Pune-l cu botul pe labe!

Ultima actualizare:

    Face numai prostii? Instructorul Mihai Nae te învaţă cum să corectezi un căţel neastâmpărat sau neascultător
Face numai prostii? Instructorul Mihai Nae te învaţă cum să corectezi un căţel neastâmpărat sau neascultător

Mai ales când sunt mici, căţeii au diferite probleme de comportament: rod mobila şi cablurile, îşi fac nevoile pe unde apucă, sar pe stăpân, fac gălăgie şi nu ascultă. Acum este momentul să acţionăm şi să-i educăm. În caz contrar, vor ajunge la maturitate nişte câini agresivi, cu diferite probleme de comportament.

Roade mobila

„Trebuie certat”, îşi spun toţi stăpânii de căţei când văd că aceştia au mai făcut o prostie şi au ros un colţ de mobilă, au răsturnat un ghiveci cu flori, au făcut praf o pernă. Dar nu cearta este soluţia. „Căţelul face aceste prostii din plictiseală sau din prea multă energie neconsumată. Schimbarea dentiţiei favorizează interesul pentru ros obiecte din casă. Nu-l certaţi, deoarece căţelul va obţine în momentul acela exact ce îşi doreşte – atenţia stăpânului. E bine ca în perioada de formare a puiului să îi lăsăm cât mai multe jucării masticabile sau mâncare specială, pe care să o roadă. În felul acesta, căţelul îşi poate consuma pofta de a roade şi, implicit, energia în exces”, explică instructorul Mihai Nae. Pentru mai multă siguranţă, ai putea să-i amenajezi noului membru al familiei o cameră specială, în care să aibă doar pătuţul lui, apă şi mâncare. De asemenea, ai mai putea să pulverizezi un spray special pe obiectele pe care are tendinţa să le roadă. Acestea emană un miros de lămâie şi creează o barieră neplăcută pentru câine.


    Mihai Nae, instructor  de dresaj canin
Mihai Nae, instructor de dresaj canin

Sare pe tine


    Faceţi plimbări  cât mai dese.  Aşa îl înveţi să-şi  facă nevoile afară
Faceţi plimbări cât mai dese. Aşa îl înveţi să-şi facă nevoile afară

Pentru căţei, săritul pe stăpân este o formă de salut. Dezobişnuieşte-l de acest obicei încă de mic. Atunci când sare pe tine, retrage-te un pas în spate, luându-i, în acest fel, sprijinul. Căţelul va cădea pe sol şi, după câteva astfel de încercări frustrante, va renunţa. La scurt timp, mângâie-l şi laudă-l. Nici tu nu te entuziasma prea tare atunci când intri pe uşă! Ai mai putea să-i arunci în acel moment o recompensă. Atenţia animalului se va muta pe bucăţica de mâncare de jos. Atunci când sunteţi afară, la plimbare, iar câinele are tendinţa de a sări pe trecători, trage-l uşor de lesă, luându-i stabilitatea. Apoi cheamă-l spre tine şi oferă-i ceva bun.Latră în miez de noapte şi scoală tot bloculExistă o metodă mai bună de a-ţi atrage atenţia asupra lui? Nu! Dacă îl cerţi şi îi spui să tacă, mai tare va lătra. „Ca să atragă atenţia, se mulţumeşte şi cu cearta. De aceea, în primă fază nu-l băga în seamă, iar când a încetat, recompensează-l. Sau trimite-l într-o altă cameră din care nu mai aude zgomot şi, la fel – când încetează cu lătratul, recompensează-l”, te învaţă instructorul.

Doboară lucruri prin casă

Dacă te temi că un animal de companie îţi va dărâma plasma, vaza cu flori şi alte lucruri fragile de prin casă, trebuie să iei măsuri încă de când acesta e mic. Limitează-i accesul! E bine să le vadă, dar să nu poată ajunge la ele. Căţelul e curios până la o anumită vârstă. După ce va mai creşte, se va obişnui cu mediul înconjurător şi nu-l va mai interesa, astfel încât să sară şi să doboare.

simeon stalpnicul png

Îşi face nevoile în casă

Este un risc pe care trebuie să ţi-l asumi în primele săptămâni de viaţă ale căţelului. Nu-l poţi scoate afară înainte de terminarea grilei de vaccinare. Abia după această perioadă poţi începe instructajul. Specialistul te sfătuieşte să scoţi patrupedul afară imediat după ce i-ai dat de mâncare şi să stai cu el până când îşi face nevoile. În acel moment, îl lauzi şi intraţi în casă. În orice caz, faceţi plimbări cât mai dese.

E singurul dresor din Europa admis la cursurile lui Cesar Millan


    Cesar Millan este  celebru pentru  metodele lui de dresaj
Cesar Millan este celebru pentru metodele lui de dresaj

Mihai Nae îşi duce la un alt nivel dragostea pentru animăluţe, alegând să înveţe de la însuşi Cesar Millan, starul serialului tv „Cesar şi câinii”. El s-a înscris la cursurile de specializare ale acestuia şi, în urma unui examen susţinut online, a fost admis pentru lunile noiembrie şi decembrie la două cursuri de psihologie canină, unul în California şi celălalt în Florida. „Deseori se întâmplă ca posesorii de patrupezi canini să se plângă de unele metode de dresaj specific europene. Zgarda electronică, spre exemplu, care ajuta la corectarea comportamentului şi de la distanţă, este una dintre metodele extrem de controversate. Consider că Cesar Millan este cel mai bun profesor în arta comunicării şi în psihologia canină şi de abia aştept să descopăr metode sale de dresaj. Mi s-a spus că sunt singura persoană din Europa care s-a înscris la cursul Cesar’s Way”, a declarat Mihai Nae, care a investit în aceste specializări peste 10.000 de euro.

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net