Ce spune psihologul despre comportamentul lui Ilie Năstase

Ultima actualizare:

    Ilie Năstase, pus la zid de jurnaliştii britanici  foto: Getty
Ilie Năstase, pus la zid de jurnaliştii britanici foto: Getty

Scandalul uriaş provocat de Ilie Năstase în ultimele zile a fost analizat pe toate părţile, iar psihologii au concluzionat că fostul tenismen a făcut acest lucru deliberat. Specialiştii nu au găsit nicio scuză pentru comentariile pe care sportivul le-a făcut la adresa celor două jucătoare. Psihologul Ilie Marinescu a urmărit atent declaraţiile fostei glorii a tenisului mondial şi a explicat că Ilie Năstase ar fi putut să fie mai temperat având în vedere că trebuie să fie un exemplu de urmat.

Oricât de mult ar încerca Ilie Năstase acum, la două zile, de la incidente să-şi spele păcatele, zarurile au fost aruncate. Căpitanul nejucător al echipei naţionale a fost fără doar şi poate eroul negativ al meciului de tenis feminin România - Marea Britanie de la Mamaia după ce a ieşit în evidenţă cu comportamentul său pe durata meciului. Fostul sportiv a înjurat arbitrul şi pe cele două jucătoare britanice. Odată dat afară de pe teren, Năstase nu s-a oprit şi a înjurat-o şi pe o jurnalistă britanică. Psihologii nu găsesc nicio explicaţie pentru maniera agresivă în care s-a comportat fostul tenismen. "Oamenii tind spre recunoaştere şi doresc în acelaşi timp să fie respectaţi datorită performanţelor obţinute în decursul vieţii. Când însă, doreşti să impui respect prin folosirea agresivităţii, oricare ar fi aceasta fie verbală, fie fizică, mizând pe o anumită notorietate este dovada că vrei să te distingi de ceilalţi căutând să fii în centrul atenţiei grupului. Trebuie să privim în trecutul persoanei respective dacă agresivitatea sa verbală sau fizică este accidentală, sau este o «normalitate» ce şi-a pus amprenta asupra personalităţii sale.


    Psihologul Ilie Marinescu a analizat comportamentul lui Ilie Năstasefoto: arhiva personală
Psihologul Ilie Marinescu a analizat comportamentul lui Ilie Năstasefoto: arhiva personală

Dacă o astfel de persoană în decursul vieţii sale a avut acelaşi comportament, odată cu înaintarea în vârstă, rezistenţa la factorii stresori, fie că vorbim de relaţii de familie, fie de relaţii de prietenie  scade într-un mod evident, motiv pentru care orice încercare venită din exterior de a ajuta o astfel de persoană să se schimbe este un demers destul de anevoios, însă consecinţele vor fi suportate de persoana în cauză prin blamare, izolare sau indiferenţa grupurilor de apartenenţă. Nicio persoană cu notorietate indiferent de numele sau mediul din care provine nu poate fi scuzată de comportamente agresive. Asumarea notorietăţii înseamnă a fi model şi pentru alţii, altfel, performanţele vor fi umbrite de o personalitate dizarmonică", a subliniat psihologul Ilie Marinescu pentru Click! 

Aceasta nu este singura "isparvă" pentru care Ilie Năstase a fost pus la zid. Jurnaliştii de la "Daily Mail" susţin că Năstase a făcut un comentariu rasist despre copilul nenăscut al Serenei Williams, în timpul conferinţei de presă la care au participat şi jucătoarele echipei noastre: "Să vedem ce culoare va avea copilul... Ciocolată cu lapte?". Vorbele rostite de "Nasty" în română s-au suprapus cu declaraţiile Simonei Halep, care oferea un răspuns în engleză în acel moment, dar se pare că scandaloasa remarcă a putut fi auzită de jurnaliştii prezenţi în sală, care l-au taxat dur.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net