Cei 7 magnifici. Grupul antrenorilor români din străinătate n-a arătat niciodată atât de bine

Ultima actualizare:

    Mircea Lucescu -  Invincibilul
Mircea Lucescu - Invincibilul

2012 a fost un an excelent pentru antrenorii român care activează departe de ţară. Au reuşit performanţe notabile în campionate puternice ale lumii, iar acum, la final de an, laudele se adună. Începând cu experimentatul Mircea Lucescu şi terminând cu mai puţin cunoscutul Florin Motroc, şapte tehnicieni care îşi desfăşoară activitatea peste hotare se bucură de o perioadă extrem de roditoare.

Mircea Lucescu - Invincibilul. Strict din punct de vedere al rezultatelor, 2012 a fost cel mai bun an al lui "Il Luce" la Doneţk. Până la eşecul din noiembrie cu Chelsea (2-3) din Liga Campionilor, echipa lui Lucescu nu pierduse nici un meci oficial în acest an, ajungând la o serie de 33 de rezultate pozitive consecutive. În sezonul 2012-2013, antrenorul român a scos maximum posibil de la Răzvan Raţ şi compania: Şahtior are 13 puncte avans în campionat după 18 etape, e în sferturile Cupei şi în optimile Ligii Campionilor.

Dan Petrescu - Magicianul. "Bursucul" e în acest moment cel mai în vogă tehnician din campionatul Rusiei, peste nume mari precum Luciano Spalletti sau Guus Hiddink. Motivul? Dan Petrescu a realizat un adevărat miracol cu Dinamo Moscova. Mai exact, a preluat o echipă aflată pe ultimul loc, cu zero puncte după cinci etape, aducând-o în numai câteva luni în preajma poziţiilor de cupe europene. Mai mult, a băgat spaima în granzii Rusiei, câştigând derby-urile de tradiţie cu celelalte grupări din Moscova, ŢSKA, Spartak şi Lokomotiv. La finalul stagiunii poate cuceri chiar şi un trofeu, Dinamo urmând să joace în primăvară în sferturile Cupei Rusiei.

Cosmin Olăroiu - Emirul. Într-o zonă unde cei mai mulţi tehnicieni se consideră norocoşi dacă rezistă un sezon întreg, Cosmin Olăroiu lucrează de peste cinci ani. A început în Arabia Saudită, pentru ca apoi să treacă în Qatar, iar acum, de doi ani, e în Emirate. Bilanţul? Şase trofee cucerite cu Al-Hilal, Al-Sadd şi Al-Ain. Al şaptelea e deja pe drum, Al-Ain fiind lider incontestabil în actuala stagiune, cu şase puncte avans după 12 runde. Astăzi, în ultima etapă a turului, echipa lui Olăroiu şi Rădoi mai poate face un pas către titlu dacă se va impune în derby-ul cu Al-Nasr, gruparea lui Walter Zenga. 

Mircea Rednic - Salvatorul. Standard Liege, marea provocare din cariera de antrenor a lui Mircea Rednic, i s-a potrivit ca o mănuşă tehnicianului român. "Puriul" a riscat mult plecând de la Petrolul la o echipă aflată în criză de rezultate şi de identitate. Totuşi, cu cinci victorii şi un egal în şapte etape (aseară, după închiderea ediţiei, Standard a jucat în deplasare cu Mechelen), Rednic a pus pe picioare gruparea din Liege, care se bate acum pentru un loc de cupă europeană. Deocamdată, titlul pare să fie o utopie, Anderlecht având 11 puncte avans.

Mihai Stoichiţă - Şeriful. Fostul antrenor al Stelei e la al doilea mandat pe banca lui Şerif Tiraspol, echipa care face legea de ani buni în campionatul Moldovei. Instalat în luna august, Stoichiţă a suferit o singură înfrângere în 15 etape şi a luat o opţiune importantă pentru titlu (după 20 de etape, Şerif e la 10 puncte de Dacia Chişinău). Mai mult, echipa din Tiraspol a fost aproape de o mare supriză în play-off-ul Europa League, fiind eliminată destul de greu de Olympique Marseille (1-2 acasă şi 0-0 în Franţa).

Ion Marin - Campionul. Din vara acestui an, „Săpăligă" s-a mutat în Kuweit pentru o experienţă inedită la cârma grupării Al-Kuwait. Peste numai câteva luni, Ion Marin avea să câştige AFC Cup (Europa League în variantă asiatică), fiind primul tehnician român după Mircea Lucescu care pune mâna pe un trofeu continental. Al-Kuwait se descurcă de minune şi în campionatul intern. Neînvinsă după 10 runde, echipa lui Ion Marin are şapte puncte avans şi cu greu va putea fi oprită din drumul spre titlu, primul după o pauză de cinci ani.

Florin Motroc - Anonimul. Aflat abia la primele experienţe ca antrenor principal, fostul jucător al Rapidului îşi arată calităţile în spaţiul asiatic. După ce şi-a făcut ucenicia în Arabia Saudită, Motroc a ajuns în Iordania, o ţară cu un fotbal în plină dezvoltare (naţionala are şanse mari să prindă Mondialul din Brazilia). La conducerea lui Shabab Al-Ordon, o echipă mică, fără mari pretenţii, românul a făcut minuni. Astfel, la finalul turului, formaţia lui Motroc s-a înscris în lupta pentru titlu, la bătaie cu două cluburi de tradiţie, Al-Wahdat şi Al-Arabi. În Iordania mai antrenează un român, la fel de anonim pentru noi, Valeriu Tiţa (Al-Faisaly, locul patru).

Răzvan Lucescu şi Bölöni se chinuie

Nu la fel de bine ca grupul „magnificilor" o duc cei doi antrenori români din Qatar, Răzvan Lucescu şi Ladislau Bölöni. Primul stă ca pe sârmă pe banca vicecampioanei El Jaish, fiind deja ameninţat cu demiterea din cauza rezultatelor sub aşteptări (echipa lui Lucescu Jr. e pe locul patru, dar la mare distanţă de lider). În schimb, Bölöni se bate cu Al-Khor pentru evitarea retrogradării, însă antrenorul român nu simte aceeaşi presiune ca Răzvan Lucescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Universitatea Cluj Dinamo (Sportpictures) jpg
Parma (Facebook) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Sabrina Maneca Voinea (Facebook) jpg
sabalenka instagram jpg
Maradona
image
actualitate.net
image
actualitate.net