Ai idee câte lucruri de prin casă pot înghiţi câinii?

Ultima actualizare:

    Această ventuză de 34 cm  lungime a fost extrasă din  gâtul şi stomacul unui pui de  Labrador extrem de pofticios. Medicul păstrează în vitrină  o adevărată colecţie de  obiecte înghiţite de animale
Această ventuză de 34 cm lungime a fost extrasă din gâtul şi stomacul unui pui de Labrador extrem de pofticios. Medicul păstrează în vitrină o adevărată colecţie de obiecte înghiţite de animale

Atenţie ce lucruri mărunte şi contondente laşi prin casă, în preajma câinilor şi pisicilor. Chiar dacă nu sunt deloc „apetisante”, animalele de companie le pot înghiţi, în joacă. Ajunse în esofag sau stomac, pot provoca afecţiuni grave şi chiar moartea, dacă nu sunt extrase la timp.

Pe medicul veterinar Constantin Ifteme nu-l mai uimeşte nimic. A văzut în stomacul animăluţelor de la jucării, obiecte textile, pietre, pungi, ace de cusut, săgeţi de plastic, până la tampoane şi prezervative. Ba chiar un pui de Labrador care măsura 50 cm lungime le-a întrecut pe toate după ce a reuşit să înghită o ventuză de 34 cm. Cât de mult i-a plăcut să facă asta nu reuşim să înţelegem. Cert este că se poate, se întâmplă, prin urmare aveţi mare grijă cum vă amenajaţi casa şi nu lăsaţi în raza vizuală a animalului niciun obiect tentant.

Toate aceste mărunţişuri, unele contondente şi periculoase, rămân blocate la nivelul esofagului, ajung în stomac şi chiar până în intestinul subţire. Apare un sindrom ocluziv, nu se mai produce digestia, iar animalul trebuie să ajungă urgent la medic. „Simptomele care trebuie să-ţi dea de gândit că animalul a înghiţit ceva sunt voma şi apatia. Dacă obiectul ajunge în intestin, voma este mult mai gravă şi animalul se deshidratează. Poţi să-i acorzi primul ajutor dacă obiectul înghiţit nu e unul contondent şi nu produce traumatisme la extragere. Faci acest lucru provocându-i voma prin administrare de apă cu sare”, te sfătuieşte specialistul.

Dacă obiectul a ajuns în stomac, trebuie să îl duci urgent la medic. În câteva ore, obiectele mici pot traversa stomacul şi ajunge în intestin, iar atunci lucrurile se complică. Medicul îi va face o ecografie şi o radiografie pentru a identifica poziţia şi tipul corpului străin înghiţit. După care, printr-o procedură modernă, îl poate extrage endoscopic. „Este o metodă minim invazivă prin care intrăm cu o cameră şi cu nişte instrumente cu ajutorul cărora putem extrage obiectul de la nivel esofagian şi gastric. Animalul se trezeşte din anestezie după 3-4 ore şi-şi va relua imediat activitatea obişnuită. Nu apar complicaţii şi nu există perioadă de recuperare”, explică medicul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net