Duminică, 4 iunie, în bisericile ortodoxe creștinii prăznuiesc Cincizecimea, duminica Rusaliilor

Ultima actualizare:

    Pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui IisusSursa foto: ziare.com
Pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui IisusSursa foto: ziare.com

Duminică, pe 4 iunie, în toate bisericile ortodoxe se prăznuiește Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh asupra Apostolilor Lui Iisus. În tradiția populară, sărbătoarea este numită Duminica Mare sau Rusaliile și este orânduită totdeauna la 10 zile de la Înălţarea Domnului la cer şi la 50 de zile după Paşti.

Referitor la vechimea sărbătorii, despre Rusalii se vorbește chiar din veacul apostolic. În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbatoare: a Pogorârii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos, dar în jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărțit una de cealaltă.

În ziua Cincizecimii, trădătorul Iuda a fost alungat de Apostoli

În ziua Cincizecimii, Apostolii s-au adunat din nou pe Muntele Măslinilor și erau hotărâți să-l alunge din grupul lor pe Iuda , cel care L-a trădat pe Iisus. Cu acest prilej în locul lui Iuda a fost ales un alt apostol, Matia, care a completat numărul celor 12 apostoli;   atunci s-a pogorât asupra Apostolilor Duhul Sfânt  în chip de limbi de foc. Astfel se împlinea făgăduiala făcută de Iisus.  

Iisus le-a spus ucenicilor Săi că vor fi botezați cu Duhul Sfânt

În această zi, întreaga comunitate creştină din lume sărbătoreşte Pogorârea Duhului Sfânt şi Naşterea Bisericii. Despre slăvitul eveniment religios, descris în cartea „Faptele Apostolilor” (capitolul 2), a vorbit chiar Iisus Hristos. Înainte de Înălţarea Sa la cer. Domnul Iisus era  împreună cu ucenicii Săi şi le-a vorbit despre botezul cu Duhul Sfânt. Atunci Iisus le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, să aştepte acolo făgăduinţa Tatălui: “Căci Ioan a botezat cu apă, dar voi, nu după multe zile, veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt.” (Fapte 1:4-5)  Apoi, Iisus le-a explicat cum se va manifesta prezenţa Duhului Sfânt în vieţile lor : “Ci voi veţi primi o putere, când Se va pogorâ Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria, şi până la marginile pământului.”  După  această mărturisire, pe când se uitau ei la El, Iisus s-a înălţat la cer, şi un nor L-a ascuns din ochii lor. (Fapte 1:8-9)

3000 de ”suflete” au format prima comunitate creştină

În acea zi, Sfântul Apostol Petru s-a adresat mulţimii, şi predica sa apostolică i-a convins pe cei care l-au ascultat, 3000 de ”suflete”să se convertească la creștinism și să primească botezul. În ziua Cincizecimii cei convertiţi la credinţa lui Hristos au format prima comunitate creştină din Ierusalim,  considerată nucleul Bisericii creştine.

Pogorârea Duhului Sfânt la sărbătoarea Cincizecimii

În capitolul 2 din Faptele Apostolilor este descris evenimentul Pogorârii Duhului Sfânt, care s-a întâmplat „nu după multe zile” de la Înălţarea Domnului Iisus la cer şi anume după 10 zile. În Bisericile Ortodoxe este preamărit momentul când la Ierusalim s-a pogorât asupra apostolilor lui Iisus “Mângâietorul lumii-Duhul Sfânt”, promis de Hristos. În ziua Cincizecimii, ucenicii erau împreună în acelaşi loc. Deodată, a venit din cer, fără veste, un vuiet mare, ca vâjâitul unui vânt puternic, ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei, şi s-a aşezat câte una pe fiecare dintre ei. Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt, şi-au început să vorbească în alte limbi, necunoscute de ei până atunci, după cum îi îndemna  Duhul să vorbească. (Fapte 2:1-4).  Atunci, ucenicii lui Hristos au fost acoperiţi de înţelepciune, de lumină, de râvnă şi de mulţime de daruri dumnezeieşti, trezind uimire în rândul celor care-i ascultau, ştiut fiind faptul că ucenicii erau oameni simpli,  fără studii. Uimirea martorilor oculari era la fel de mare, pentru că, fiecare dintre martori,  indiferent de ţara în care s-a născut, îi auzea pe apostoli vorbind în limbile lor „lucrurile minunate ale lui Dumnezeu!” (Fapte 2:11).

Apostolii i-au convins pe păgâni să se apropie de credința creștină

După Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii Domnului s-au răspândit în toată lumea, au început să săvârşească minuni, convingându-i pe păgâni să nu se mai închine idolilor şi să se apropie de credinţa creştină (Fapte II, 41).  Contemporanii Apostolilor au considerat că Duhul Sfânt este o fiinţă cu puteri supranaturale, care i-a umplut de har pe aceştia, dăruindu-le puterea să ducă mai departe învăţăturile lui Hristos. Cu această sărbătoare se încheie ciclul sărbătorilor pascale.  

Rusaliile este o sărbătoare foarte complexă

„Rusaliile reprezintă o sărbătoare foarte complexă, prăznuită pe parcursul a două zile. Denumirea provine de la cuvântul latinesc Rosalia. Mai întâi, praznicul de Rusalii a fost o sărbătoare cu reminiscenţe păgâne (Sărbătoarea Trandafirilor), din vremea ocupaţiei romane. Rusaliile erau zâne frumoase, dar rele , care aduceau necazuri oamenilor. În timp, sărbătoarea Rusaliilor  s-a suprapus peste praznicul creştin postpascal al Cincizecimii, Pogorârea Duhului Sfânt, iar Biserica a acceptat această asociere pentru a sfinţi această zi şi pentru a îndepărta reminescenţele păgâne.  În simbolul creştinismului, noi mărturisim despre Duhul Sfânt că El este „Domnul de viaţă făcătorul, care din Tatăl purcede, cela ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi mărit care a grăit prin prooroci”. El este veşnic. Deci este fără început şi fără sfârşit, deofiinţă cu Tatăl şi cu Fiul. El are toate atributele  Dumnezeirii şi este prezent şi activ în toate lucrările îndreptate spre lume ale Sfintei Treimi,” precizează părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
Fasole jpg
Horoscopul lunii iunie horoscop lunar 2023 shutterstock 2056174655 jpg
zodii norocoase jpg
chiftele pexels jpg
Horoscop jpg
leustean jpg
Luna plina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net