Cele mai frumoase tradiții care să atragă sporul şi să alunge paguba la Postul lui Sântion

Ultima actualizare:

    În ziua praznicului se dau de pomană struguri albi, pâine și apăSursa foto: sănătate bzi.ro
În ziua praznicului se dau de pomană struguri albi, pâine și apăSursa foto: sănătate bzi.ro

Marți, 29 august, creştinii prăznuiesc cu smerenie şi tristeţe moartea martirică a Proorocului Ioan Botezătorul, sfântul care L-a botezat pe Domnului Iisus în apa râului Iordan. Ioan Botezătorul este cel mai mare profet al Vechiului Testament şi Sfântul care a făcut trecerea spre Noul Testament, vestindu-l pe Mântuitorul cel Înviat.

În jurul acestei sărbători, din vremuri îndepărtate, în toate zonele ţării, pe lângă încărcătura religioasă se împlinesc tradiţii  specifice : se respectă restricțiile alimentare care amintesc de moartea dramatică a Sfântului Prooroc  și se împlinește postul lui Sântion.  Creștinii respectă datinile orânduite praznicului  cu convingerea că acestea au  puterea să le aducă noroc, să  alunge paguba şi bolile din casele lor.  De asemenea, în ziua slăvitului praznic se aduc ofrande rudelor plecate la viaţa veşnică:

Pentru a fi sănătoşi, nu consumaţi fructe şi legume rotunde

Potrivit tradiţiei, în această zi ,  cunoscută în popor şi sub numele de Sfântul Ioan Cap Tăiat, se ajunează. Totodată,  praznicul aduce cu sine o seamă de interdicţii: în această zi, pentru menţinerea sănătăţii, este bine să nu se consume fructe rotunde: mere, pere, prune şi nici căpăţâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului și amintesc de decapitarea proorocului.

Nu se consumă nici preparate din varză

În ajunul sărbătorii şi în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe o căpăţână de varză, de şapte ori, şi tot de atâtea ori el a înviat.

Din pioşenie, nu se consumă alimente de culoarea sângelui

Dintr-un sentiment de pioşenie pentru moartea martirică a Prorocului Ioan, nu se mănâncă fructe şi legume de culoare roşie, nu se bea vin roşu şi nici o băutură de culoare roşie, pentru că aceste alimente amintesc de sângele vărsat de Prooroc în timpul decapitării sale.

Alimentele date de pomană nu se pun pe tipsie

În ziua praznicului se sfinţesc la biserică struguri albi și castraveţi. După slujbă , aceste alimente se împart oamenilor săraci, în pachete, în amintirea rudelor decedate, dar ofrandele acestea nu se pun pe tipsie (tavă mare, rotundă), aşa cum a fost pus capul Botezătorului, după decapitare. 

O tradiție pentru a scăpa de boli moștenite în familie

Prin tradiţie, se împlineşte un ritual pentru ca persoanele grav bolnave să ajuneze sau să mănânce doar struguri albi în ziua praznicului. Se spune că prin împlinirea acestei tradiții, bolnavii  se vindecă de bolile moştenite în familie.

Ofrande în memoria rudelor decedate în condiţii suspecte

Potrivit tradiţiei, în majoritatea zonelor ţării, pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile care au rude decedate în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică se respectă momentele de reculegere. Totodată, în  ziua praznicului în memoria acestora se împart pachete cu struguri, pâine şi căni cu apă, ofrande sfinţite la biserică.

În fiecare gospodărie nu se folosesc obiectele ascuţite

În acelaşi timp, în această zi, în orice gospodărie nu se folosesc obiectele ascuţite : cuţite sau furculiţe. Chiar şi pâinea se rupe cu mâna.

Pentru purificare spirituală se împlineşte Postul De la „Cruce la Cruce”

Creștinii țin post din ziua acestei sărbători, cunoscută în popor sub numele de ”Cruce Mică” și până la praznicul din data de 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci. Tradiția creștină spune că persoana care respectă acest post, așa cum se cuvine,  își mântuiește sufletul de cele mai grele păcate: furtul,  crima și avortul. Potrivit moralei creştine, acest post de purificare spirituală aduce linişte sufletească şi sănătate.

Acest post special poate fi împlinit de persoane din anturajul  făptașului

În legătură cu respectarea acestui post, un fapt deosebit atrage atenția,  deoarece nu trebuie împlinit doar de făptuitorul păcatelor : În locul lui poate să postească și să se roage pentru iertarea păcatelor făcute păcătos  o rudă, soțul sau un prieten de familie.  De asemenea, postul ”De la Cruce la Cruce” se împlinește și pentru iertarea părinților care, în clipe de mânie, și-au blestemat copiii.

Pentru sănătate, postitorii  trebuie să consume doar turtă

Pentru menținerea sănătății, pentru noroc  și armonie în familie, majoritatea postitorilor de la orașe și de la sate respectă o datină străveche : ei consumă în această zi doar turtă preparată din grâu sau din mălai.

Se posteşte și pentru împlinirea unei dorinţe

Tradiţia spune că, pentru împlinirea unei dorinţe trebuie să postim până la apusul soarelui. În ziua praznicului, nu se face dezlegare la mâncarea de dulce şi este bine să ţinem seama de această interdicţie.   

Postul negru alungă blestemele şi sparge farmecele

Credincioşii care se confruntă cu probleme de sănătate şi cu numeroase pabuge trebuie să practice postul negru şi să se roage la o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul. Din vremuri îndepărtate, credincioşii care au împlinit această tradiție au scăpat de efectele farmecelor şi blestemelor.

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net