Tot ce trebuie să ştii despre operaţia Simonei Halep

Ultima actualizare:
Irina Begu  va fi jucătoarea nr. 1  a echipei noastre
Irina Begu va fi jucătoarea nr. 1 a echipei noastre

Problemele medicale la nas o vor scoate pe Simona Halep din topul ierarhiei WTA. În prezent pe locul doi în lume, ea va pierde puncte preţioase în următoarea perioadă şi ar putea ajunge dincolo de poziţia a 10-a, acolo unde n-a mai fost din ianuarie 2014.

Peste trei zile se împlinesc doi ani de când Simona Halep se află fără încetare printre cele mai bune 10 jucătoare de tenis ale planetei, un statut privilegiat, care i-a adus numeroase avantaje. Începutul lui 2016 este însă unul de coşmar pentru tenismena noastră. Eliminată în primul tur la Australian Open, Simona a decis acum să ia o pauză de o lună şi jumătate pentru a suferi o operaţie de deviaţie de sept.

„Ultimele şase săptămâni au fost extrem de dificile, având infecţie la stomac, nas şi ureche. Chiar dacă am luat antibiotice, n-am putut să mă pregătesc la capacitate maximă, iar la Australian Open am înrăutăţit lucrurile. La îndrumarea medicilor, va trebui să suport o operaţie pentru a-mi rezolva definitiv o problemă la nas”, a anunţat Simona Halep printr-un comunicat oficial.

Pierde cel puţin 1.900 de puncte

Aşadar, ce urmează pentru Simona Halep? În primul rând intervenţia chirurgicală de care a vorbit, iar apoi o perioadă de recuperare care se va întinde până la începutul lunii martie. „Din păcate, m-am retras de la turneele de la Dubai şi Doha. Următorul turneu va fi atunci când voi fi recuperată sută la sută”, a precizat constănţeanca. Astfel, e posibil ca Halep să nu poată lua startul la 7 martie la super-turneul de la Indian Wells, pe care l-a câştigat anul trecut.

Absenţa sa din circuit se va vedea inevitabil şi în clasamentul mondial, cu atât mai mult cu cât românca va pierde 1.900 de puncte, corespunzătoare trofeelor cucerite în 2015 la Dubai şi Indian Wells. Asta înseamnă că, la mijlocul lunii martie, Halep s-ar putea trezi doar cu aproximativ 3.600 de puncte în ierarhia WTA, zestre cu care n-are nici o şansă să mai rămână în Top 10 mondial. Cehoaica Safarova, tenismena clasată acum pe 10, are 3.581 de puncte, iar din spate vin şi alte jucătoare.

Ratează şi meciul cu Cehia din Fed Cup

Dr. Călin Doboș,  chirurg estetician
Dr. Călin Doboș, chirurg estetician

Decizia Simonei Halep de a se opera afectează şi echipa României de Cupa Federaţiei. La finalul săptămânii viitoare (6-7 februarie), fetele noastre vor juca împotriva Cehiei în sferturile de finală ale Grupei Mondiale, iar Halep nu va fi prezentă decât în tribune la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. „Îmi doresc să pot face deplasarea la Cluj, să fiu alături de echipă. Să joc la Fed Cup înseamnă mult pentru mine, de aceea sunt dezamăgită”, a declarat Simona.

Fără Halep, misiunea României de a intra în semifinalele Fed Cup se complică, ţinând cont că Cehia e câştigătoarea trofeului în ultimii doi ani. Cum şi Alexandra Dulgheru se confruntă cu o uşoară accidentare, speranţele noastre se vor lega de Irina Begu şi Monica Niculescu. Cel mai probabil, cele două vor juca atât în meciurile de simplu cât şi la dublu.

«După două săptămâni de la operaţie, poate relua antrenamentele lejere»


    Dr. Călin Doboș,  chirurg estetician
Dr. Călin Doboș, chirurg estetician

„În general, operația de deviație de sept nu este una complicată. Intervenția durează în jur de 30 de minute și se face sub anestezie generală. În ceea ce privește recuperarea, aceasta durează circa o lună, după care activitatea poate fi reluată la capacitate maximă. În cazul unui sportiv, după două săptămâni de la intervenție, poate relua antrenamentele lejere, iar pe parcurs, acestea se pot intensifica”, ne-a declarat dr. Călin Doboș, chirurg estetician. Specialistul spune că, de multe ori, o dată cu deviația de sept, se pot mări și cornetele nazale (n.r. formațiuni anatomice aflate pe peretele lateral al foselor nazale), care obstrucționează pătrunderea aerului în organism. „Hipertrofierea cornetelor nazale poate duce la scăderea performanței în orice domeniu, deoarece creierul nu se oxigenează corespunzător, iar pacientul nu se odihnește bine în timpul nopții”, a completat medicul. (Oana Neacşu)

Revine în formă maximă la Miami

Conform previziunilor optimiste, Simona Halep se poate întoarce pe teren în formă maximă la turneul de la Miami, programat începând cu 21 martie. Ţinând cont că anul trecut a jucat semifinala la competiţia din Florida, Halep are un motiv în plus să tragă tare pentru a juca la Miami. O altă absenţă ar însemna alte 600 de puncte pierdute, ceea ce ar provoca o scădere şi mai drastică în clasament, până spre locul 20.

Are 104 săptămâni în Top 10

Dintre jucătoarele aflate în prezent în Top 10, Simona Halep se află pe locul patru într-un clasament al longevităţii între primele zece jucătoare ale lumii. În faţa româncei se află doar Maria Şarapova, Serena Williams şi Petra Kvitova).

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net