Simona, a patra regină fără coroană?

Ultima actualizare:

    Simona Halep a ajuns  la aproape 20 de milioane  de euro câştigaţi din tenisFoto: Guliver/ GettyImages
Simona Halep a ajuns la aproape 20 de milioane de euro câştigaţi din tenisFoto: Guliver/ GettyImages

Simona Halep a pierdut titlul la Roland Garros, dar s-a apropiat extrem de mult de primul loc în clasamentul WTA. Cel mai probabil, românca va ajunge în frunte în următoarele săptămâni, performanţă care va fi umbrită de lipsa „coroanei”, adică o victorie de Grand Slam.

Sezonul pe zgură s-a încheiat, iar jucătoarele se mută începând de azi pe iarbă, în faţa lor afându-se trei săptămâni de turnee pregătitoare înainte de Wimbledon (3-17 iulie). „Hai să continuăm să muncim şi să credem”, ne-a spus Simona Halep după finala de la Paris în care s-a aflat atât de aproape de Everestul tenisului. Aşadar, lăsăm în spate amărăciunea de la Roland Garros şi ne îndreptăm atenţia spre ceea ce urmează.

Referitor la Simona, constănţeanca a revenit pe poziţia a doua în ierarhia WTA, cu numai 185 de puncte în spatele nemţoaicei Kerber şi cu 160 peste a treia clasată, Pliskova. Sunt diferenţe infime între cele trei jucătoare, care se pot remonta oricând, chiar la un turneu de mică importanţă, nu mai vorbim de cele de Mare Şlem. Conform regulamentului, calculele se fac luând în considerare şi punctele câştigate anul trecut, capitol la care Simona are un mare avantaj. Astfel, în sezonul de iarbă, ei i se vor scădea doar 430 de puncte, adică cele luate în 2016 pentru sfertul de finală de la Wimbledon. Comparativ, Kerber va pierde cât de curând cu 1000 de puncte mai mult (1400), asta pentru că a jucat finala la Londra.

Ca urmare, la startul turneului de la Wimbledon, noua lideră mondială virtuală va fi Simona Halep. E adevărat, Pliskova e şi ea în această cursă (va pierde 350 de puncte), beneficiind de faptul că anul trecut n-a mers prea departe la Wimbledon. Totul va depinde însă de rezultatele pe care Kerber, Halep şi Pliskova le vor avea mai întâi la Birmingham (19-25 iunie), apoi pe iarba londoneză. În această cursă în trei pentru întâietate, românca e mare favorită să treacă peste nemţoiacă şi să devină al 23-lea număr unu mondial din istoria tenisului feminin. Din păcate pentru Simona, sunt şanse tot atât de mari să fie a patra tenismenă care ajunge în top fără să câştige niciodată vreun trofeu de Mare Şlem, primele trei fiind Jelena Jankovic, Dinara Safina şi Caroline Wozniacki.

Ele sunt «modelele» lui Halep

simeon stalpnicul png
  • Jelena Jankovic (32 de ani, Serbia) – Apogeul carierei Jelenei s-a consumat la finalul anului 2008, când a urcat de două ori pe prima treaptă a ierarhie WTA. Cel mai bun rezultat al său în competiţiile majore a rămas o finală pierdută la US Open în acelaşi an 2008.
  • Dinara Safina (31 de ani, Rusia) – Retrasă din activitate în 2014, rusoaica s-a aflat timp de 26 de săptămâni pe primul loc în lume (aprilie – octombrie 2009), dar a rămas cu dezamăgirea a trei finale de Mare Şelm pierdute, două la Roland Garros şi una în Australia.
  • Caroline Wozniacki (26 de ani, Danemarca) – 2010 şi 2011 au fost anii pe care daneza i-a încheiat pe locul unu (67 de săptămâni). Caroline n-a avut norocul să meargă până la capăt într-un Grand Slam, jucând până în prezent două finale, la US Open (2009 şi 2014).

«Românca va fi şi mai bună»

Darren Cahill, antrenorul Simonei: „Simona poate fi mândră de ce a făcut, a avut un sezon minunat pe zgură. Înfrângerea e greu de digerat, dar multe sportive au pierdut mai multe finale înainte de a câştiga una. Halep se va regrupa şi va fi o jucătoare mai bună după această experienţă”.

Chris Evert, fostă lideră mondială: „Sunt oarecum surprinsă să văd performanţa briliantă a Jelenei Ostapenko în faţa Simonei Halep. Simona a arătat graţie în înfrângere. Ştiu că nici eu n-am câştigat prima finală”.

Martina Navratilova, fostă lideră mondială: „Halep a jucat cu grijă cam tot meciul, sperând că Ostapenko va face greşeli. Trebuie să joci ca să câştigi, nu să pierzi. Jelena a arătat că are mentalitate de campioană. Cu acest joc, ar trebui să fie una dintre favorite la Wimbledon”.

Mats Wilander, fost lider mondial: „Ostapenko i-a luat titlul din mâini lui Halep. Nu ştiu dacă Simona s-a relaxat, e greu de spus. Nu-ţi permiţi să joci defensiv cu o jucătoare ca Ostapenko. Oricum, e o Simona Halep mult mai bună, chiar dacă a pierdut. Va veni şi vremea ei”.

Ilie Năstase, fost lider mondial: „Suntem toţi dezamăgiţi, e normal. A fost atât de aproape să câştige, e păcat când pierzi aşa. Îi va fi destul de greu să se monteze din nou pentru că e a doua finală pe care o pierde la Roland-Garros, dar nimic nu e uşor”.

Ostapenko s-a întors la locul faptei

simeon stalpnicul png

La 24 de ore după ce a învins-o pe Simona Halep, letona Jelena Ostapenko a revenit la arenele de la Roland Garros. De această dată, tenismena de 20 de ani a fost solicitată pentru tradiţionala şedinţă foto destinată învingătoarei. Organizatorii n-au dus-o pe Ostapenko undeva prin Paris, aşa cum se făcea de obicei, preferând să o fotografieze în faţa arenei Suzanne Lenglen, tenismena franceză care a dat şi numele trofeului acordat an de an în competiţia feminină.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net