Ce speranţă de viaţă au animalele de companie

Ultima actualizare:

    Dacă sunt bine îngrijiţi, câinii de talie mică trăiesc 14-15 ani, sau chiar mai mult
Dacă sunt bine îngrijiţi, câinii de talie mică trăiesc 14-15 ani, sau chiar mai mult

Cât va trăi prietenul tău necuvântător? Cu siguranţă această întrebare sensibilă te macină şi este util să primeşti un răspuns la ea. Ştii, probabil, că animalele îmbătrânesc mult mai repede, că un an de viaţă canină echivalează cu 7 ani din viaţa noastră, a oamenilor. În aceste condiţii, să nu te mire că pisicii sau căţelului tău i-au albit mustăţile la doar 10 ani.

Potrivit medicului veterinar Daniel Lescai, speranţa de viaţă a unui câine variază în funcţie de rasă. Cu cât sunt mai mici, cu atât trăiesc mai mult. Spre exemplu, cele mai longevive rase, cu speranţă de viaţă de 14-15 ani, sau chiar mai mult, sunt Canişul pitic, Teckelul, Chihuahua, Terrierii de mici dimensiuni sau Shnauzerul pitic. Rasele germane, cum ar fi Dogul German, Boxerul, Ciobănescul German, Rottweilerul sau Schnauzerul, sunt cele mai sensibile la diverse afecţiuni şi trăiesc în medie 9-10 ani. În general, câinii de rasă mare, precum Bull Terrier, Terranova, Dogul de Bordeaux sau Bulldogul, trăiesc 8-9 ani.

„La câini, durata medie de viaţă, incluzând toate rasele, este de 10-13 ani. Apoi, contează şi îngrijirea acordată, alimentaţia, vaccinările care au fost făcute, dacă au fost sau nu sterilizaţi etc. Ca o regulă, cei sterilizaţi trăiesc mai mult datorită scăderii riscului de tumori în sfera genitală. O altă regulă este că, în general, câinii proveniţi din mixarea raselor, indiferent de dimensiuni, trăiesc cu un an sau doi mai mult decât rasele pure din care provin”, spune medicul, care vă sfătuieşte să acordaţi o grijă mai mare alimentaţiei. Nu e indicat să oferiţi animalului acelaşi fel de mâncare zilnic, pentru a evita carenţele de vitamine şi minerale. „Hrana completă şi echilibrată este cea industrială, însă trebuie să fie de bună calitate. Citiţi eticheta cu ingredientele şi urmăriţi ca în cea mai mare proporţie să fie carnea. Atenţie şi la cantitate pentru că obezitatea scurtează şi ea speranţa de viaţă”, adaugă Daniel Lescai.

Pisicile trăiesc ceva mai mult – în medie, 10-17 ani, în funcţie de rasă şi de îngrijire. Dihorii trăiesc circa 10 ani, hamsterii doar 3-4 ani, iar porcuşorii de guineea 4-7 ani. Iguanele, în schimb, sunt cele mai logevive, speranţa de viaţă atingând chiar 25 de ani. Ţestoasele trăiesc cel mai mult dintre animalele de companie – peste 30 de ani. Peştii de acvariu trăiesc şi ei 2-3 ani sau chiar 7-8 ani, în funcţie de specie, iar iepuraşii 7-8 ani.

Ce probleme apar la bătrâneţe

Ca şi la oameni, odată cu înaintarea în vârstă apar problemele de sănătate. Dinţii sunt mai slabi şi animalul are nevoie de mâncare moale, vederea şi auzul nu mai sunt atât de fine şi chiar vei observa că nu se mai trezeşte la zgomote care înainte îl alertau, se loveşte de lucruri într-un mediu nefamiliar, e nesigur şi neîndemânatic. Artrita este o altă problemă, mai ales la câine. Are dificultăţi la aşezarea sau ridicarea de pe podea, la urcatul scărilor sau la săritul în maşină, şchiopătează, alunecă pe linoleum şi schelălăie la atingerea zonelor dureroase de pe spate şi şolduri. Îl ajuţi folosind hamuri şi veste ajutătoare şi punându-i în culcuş o saltea cu sistem de încălzire, pentru a-i uşura durerea din articulaţii.

image
image
image
image
image
image
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net