Tradiții pentru spor şi sănătate la Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri

Ultima actualizare:

    În ziua sărbătorii să aprindem lumină în bisericile de hramSursa foto: Cotidianul.ro
În ziua sărbătorii să aprindem lumină în bisericile de hramSursa foto: Cotidianul.ro

La 8 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Praznicul Sfinţilor Arhangheli se sărbătoreşte timp de trei zile, numite în popor „Capul Arhanghelului, Mijlocul şi Coada acestuia.” În ţara noastră cultul pentru Sfinţii Arhangheli este foarte răspândit. Numeroase biserici şi numeroşi credincioşi le poartă numele, iar icoana care-i reprezintă este întâlnită în casele a sute și sute de credincioși români.

Îngerul Mihail alungă paguba din viaţa noastră

În  momentele de cumpănă este firesc să-l chemăm în ajutor, rostind chemarea: „Sfinte Arhanghel Mihail, ajută-mă!”.  Atunci, sabia Arhanghelului „taie” legătura negativă dintre noi şi un semen din anturajul nostru, persoană care fură  sporul  muncii noastre. Mihail ne dă puterea să mergem mai departe.

Numele îngerului Gavriil înseamnă:”Puterea lui Dumnezeu”.

În iconografie, Gavriil poartă într-o mână un crin, simbolul Maicii Domnului sau o oglindă de jasp, pe care apare litera X -adică prima literă a numelui lui Hristos (H în limba greacă).

În ziua praznicului să împlinim tradiții  care atrag sporul și sănătatea în viața noastră:

1. Să ne punem trei dorințe

Se spune că între Sărbătoarea Arhanghelilor şi a Crăciunului vor fi trei-patru zile senine şi călduroase numite în popor „Vara Arhanghelilor”. În acest interval este bine să ne punem trei dorinţe. Atunci când credem în puterea Arhanghelilor, dorinţele noastre se împlinesc.

2.Să aprindem lumină în bisericile cu hram  

În ziua praznicului,  fiecare creştin este bine să aprindă în biserică o lumânare, aceasta simbolizând lumina călăuzitoare pentru spor şi sănătate, dar şi drumul spre viaţa veşnică a acelui credincios. Tot acum, este bine să aprindem lumânări în bisericile cu hram  pentrui sănătatea celor vii şi pentru odihna celor adormiţi întru Domnul.

3.Să nu uităm să dăruim ofrande

În ziua praznicului se dau ofrande alimentare pentru sufletul celor adormiţi: rude sau prieteni. Aceste ofrande: fructe, pește și pâine de casă poartă numele de Moşii Arhanghelilor.

4. Vremea se răceşte după cele trei zile ale sărbătorii

Ziua Sfinţilor Arhangheli este un hotar între toamnă şi iarnă. Tradiţia populară spune că din această zi vremea bună se depărtează încet-încet, iar după cele trei zile ale sărbătorii Arhanghelilor se apropie vremea rece.

5. În ziua praznicului  să aducem daruri naşilor de cununie

Pentru cei căsătoriți, sărbătoarea Arhanghelilor are o importanță deosebită: femeile oferă în dar naşilor de cununie câte doi colăcei, deoarece la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi, sunt simbolul celor doi Arhangheli, care le ocrotește căminul . 

6. În ziua Soborului  Sfinților Arhangheli să mâncăm peşte

În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele şi pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.

7.Arhanghelul Mihail este nașul săracilor, cu mulți copii

În ziua sărbătorii, oamenii săraci, cu mulți copii,  cer ajutorul Arhanghelului Mihail, pe care-l consideră nașul lor. Ei cred că rugăciunile lor sunt ascultate și viața lor se va îmbunătăți.

8.De asemenea Sfântul Mihail  este protectorul multor categorii sociale

 Este un fapt dovedit: Sfântul Mihail este protectorul armatelor  creștine, al călugărilor, negustorilor, marinarilor și al persoanelor bolnave. Mai ales în ziua sărbătorii, membrii acestor categorii sociale  îi cer spijinul Arhanghelului Mihail, rugându-l să-i apere de orice necaz și să alunge din calea lor orice obstacol.

9.Credincioșii se roagă Arhanghelului Gavriil să le aducă vești bune

În această zi, prin tradiție, credincioșii se roagă la Arhanghelul Gavriil să le aducă numai vești bune și să le împlinească dorințele.

10.Arhanghelul Gavriil este ocrotitorul familiei creștine

Arhanghelul Gavriil este ocrotitorul familiei creștine. La el  se roagă, în ziua Sărbătorii, cerând ajutor și protecție, mamele, fecioarele creștine, copiii și călugărițele. La Arhanghelul Gavriil este bine să ne  rugăm și în momentele de cumpănă sufletească și trupească. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
horoscop jpeg
tocana ficat ceapa jpeg
horoscop pexels jpg
cub horoscop iertare png
5 RETETE de salate mega sanatoase pentru pachet Ce sa iei cu tine pentru pranzul de la munca (1) jpg
piure de cartofi freepik jpg
sarmale de post 520105 jpg
horoscop bani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net