Piţurcă ne duce spre baraj

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Faptul că tricolorilor le-a ieşit totul în jocul de vineri seara se datorează în primul rând lui Victor Piţurcă. Aşa cum ar fi fost probabil crucificat pe motive de selecţie sau de alcătuire a primului 11, în cazul unui eşec, în acelaşi mod trebuie lăudat selecţionerul după acest succes. Mai ales că barajul se vede şi matematica ne ajută.

Neselecţionarea lui Mu­­tu, om de bază la Ajaccio, în Ligue 1. Netitularizarea lui Tănase în locul ratangiului Stancu. Titularizarea lui Marica, jucător fără echipă şi fără meciuri oficiale în picioare. Folosirea lui Raţ, rezervă eternă la West Ham, în detrimentul lui Latovlevici, jucător mai în formă.

Toate acestea ar fi fost argumente solide pentru o „asasinare" mediatică la care selecţionerul României ar fi fost supus în cazul în care n-am fi câştigat cu Ungaria. Cărţile jucate însă de Piţurcă, cu riscul aferent asumat, au fost însă câştigătoare. Cu noroc sau doar cu inspiraţie, tehnicianul a adus victoria de care aveam nevoie. Şi în mare stil. 3-0!

România este pe locul doi în grupa sa şi favorită la baraj. Totul ţine acum de Chiricheş şi compania, dar lucrurile sunt rezolvate doar pe jumătate. Asta pentru că mai avem trei meciuri de jucat, dintre care primul, cu Turcia, marţi, la fel de important şi mai greu decât cel cu ungurii.

Ajunşi însă într-o postură ideală, nu putem să nu facem calcule. Şi primele sunt, logic, legate de păstrarea acestui loc 2. Practic, dacă batem Turcia nu ne mai interesează nimic, pentru că barajul este asigurat.

Dacă facem egal, iar ungurii câştigă cu Estonia la două goluri diferenţă, ajungem la egalitate de puncte cu ei şi diferenţa o face golaverajul lor mai bun, ungurii urmând să treacă din nou pe doi. Apoi însă, jucăm şi noi cu Estonia, chiar când ei joacă în Olanda. O victorie a noastră la scor şi o înfrângere normală a lor la Amsterdam ratifică România la baraj. Totul este ca ei să nu ia punct sau puncte cu „batavii". De reţinut că dacă se ajunge la criteriul de departajare la golaveraj, nu se pun meciurile cu Andora, ultima clasată. În acesta caz, turcii sunt de asemenea eliminaţi.

În varianta în care pierdem însă marţi, barajul ne fuge de sub picioare şi lupta la locul doi se duce între Ungaria şi Turcia, cu şanse pur teoretice pentru România, care va trebui să aştepte un joc al rezultatelor favorabil.

În varianta în care nu se întâmplă însă nicio tragedie marţi şi obţinem locul de baraj, o altă miză devine importantă: statutul de cap de serie la tragerea la sorţi. UEFA va împărţi cele 8 calificate în două urne valorice, în funcţie de coeficientul din luna octombrie.

În acest moment, România e prima sub linia de patru favorite, iar Franţa e prima de deasupra liniei outsiderilor. Între noi şi trupa din „Hexagon" este tot un loc distanţă şi în clasamentul FIFA pe luna septembrie şi cu ei ne batem pentru acel ultim loc din urma capilor de serie, care ne-ar asigura un baraj mai accesibil, cu Bulgaria, Suedia sau Muntenegru. Altfel, România va da piept cu una dintre Croaţia, Rusia, Portugalia, Grecia sau Franţa, echipe foarte puternice. '

Pintilii a marcat în patru competiţii diferite

Mihai Pintilii joacă pe un post defensiv, dar asta nu-l împiedică pe stelist să se lipească la gol foarte des. Cu reuşita extraordinară marcată în poarta Ungariei, închizătorul roş-albaştrilor a bifat o performanţă remarcabilă pentru el şi pentru România, devenind jucătorul care şi-a trecut în 2013 numele pe tabela de marcaj în patru competiţii diferite. Pintilii a marcat patru goluri în returul sezonului trecut de Liga I, un gol în Supercupa cu Petrolul, un gol cu Vardar Skopje, în preliminariile Ligii Campionilor şi un gol pentru România, în preliminariile pentru Cupa Mondială din Brazilia, 2014. Un singur jucător a mai reuşit asta în Europa, în acest an, atacantul Barcelonei, Pedro Rodriguez.

Bilanţul incidentelor: 16 unguri arestaţi

Jandarmeria Română a avut foarte mult de furcă în ziua meciului dintre România şi Ungaria. La o zi după evenimente, instituţia a eliberat şi un bilanţ exact a ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti. „Doi jandarmi au fost răniţi, unul la umăr, în Centrul Vechi, care a părăsit deja spitalul, iar un al doilea are un traumatism facial mai grav şi este încă internat la Spitalul Pantelimon. 62 de maghiari au fost arestaţi şi 16 dintre ei au primit interdicţie un an de zile de a participa la jocurile sportive. Au fost acordate amenzi în valoarea totală de 7300 de lei", se arată în comunicatul Jandarmeriei. Toate au meritat însă, pentru că ieri chiar premierul Victor Ponta i-a felicitat pe oamenii de ordine pentru modul cum s-au descurcat în mijlocul incidentelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net