Românii, scoşi din Europa după 27 de ani

Ultima actualizare:

    Echipa lui Chiricheş, Tottenham, a fost  eliminată în optimile  Ligii Europa (FOTO: REUTERS)
Echipa lui Chiricheş, Tottenham, a fost eliminată în optimile Ligii Europa (FOTO: REUTERS)

Liga Campionilor şi Liga Europa şi-au desemnat la mijlocul acestei săptămâni sfertfinalistele. Din păcate pentru noi, prezenţa românească este inexistentă, lucru care n-a mai fost consemnat în istoria recentă a competiţiilor continentale.

În urmă cu 27 de ani, pe vremea lui Ceauşescu, sezonul 1986-1987 al cupelor europene a fost dezastruos pentru echipele româneşti. Din postura de câştigătoare a Cupei Campionilor, Steaua părăsea rapid scena continentală, roş-albaştrii cedând în turul secund dubla manşă cu Anderlecht.

De asemenea, Dinamo pierdea ruşinos în Cupa Cupelor cu albanezii de la 17 Nentori, în timp ce Craiova şi Sportul părăseau Cupa UEFA în primele tururi. De stranieri nici nu era vorba în acea perioadă, astfel că românii au fost privaţi în primăvara lui 1987 de fazele avansate ale cupelor europene.

De-atunci, n-a fost an în care să nu vorbim de jucători sau antrenori români în sferturile de finală, indiferent că a fost vorba de echipe de club autohtone sau de stranierii din campionatele externe.

Ca puncte de reper, să amintim că în 1989 am avut trei echipe în sferturi (Steaua, Dinamo şi Victoria), iar în 2006 am avut parte de celebrul derby european Steaua - Rapid. Apoi, de-a lungul timpului, Mircea Lucescu, Gică Hagi, Gică Popescu, Cristi Chivu, Răzvan Raţ şi Cristi Săpunaru au reuşit să meargă până la capăt şi să ridice deasupra capului un trofeu european.

De menţionat şi performanţa lui Hagi, care a jucat cel puţin în sferturile cupelor continentale cu patru echipe diferite: Steaua, Real, Barcelona şi Galatasaray. La acelaşi capitol, Mircea Lucescu a condus cinci formaţii într-un sfert de finală (Dinamo, Inter, Galatasaray, Beşiktaş şi Şahtior).

Iată că, după 27 de ani, istoria se repetă, iar România nu mai are nici măcar un reprezentant în fazele finale ale Ligii Campionilor şi Ligii Europa. Ultimii noştri reprezentanţi erau Chiricheş (Tottenham) şi Moţi (Ludogoreţ), însă echipele acestora au fost eliminate joi seară în optimile Ligii Europa.

Ieri, la Nyon, UEFA a stabilit programul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor, partide care se vor desfăşura în dublă manşă la începutul lunii aprilie (1/2, turul, respectiv 8/9, returul). Cum în această fază a competiţiei s-au calificat toate marile favorite, vom avea parte de patru „finale". Adevărata finală va avea loc la Lisabona, la 24 mai.

Barcelona - AtleticoReal Madrid - BorussiaParis S.G. - ChelseaMan. United - Bayern

Tot ieri, la sediul forului european s-au tras la sorţi meciurile din sferturile de finală ale Ligii Europa, programate la 3 şi 10 aprilie. Cel puţin pe hârtie, capul de afiş pare să fie confruntarea portughezo-spaniolă dintre FC Porto şi FC Sevilla. Finala din acest an se va disputa la 14 mai la Torino, pe stadionul lui Juventus, echipă rămasă încă în competiţie.

AZ Alkmaar - BenficaOl. Lyon - JuventusFC Basel - ValenciaFC Porto - Sevilla

Românii care au jucat în sferturile europene din 1987

Echipa lui Chiricheş, Tottenham, a fost  eliminată în optimile  Ligii Europa (FOTO: REUTERS)
Echipa lui Chiricheş, Tottenham, a fost eliminată în optimile Ligii Europa (FOTO: REUTERS)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
Andres Sfait (Facebook) jpg
Ovidiu Ionescu si Bernadette Szőcs (Facebook) jpg
CSU Craiova FCSB (Sportpictures) jpg
Universitatea Cluj Dinamo (Sportpictures) jpg
Parma (Facebook) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net