Duminica Rusaliilor: Tradiţii strămoșești pentru împlinirea dorințelor

Ultima actualizare:

    Dansul călușarilor alungă duhurile releSursa foto: Arhiva Click
Dansul călușarilor alungă duhurile releSursa foto: Arhiva Click

La 50 de zile de la Sfântele Paști, creștinătatea sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt (Duminica Mare sau Rusaliile). A doua zi după Duminica Mare, creștinii preacinstesc Sfânta Treime, un Dumnezeu în trei ipostaze : Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. În jurul acestor sărbători, care au o însemnătate aparte pentru creștini, se păstrează un mănunchi de tradiții care, se crede, că aduc noroc.

Frunzele de nuc şi de tei alungă paguba şi ielele

În biserici se aduc în ziua de Rusalii frunze de nuc şi flori de tei. După ce sunt sfinţite, aceste ofrande se împart credincioşilor, ca simbol al limbilor de foc pogorâte asupra apostolilor. Tradiţia spune că este bine ca ramurile verzi cu frunze de nuc şi flori de tei să împodobească ferestrele casei şi icoanele, având puteri protectoare împotriva ielelor şi a pagubei.

Se împodobesc porţile şi uşile cu ramuri verzi

Oamenii îşi împodobesc uşile şi ferestrele cu frunze de leuştean, cu usturoi  şi mai ales cu ramuri verzi de tei, plantă care alungă spiritele rele şi paguba. Ramurile de tei sunt păstrate în gospodărie pe timpul verii, pentru a însoţi rugăciunile de alungare a furtunii şi grindinei.   

 Cel mai norocos ritual : Şapte rugăciuni în genunchi

În ziua Pogorârii Sfântului Duh, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte  vecernia Plecării genunchilor, ritual care se deosebeşte de  slujbele obişnuite. Preotul este îmbrăcat cu toate veşmintele liturgice; el citeşte,  stând în genunchi, în faţa Sfintelor Uşi, şapte rugăciuni, împărţite în trei grupe. În aceste rugăciuni speciale, preotul invocă cele Şapte daruri ale Sfântului Duh Pogorât peste ucenici în ziua acelui eveniment religios .

În Duminica Rusaliilor, deşi este praznic împărătesc, slujitorii şi credincioşii îngenunchează pentru că darul Duhului Sfânt este foarte mare, iar plecarea genunchilor arată sentimentul de smerenie şi de rugăciune stăruitoare necesară pentru a fi vrednici de Pogorârea Sfântului Duh. Tradiţia creştină spune că participanţilor la ritualul Plecării ghenunchilor li se împlineşte cea mai fierbinte dorinţă.

În Duminica Pogărârii Duhului Sfânt se practică ritualuri care să îndepărteze puterea Rusaliilor, cunoscute în popor ca zâne rele, iele sau împărătesele văzduhului. Rusaliilor le place să danseze fără să fie văzute. În tradiţia populară se spune că acela care pândeşte Rusaliile şi doreşte să le vede dansând  va avea probleme mari de sănătate. 

De Rusalii, oamenii sunt prevăzători

În credinţa populară, Rusaliile sunt zâne capricioase şi răzbunătoare. Ele dansează în văzduh sau pe pământ în timpul nopţii, aşezate în cerc.  Dacă un sătean calcă pe câmp, pe locul unde au dansat Rusaliile, un loc unde iarba rămâne arsă, acesta se îmbolnăveşte şi nu mai poate să meargă, fiindcă „a fost luat de Rusalii”.  De aceea, cu şase zile înainte de Rusalii, în multe zone din ţară, oamenii sunt prevăzători şi sunt atenţi  să ocolească locurile în care iarba este arsă şi să nu răspundă dacă sunt strigaţi pe nume pe timpul nopţii.     

Dansul căluşarilor are puteri tămăduitoare

Căluşul este un dans la care participă, de obicei, nouă feciori, un vătaf (conducătorul), un mut (cel care deţine  leacurile magice) şi un stegar. Dansul căluşarilor se desfăşoară după un anumit scenariu. Căluşarii fac un legământ de ceată care trebuie respectat o anumită perioadă, ţinând mâna pe steag .

