Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare: Tradiții strămoșești care păstrează sănătatea și sporul casei

Ultima actualizare:

    Iisus se roagă în Grădina GhetsimeniSursa Foto: vremeanouă.ro
Iisus se roagă în Grădina GhetsimeniSursa Foto: vremeanouă.ro

În Joia Mare Sfinții Părinți au rânduit ca în Biserici să fie reamintite patru evenimente deosebite petrecute în Săptămâna Patimilor lui Iisus: spălarea picioarelor ucenicilor, un exemplu de smerenie, Cina cea de Taină la care Iisus a instituit Taina Sfintei Euharistii (a împărtășaniei), rugăciunea din Grădina Ghetsimeni și vinderea Domnului Iisus de apostolul Iuda.

 În Joia Mare credincioșii urmăresc, pas cu pas, momentele petrecute de Iisus în ajunul crucificării Sale. Iisus a spălat picioarele ucenicilor Săi, ca o supremă pildă de smerenie, apoi  i-a chemat la Cina cea de Taină, pentru că voia să petreacă împreună Paștele (Paștele evreiesc). La Cină, Iisus a frânt pâinea în mâini și le-a dat lor spunând: ” Luați mâncați, acesta este trupul meu  care se frânge pentru voi!”. Apoi, după ce au cinat  a luat paharul și a zis:” Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi, spre iertarea păcatelor.”(LUCA 22,19-20)

După Cină, Iisus a mers împreună cu ucenicii la locul numit Ghetsimeni și li s-a adresat lor:”Ședeți aici până ce voi merge să mă rog Eu acolo”. Pentru că Iisus voia să se roage singur și, în ruga Sa El S-a adresat Tatălui ceresc: ,,Precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei in lume. Pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi, ca și ei să fie sfințiți întru adevăr”.

Tradarea Domnului de către apostolul Iuda

După rugăciune, în tmp ce iisus vorbea cu ucenicii Săi, a sosit Iuda  însoțit de o mulțime de oameni înarmați cu ciomege și cu săbii ,  de arhierei și de bătrânii poporului. Atunci Iuda le-a făcut un semn și le-a spus:  Pe care-L voi săruta, Acela este! Puneți mâna pe El. Și  îndată, Iuda s-a apropiat de Iisus și i-a spus: ”Bucură-Te, Învățatorule!” Și L-a sărutat. Iisus i s-a adresat: ”Prietene, pentru ce ai venit”?

Dar în loc de răspuns cu toții s-au apropist de Iisus, au pus mâna pe El și  și L-au prins.”(MATEI 26,47-50)

Joia Mare este numită în popor Joia Mari, Joia neagră sau Joimăriţa. În această zi din Săptămâna Pătimilor lui Hristos, potrivit tradiţiei, se respectă numeroase datini pentru spor şi sănătate.

 Joia Mare este Ziua de spovedanie și împărtășanie

Joia Mare este ziua specifică pentru spovedania și împărtășania credincioșilor. Desigur, credincioșii se pot împărtăși și în zilele de vinery și sâmbătă din ajunul Sfintului Paște. Cei care se împărtășesc în sfânta zi de Joia Mare trebuie să se roage să li se împlinească o dorință. Această rugă se rostește în drum spre altar, când trebuie să vină preotul cu sfânta împărtășanie.  

Citirea celor 12 Evanghelii

Un specific al Deniei de joi seara este citirea celor 12 Evanghelii și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în naosul bisericii. Există obiceiul ca atunci când preotul citește din Sfintele Evanghelii, credincioșii să aprindă lumânări și să stea în genunchi.

În această zi se vopsesc ouăle în roșu

Joi este ziua în care gospodinele trebuie să vopsească ouăle în roșu, urmâd ca în Sâmbăta Mare să fie preparați cozonacii și pasca , preparate pascale ce vor fi aduse la biserică în noaptea de înviere pentru a fi sfințite.

Ritualul spălării pe față cu un ou roșu

 Un ou roşu, vopsit în Joia Mare, se foloseşte  la  ritualul spălării feţei cu ou roşu în ziua de Paşti; potrivit tradiţiei, împlinirea acestui ritual  aduce sănătate, bunăsporire şi armonie în familie. 

