Cele mai valoroase tradiții care ne protejează de iele în ziua de Rusalii

Ultima actualizare:

    Frumoasele Rusalii sunt rele cu cei care nu le respectă zileleSursa foto: Ziua veche.ro
Frumoasele Rusalii sunt rele cu cei care nu le respectă zileleSursa foto: Ziua veche.ro

La mărețul praznic creștin de Rusalii, românii împlinesc numeroase tradiții moștenite din generație în generație. În tradiţia populară toate aceste tradiții și datini se împlinesc pentru a îndepărta puterea Rusaliilor, numite în popor iele și împărătese ale văzduhului, care și-au păstrat renumele de zâne capricioase.

În ziua de Rusalii, în biserici se sfințesc flori de tei și frunze de nuc

În ziua de Rusalii, în bisericile ortodoxe se aduc flori de tei și frunze de nuc pentru a fi binecuvântate. După ce sunt sfinţite, aceste ofrande se împart credincioşilor, ca simbol al limbilor de foc pogorîte asupra apostolilor. Tradiţia spune că este bine ca ramurile cu frunze de nuc şi flori de tei să împodobească ferestrele casei şi icoanele, având puteri protectoare împotriva ielelor şi a pagubei.

În Oltenia, de Rusalii este specific „Dansul Căluşarilor”

Tradiția spune că dansul Rusaliilor prin văzduh sau pe iarbă este feeric, dar cine are ghinionul să le vadă dansând în cercul lor magic nu va mai fi un om normal: va fi schimonosit sau poate să înnebunească. Ca un remediu pentru starea sufletească a celor care au văzut sau se tem de Dansul ielelor, căluşarii merg la casele sătenilor care au probleme de sănătate sau se crede că ielele le-au „ pocit” minţile, ajutându-i să se însănătoșească. 

Călușarii au misiunea de tămăduitori

Dansul Căluşului se desfăşoară după un anumit scenariu , iar dansatorii redau prin jocul lor victoria Căluşului  împotriva ielelor sau Rusaliilor, care puteau să-l fure pe cel care răspundea când era strigat pe nume de ele. De aceea, căluşarii au misiunea de tămăduitori. 

Fetele și femeile bolnave sunt tratate de... călușari

În multe localități din țară, fetele și femeile bolnave sunt tratate în ziua de Rusalii de ...călușari. Bolnavele sunt așezate în mijlocul horei în care joacă mutu, călușarul care cunoaște leacurile vindecării : mutu  le descântă ( folosind metoda meloterapiei), apoi le dă anumite leacuri speciale (usturoi, leuștean și pelin), remedii păstrate într-un săculeț special  (fitoterapie), apoi le vorbește încet și rar (ca metodă de psihoterapie) și, în final, le bate cu bâta călușului la tălpi ( ca ritual de reflexoterapie).    

Un talisman puternic realizat în ziua sărbătorii

De asemenea, în ziua de Rusalii, în multe zone ale ţării, oamenii se protejează de  pagubă sau de  necazuri „nefireşti” cu ajutorul talismanelor. Prin tradiție, cel mai puternic talisman este realizat din frunze de pelin, boabe de usturoi şi din tămâie şi se păstrează într-o punguţă roşie, care se poartă la brâu. 

Ielele n-au putere asupra persoanelor credincioase

Tradiţia spune că în Duminica Cincizecimii oamenii credincioşi văd pe cer dansul ielelor. În acest caz însă, ielele n-au puterea să le facă vreun rău sau să le fure mințile.  

De Rusalii se fac pelerinaje la mormintele rudelor

Dacă unii credincioși n-au ajuns la cimitir în ziua Moșilor de vară, atunci ei trebuie să meargă în pelerinaj, la mormintele rudelor, în ziua de Rusalii. Și în ziua acestui praznic se aprind lumânări, tămâie și se împart ofrande săracilor, în memoria celor dragi plecați la viața veșnică.

De Rusaliil să nu vă scăldați în râu

Deoarece Rusaliile sunt zâne ale apelor, în Muntenia şi Moldova, sătenii cred că în această zi nimeni nu trebuie să se scalde. De aceea, sătenii evită să facă baie în râu, pentru că există pericolul să se înece.

În noaptea de Rusalii dormiţi în propria casă

În ajunul praznicului, seara, nu este bine să treceţi printr-o răscruce de drumuri, în locuri singuratice şi nici să mergeţi seara la fântână. Trebuie să evitați astfel de situații deoarece pe acolo trec duhurile rele şi veţi avea tot felul de necazuri. Mai mult, dacă vreţi să nu aveţi pierderi materiale şi fenomenele meteorologice să nu vă afecteze gospodăria, este bine să dormiţi în propria voastră locuinţă şi să  încuiaţi uşa.  

De Rusalii nu se culeg plantele de leac

În ziua de Rusalii nu este bine să se culeagă plantele de leac. Abia în ziua de Sânziene ( pe 24 iunie) se  culeg plantele cu puteri tămăduitoare care vor avea un efect favorabil asupra sănătății.  

Ramurile de tei folosite la Rusalii alungă furtunile

O veche tradiție  împlinită și în mediul urban, și în cel rural,  se referă la păstrarea ramurilor de tei cu care se împodobesc porțile în ziua de Rusalii. Aceste crenguțe pot fi folosite vara, în timpul furtunilor și grindinei. În acest caz, când vremea este foarte capricioasă se aruncă în fața casei câteva flori de tei și acest ritual are puterea să alunge furtunile și grindina.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
medicamente jpg
image
image
image
image
image
image
Rugaciune jpg
horoscop jpg
555 (7) jpg
horoscop jpg
aer conditionat jpg
sex roma antica jpg
ciorba de fasole cu afumatura jpg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net