrată Ziua Marinei, pentru că Maica Domnului este protectoarea lor. Cu acest prilej, Forțele Navale Române organizează numeroase evenimente festive  în mai multe localități din țară.  

 Zi de hotar ce marchează trecerea de la vară la toamnă

În calendarul popular, sărbătoarea este o zi de hotar și  marchează trecere de la vară spre toamnă; de aceea, din această zi  bărbaţii nu mai poartă pălărie, ci numai căciulă, până la Sângeorz, sărbătoarea Sfântului Gheorghe,  pe 23 aprilie.

Tradiție pentru protecția recoltelor de struguri

La sate se păstrează o veche tradiție prin care se protejează  recoltele de struguriî, încât acestea să nu fie distruse de păsări. De aceea, unele femei care știu să descânte, respectă ritualul numit „legatul ciocului la păsări”, prin care păsările sunt împiedicate să pătrundă în vie.

”Pelerinajele Mariei”, la mânăstirile cu hramul Sfintei Maria

La praznicul Adormirii Maicii Domnului mii și mii de pelerini vin să se roage  la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului cu credință, cu evlavie și mulțumiri, pentru ca Maica Sfântă să le vină în ajutor și să-i scape de necazuri. 

Pelerinaj la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului Nicula

În data de 15 august, în fiecare an, la Mănăstirea  Adormirea Maicii Domnului Nicula  din comuna Frizeşu Gherlei, judeţul Cluj, se  desfăşoară cel mai important eveniment religios pentru credincioşii ortodocşi din Transilvania. Prin tradiție, un număr impresionant de credincioşi sosesc aici pentru a se ruga la vestita icoană  făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Sfânta icoană a fost pictată în anul 1681  de pictorul Luca din Iclodul Mare. Mai multe mărturii scrise de credincioșii din acea epocă susțin că, în intervalul 15 februarie și 12 martie 1669, icoana a lăcrimat.  Există documente istorice care atestă și faptul că icoana  este donaţia nobilului român Ioan Lupşa.   

Pelerinaj la Mănăstire Putna

În  ziua praznicului, mulți credincioși din toată țara își îndreaptă pașii spre Mănăstirea Putna, un lăcaş monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase şi artistice româneşti. Sfântul lăcaș este situat la 33 km de orașul Rădăuți, județul Suceava , și deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu obiecte de cult, icoane  și multe manuscrise.  Poetul Mihai Eminescu a supranumit  alesul lăcaș orthodox „Ierusalimul Neamului Românesc”.  Credincioșii se roagă la icoana Maicii Domnului din incinta acestei mănăstiri, prima și cea mai importantă ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan,  iar dorinețele lor se împlinesc.

Pelerinaj la icoana  Maicii Domnului ”Siriaca”Mănăstirea Ghighiu

La câțiva pași de municipiul Ploiești, la Mănăstirea Ghighiu este ”ascunsă” una dintre cele mai mari comori spirituale din țara noastră, icoana Maica Domnului ”Siriaca”, grabnic ajutătoare. Prin tradiție, rugăciunile rostite la sfânta icoană se împlinesc mereu.  

Femeile însărcinate respectă datina ”cercurile Maicii Domnului”

În tradiţia populară, în intervalul 14-16 august, femeile însărcinate respectă o străveche datină numită „cercurile Maicii Domnului” . Ele  se roagă Maicii Domnului să le ajute, să le protejeze naşterea,  să nască fără probleme prunci sănătoşi și de aceea, viitoarele mame nu lucrează. Prin tradiţie, datina este respectată cu sfinţenie în Moldova, unde se nasc mulţi copii.

Începe sezonul târgurilor și iarmaroacelor  

Potrivit vechilor tradiții strămoșești, în intervalul l6 august-14 noiembrie în toate județele din țară se organizează târguri şi iarmaroace de toamnă. Totodată, credincioșii respectă praznicele de pomenire a rudelor și prietenilor trecuţi la viaţa veşnică.

În Capitală: Lăcașuri cu hramul Adormirii Maicii Domnului

Pentru credincioşii din Capitală, care doresc să participe la slujbe, în lăcaşuri care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, prezentăm  adresele:

*Biserica Flămânda, Săraca-strada, Olimpului nr. 17, sector IV;

*Biserica Icoanei-Sfânta Troiţă, str. Icoanei nr 12, sectorul 2; *Biserica Kretzulescu-Adormirea Precistei, Calea Victoriei nr. 45-47, sectorul I; * Biserica Olari, strada Olari nr.2, sectorul II;

*Biserica Scaune, str. Scaune nr. 2, sectorul III; *Biserica  Sfântul Nicolae-Dichiu,  strada Icoanei nr. 72, *Biserica Sfântul  Silvestru, str. Silvestru nr. 36, sectorul 2 *Biserica Slobozia, Str.Leon Vodă nr.3 sectorul IV.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
zodii care imprumuta bani jpg
1 mancare tochitura mamaliga 39163094 xxl jpg jpeg
legume fructe vitamine naturale jpg
click ro jpeg
featured image jpg
Horoscop miercuri 19 aprilie  webp
Mozzart Bet 1086 3841 jpg
ficat captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net