Ouăle încondeiate poartă noroc

Ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul, spune tradiţia. Pentru fiecare familie, mai poartă noroc iconiţele şi simbolurile religioase pictate pe ouă. 

De asemenea, ouăle încondeiate cu motive florale (ciuboţica cucului, talpa gâştei, frunza viţei de vie, floarea Paştelui) sau cu păsări (rândunică şi pui de găină) sunt purtătoare de noroc pentru întreaga familie.   

Pâinea şi pasca pentru masa de Paşti sunt aduse la biserică 

În judeţele din Vestul ţării, în Joia Mare femeile aduc la biserică pâinea făcută pentru masa de Paşti, pască şi lumânări. Pâinea şi pasca sunt aduse în vase noi, alături de un mănunchi de lumânări.

Ritualul strămoșesc cu panglica, la Denia celor 12 Evanghelii

În seara acestei zile, creştinii participă la Denia celor 12 Evanghelii. Acum, în multe localităţi din sudul ţării, fetele şi femeile tinere aduc la biserică o panglică.  După ce ascultă câte o evanghelie, fiecare credincioasă face câte un nod în panglica respectivă, rostind câte o dorinţă foarte importantă, care se referă la sporul casei, la sănătate şi la împliniri în viaţa personală. Pe parcursul anului, panglica se păstrează într-un loc discret, în casă. După împlinirea unei  dorinţe, fiecare participantă la ritual desface câte un nod. Astfel că, până la sfârşitul anului, se desfac cele 12 noduri adunate pe acea panglică la Cele 12 Evanghelii.

Ce spune tradiția despre acest ritual

Tradiţia spune că urmând ritualul cu panglica se pot împlini cele mai importante dorinţe pentru persoana care a participat la cele 12 Evanghelii.

După exemplul lui Iisus, bunicile spală picioarele copiilor

În localităţi din Muntenia şi Oltenia se păstrează un vechi obicei: bunicile spală picioarele copiilor din familie, așa cum Iisus a spălat picioarele ucenicilor Săi. Tradiţia spune că împlinind acest obicei, în familia respectivă tot anul va fi bună înţelegere şi  deplină sănătate.

Pomenire pentru rudele decedate

În Joia Mare, numită Joia Verde, în toate zonele țării se face ultima pomenire pentru rudele și prietenii de familie decedați, din acest Post.

În această zi se prepară mâncare din plante și legume verzi . În multe zone geografice din mâncarea acesta se împarte săracilor în memoria rudelor decedate. Tot în Joia Mare se mai împlinește un alt obicei ,  de asemenea, pentru memoria rudelor plecate în eternitate:  Mai multe ulcele noi de lut sunt umplute cu mâncare de post: varză, fasole, pâinici, lobodă și se dau de pomană persoanelor bolnave, care nu se pot deplasa.  De asemenea, în Muntenia şi Oltenia, când  se face ultima pomenire din Postul cel Mare pentru rudele plecate în eternitate, în zorii zilei de joi se aprind focuri în curţile gospodarilor şi în cimitire, iar flacăra acestora este întreţinută cu nuiele şi cu ierburi uscate.

Focurile aprinse amintesc de focul făcut de Arhiereul Caiafa

Tradiţia de a aprinde focuri în Joia Mare se împlineşte  din vremuri imemoriale: acestea amintesc de focul făcut de slujitorii arhiereului Caiafa, care voiau să se încălzească, în timp de apostolul Iuda, împreună cu fariseii se pregăteau să-l prindă pe Iisus, care se ruga în Grădina Ghetsimani.

În Muscel se pregătesc covrigii speciali cu multe ouă

În zona Muscelului se pregătesc covrigii speciali cu ou, delicatese care se frământă numai la marile praznice. Covrigii se  sfinţesc la biserică şi apoi se împart rudelor apropiate şi săracilor. Covrigii cu ou, un simbol al prosperităţii, aduc spor în gospodăriile în care se pregătesc în Sfânta zi de Joi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
Fasole jpg
Horoscopul lunii iunie horoscop lunar 2023 shutterstock 2056174655 jpg
zodii norocoase jpg
chiftele pexels jpg
Horoscop jpg
leustean jpg
Luna plina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net