Mats Wilander: «Halep poate câştiga un Grand Slam»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mijlocul lunii ianuarie programează, în fiecare an, meciurile de la Australian Open. La fel ca în ultimele ediţii, şi acum Simona Halep se va număra printre protagoniste.

Mats Wilander, fostul lider mondial ajuns acum comentator Europsport, a vorbit pentru Adevărul Weekend despre jucătoarea noastră. Câteva întrebări şi răspunsuri din interviu.

  • Reporter: Cum vezi şansele Simonei Halep la Melbourne?

Mats Wilander: Halep trebuie să fie foarte entuziasmată de faptul că Angie Kerber a câştigat două Grand Slamuri, a câştigat o medalie de argint la Rio şi a ajuns pe locul unu în lume. Ştii de ce? Pentru că Angelique Kerber le-a demonstrat Simonei Halep, Agnieszkăi Radwanska sau Carolinei Wozniacki că se poate. Până la urmă, nu e mare diferenţă înstre stilul de joc al ei şi cel al lui Kerber, însă ce trebuie să înveţe Simona e atitudinea.

  • Şi acum ajungem la întrebarea ce-i lipseşte Simonei, atitudinea?

Atitudinea pozitivă, controlul emoţiilor, stabilitatea. Stabilitatea mentală e ingredientul cel mai important, şi aici cred că e slăbiciunea Simonei: e prea emotivă, îi lipseşte capacitatea de a rămâne sus şapte zile la rând, de a nu pierde controlul în nicio partidă, în niciun set, în niciun schimb de mingi. Nu e vorba de forehand, de backhand, de nu ştiu ce lovitură, nu sunt slăbiciuni în jocul ei, totul se câştigă sau se pierde în mintea ei. Sigur, n-are serviciul Serenei, la forehand se mai poate lucra, însă succesul stă în plan mental, de acolo vin şi victoriile, şi înfrângerile. Când va reuşi să fie în control mental total şapte meciuri la rând, indiferent de adversar, atunci Simona va câştiga un Grand Slam.

  • Îl poate câştiga de anul acesta?

De ce nu? Ea, din punct de vedere fizic nu are nici o problemă, loviturile sunt acolo unde trebuie, jocul de picioare e fantastic, dar mintea ei încă nu e în locul potrivit. Cum crezi că a ajuns Leyton Hewitt numărul unu sau cum crezi că am ajuns eu numărul unu şi am câştigat acele Grand Slamuri? Cu încredere, cu multă încredere. În viitor, e foarte posibil să câştige un Grand Slam, dar nu vă pot spune dacă va fi în anul acesta sau în alt an. 

  • Dar chiar o vezi ca pe un viitor numărul unu?

Clar. Ştii de ce? Ca să fii numărul unu nu trebuie nici măcar să câştigi un Grand Slam, e suficient să ai consistenţă pe tot parcursul sezonului, să ajungi în sferturi sau în semifinale în turneele importante, iar Halep e performantă pe toate suprafeţele. De asta spun: cu siguranţă Simona va fi numărul unu mondial, dar nu ştiu când va câştiga un Grand Slam. Pe când Serena va mai câştiga Grand Slamuri, dar nu va mai fi numărul unu WTA. 

  • La fel ca tine, Darren Cahill, antrenorul Simonei, e analist TV. E potrivit pentru ea?

Darren e unul dintre cei mai buni comentatori de tenis, e un fost jucător, un om de la care Simona are ce să înveţe. Antrenorii sunt ca profesorii de la şcoală, de la fiecare înveţi câte ceva. Va câştiga Simona un Grand Slam cu Darren antrenor? Rămâne de văzut. 

  • În 1984 aveai 20 de ani şi jucai cu Ilie Năstase, 38 de ani, la Milano. Îţi aminteşti?

Bineînţeles. Năstase îmi spunea „fiule” de câte ori ne întâlneam. Eu cu Ilie am crescut, l-am văzut jucând finala de la Wimbledon cu Stan Smith, l-am văzut jucând finala Mastersului de la Stockholm cu Arthur Ashe şi alte meciuri. În mod normal, ar fi trebuit să-l am ca idol pe Bjorn Borg, însă Ilie Năstase şi Jimmy Connors au fost eroii mei pentru că erau nebuni.


    Fostul lider ATP Mats Wilander
Fostul lider ATP Mats Wilander

Simona debutează luni

Favorită 4 a turneului de la Melbourne, Simona Halep va debuta în turneu chiar luni, când o va întâlni pe americanca Shelby Rogers. Tot în prima zi a competiţiei ar trebui să joace alte trei sportive din ţara noastră: Irina Begu, Sorana Cîrstea şi Patricia Ţig. Marţi o vom vedea la lucru pe Monica Niculescu. Turneul e televizat de Eurosport.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net