Prin dansul lor misterios, însoţit de clopoţeii care au rolul să alunge spiritele rele şi ielele, de salturile  în timpul dansului şi mai ales de traista  mutului, căluşarii sunt singurii care-i pot vindeca pe oamenii „furaţi” de iele. Căluşarii redau prin jocul lor victoria Căluşului împotriva Ielelor sau Rusaliilor, care puteau să-l fure pe cel care răspundea când era strigat de ele. În acest caz, căluşarii au misiunea de tămăduitori

Mai ales în Oltenia, de Rusalii este specific „Dansul Căluşarilor”, ca un remediu pentru starea sufletească a celor care au văzut sau se tem de Dansul ielelor. Căluşarii merg la casele sătenilor care au probleme de sănătate sau se crede că ielele le-au „ pocit” minţile. 

Talismanele protectoare de pagubă

Tot în ziua de Rusalii, în multe zone ale ţării, oamenii se protejează de  pagubă sau de necazuri „nefireşti” cu ajutorul talismanelor.  Cel mai puternic talisman este realizat din frunze de pelin, boabe de usturoi şi din tămâie şi se păstrează într-o punguţă roşie, care se poartă la brâu. 

Cumpărați-vă o iconiță cu Pogorârea Duhului Sfânt

În ziua acestui praznic este bine să vă cumpărați o iconiță cu Pogorârea Duhului Sfânt. Acest obiect religios are să vă protejeze casa de  pagubă, de furia dușmanilor și de evenimente dramatice. De asemenea, rugându-vă în zilele de duminică și de sărbători aveți prilejul să vi se îndeplinească dorințele secrete.  

Asupra oamenii credincioşi ielele nu au puteri malefice

Tradiţia spune că, în Duminica Cincizecimii, oamenii credincioşi văd pe cer dansul ielelor, dar acestea nu au puterea să le facă niciun rău.

De Rusalii sunt botezaţi copiii cu probleme de sănătate

Ca şi la Paşti, Rusaliile au devenit o sărbătoare rezervată botezurilor. De Rusalii sunt creştinaţi îndeosebi copiii cu probleme de sănătate. S-a observant că, după creștinarea lor, copiii botezați se însănătoșesc foarte repede.

De Rusalii, se continuă pelerinajele la mormintele rudelor

De Rusalii, se continuă tradiția de a merge în pelerinaje la mormintele rudelor. În cazul în care unii credincioşi n-au ajuns la cimitir în ziua Moşilor de vară, este bine să meargă de Rusalii la rudele commemorate, la cimitir,  să aprindă lumânări şi să împartă ofrande.

Ce nu trebuie să faci de Rusalii  

În Muntenia şi Moldova, sătenii cred că Rusaliile sunt zâne ale apelor; de aceea ei trebuie să evite să se scalde, pentru că există pericolul să se înece.

Dacă în noaptea de Rusalii  te strigă cineva, nu trebuie să răspunzi, deoarece se spune că sunt Rusaliile și, dacă le răspunzi, poți să rămâi mut toată viața.

De Rusalii nu trebuie să răspunzi provocărilor

În această zi nu trebuie să vă  certați din nou cu dușmanii voștri. În orice împrejurare, evitați provocările acestora pentru că pierderile materiale  sunt inevitabile.  

Nu dați cu împrumut obiectele tăioase din gospodărie

Dacă vi cere cu împrumut un obiect tăios din gospodărie: cuțit, furculiță , sapă etc, evitați să fiți generoși . Cine încalcă această tradiție poate avea probleme de sănătate sau poate să fie victima unor accidente tot anul.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
Fasole jpg
Horoscopul lunii iunie horoscop lunar 2023 shutterstock 2056174655 jpg
zodii norocoase jpg
chiftele pexels jpg
Horoscop jpg
leustean jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net