Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiții strămoșești pentru spor și sănătate

Ultima actualizare:

    Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului este numuită și Sărbătoarea LuminiiSursa foto: Jurnalul de Vrancea
Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului este numuită și Sărbătoarea LuminiiSursa foto: Jurnalul de Vrancea

La o săptămână de la Începutul Postului Naşterii Domnului, creştinii ortodocşi cinstesc sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, Sărbătoarea Luminii, care aminteşte de momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. În ziua praznicului se împlinesc o serie de tradiții, moștenite din moși- strămoși, tradiții care mențin sporul și sănătatea în familia care le împlinește.

Intrarea  Maicii Domnului în Biserică este o zi magică

În popor, Vovidenia sau Ovidenia, ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, este considerată o zi magică, iar în acest  interval se fac previziuni importante referitoare la oameni şi la vreme. Numele de Vovidenie provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”. 

Un ritual pentru noroc, împlinit în căminul fiecărui credincios

În popor, această sărbătoare este asociată cu simbolurile luminii : candela, lumânarea, focul şi soarele. De aceea, este de bun augur ca, în căminul fiecare credincios  să fie aprinsă candela,  iar focul să ardă în cămin toată noaptea. Tradiția spune că atunci când se împlinește acest ritual,  în viaţa copiilor din familia respectivă norocul vine în mod cert.

Cele mai importante previziuni despre  vreme și sănătate

În această zi se fac previziuni referitoare la vreme și la sănătate. Se spune că aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi toată iarna: dacă în noaptea de Vovidenie va fi cer senin, anul viitor va fi secetos şi pomii nu vor avea rod bogat ; în schimb, dacă ninge, va urma o iarnă cu multă zăpadă şi un an roditor. Atunci când în ziua praznicului este soare se spune că va urma o vară secetoasă. Totodată, dacă va  fi o zi înnorată, iar  în jurul nostru predomină o atmosferă apăsătoare, vremea aceasta anticipează apariția epidemiilor în timpul anului.   

Riitualul cu usturoi alungă spiritele rele

Împotriva farmecelor şi a pagubei, de Vovidenie se ung uşile şi ferestrele locuinței cu usturoi, pentru a învinge spiritele rele care sunt foarte active  în această zi.    

Fetele necăsătorite vor cunoaște chipul  ursitului

În mediul rural, fetele necăsătorile, care vor să-şi cunoască ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă pe care o așază pe marginea fântânii. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea  şi priveşte în fântână. Atunci, pe luciul apei, fata  vede chipul ursitului.    

Sărbătoarea este cinstită prin rugăciune şi ofrande 

 În ziua praznicului, credincioșii duc la biserică bucate de post, peşte şi lumânări pentru a fi sfinţite. După slujbă, aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor din comunitatea respectivă. 

Praznicul Ovideniei aduce belșug în gospodărie

Gospodarii care împlinesc an de an, tradiţiile specifice sărbătoarii, spun că praznicul Ovideniei le aduce spor în hambare şi belşug în gospodărie.   

Copiii împlinesc o tradiţie cu efecte miraculoase

În ajunul sărbătorii de Ovidenie, copiii din diferite zone ale ţării împlinesc o veche tradiție: ei pun crenguţe de măr într-un vas cu apă în care adaugă şi agheasmă. Vasul  se aşază într-un loc călduros, unde să pătrundă lumina și căldura. Până la Anul Nou, acele crenguţe de măr înfloresc. La pragul dintre ani, copiii merg la rude şi la prieteni şi îi  sorcovesc cu aceste ramuri binecuvântate prin ritualul tradiţional practicat la sărbătoarea Ovideniei. De-a lungul timpului, s-a dovedit că persoanele sorcovite cu crengile de măr înflorite sunt apărate în acel an de boli, de pagubă şi de întâmplări dramatice.       

În ziua praznicului sunt pomeniți cei care au murit fără lumină

În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru rudele care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe , plăcinte cu dovleac ( în Moldova) și lumânări albe,  deoarece aceste făclii, dincolo de ultimul hotar al vieții, nu se sting niciodată. În mediul rural, se păstrează tradiția ca femeile să dea de pomană ”lumina de veci”. Există convingerea că , lumânarea dată de pomană în această zi de sufletul morţilor, mai ales pentru cei morţi fără lumânare,  nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.

Un remediu  dovedit împotriva bolilor

În tradiţia populară, în numeroase zone din ţară, se împlineşte un ritual care, spun credincioşii, alungă bolile: în fiecare gospodărie, la icoana Maicii Domnului se pune un vas cu apă proaspătă şi se aprinde o lumânare. Fiind consumată dimineaţa, apa respectivă are puteri magice  şi este un remediu pentru o mulţime de boli.

Tradiția populară spune că în această noapte se deschide cerul  

În noaptea de Ovidenie, se crede că se deschide cerul și animalele vorbesc. În mediul rural mai ales, credincioșii  petrec această  noapte la lumina unei lumânări, încolăcite pe farfurie.

 Pentru a avea spor și belșug oamenii nu trebuie să lucreze

Pentru ca sporul și  belșugul să rămână în gospodăria lor, oamenii nu trebuie să lucreze. De asemenea, deoarece Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare religioasă, marcată cu cruce roșie în calendar, femeile nu trebuie să spele rufe sau să măture în gospodărie.

În ziua praznicului, este dezlegare la pește.

image
image
image
image
image
image
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
horoscop jpeg
femeie trista Sursă: pixabay.com
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
shutterstock 337103486 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net