Dacă nici acum, atunci când?

Ultima actualizare:

    Bogdan Stancu a fost  unul dintre cei mai  controversaţi jucători  ai României în  preliminariile pentru  Campionatul Mondial (Foto: Reuters)
Bogdan Stancu a fost unul dintre cei mai controversaţi jucători ai României în preliminariile pentru Campionatul Mondial (Foto: Reuters)

Mondialul din Brazilia este cel care bate la uşă, dar cum noi avem interzis la această sărbătoare a fotbalului, suntem obligaţi să privim în viitor, spre Euro 2016. Nisa va găzdui începând cu ora 13.00 tragerea la sorţi a preliminariilor, pe care le aşteptăm cu maxim interes. Click! vă prezintă tot ce trebuie să ştiţi în materie de regulamente, proceduri, calendar şi speranţe.

În primul rând, rezultatele proaste din ultima vreme şi coeficientul de ţară scăzut au coborât naţionala lui Victor Piţurcă până în urna a treia valorică. Asta înseamnă că vom fi nevoiţi să înfruntăm două echipe, cel puţin teoretic, mai bune decât noi.

Aşa cum se întâmplă de fiecare dată în astfel de situaţii, există variantă de grupă optimistă, şi variantă de grupă a morţii.

Asta pentru că în ciuda faptului că la acest turneu festiv, primul din istorie cu 24 de echipe, se vor califica direct primele două echipe din fiecare grupă, plus cel mai bun loc trei, ghinionul ne poate lăsa pe din afară şi în aceste condiţii avantajoase.

Pentru început, trebuie ştiut că vor fi nouă grupe de calificare, opt de şase echipe şi una de cinci echipe.

Din raţiuni economice ale drepturilor de televizare, Anglia, Germania, Italia, Spania şi Olanda vor fi neapărat repartizate în grupe de şase echipe. De asemenea, Franţa, ţara gazdă, care e calificată direct şi nu va juca preliminarii, va fi repartizată neoficial în grupa de cinci, pentru a juca amicale cu celelalte echipe atunci când ele nu vor avea meciuri. Rezultatele nu se vor contabiliza însă în clasamentul final.

Exceptând aceste reguli, nu mai există alte restricţii de împerechere a echipelor, doar că din considerente politice, Azerbaidjan nu poate cădea cu Armenia şi nici Spania cu debutanta Gibraltar.

Pentru ultimele patru locuri la turneul final se va juca şi de această dată un baraj tur-retur între cele mai slabe opt echipe. În ceea ce priveşte România, tricolorii trebuie să-şi facă nişte calcule foarte complicate.

Astfel, din prima urnă valorică nu putem spera la ceva mai bun decât coşmarul din baraj, Grecia, în timp ce restul echipelor au locul 1 asigurat din start.

Din urna a doua, cel mai bine ne-ar sta tot lângă unguri, pe care i-am şi bătut în preliminariile pentru Mondial, în timp ce Belgia ne-ar putea fura chiar şi locul doi şi ne-ar putea arunca într-un alt baraj nenorocit. Din urnele patru, cinci şi şase, Muntenegru, Islanda sau Kazahstan ne-ar putea face zile fripte, iar Estonia, Cipru şi Gibraltar ne-ar asigura o campanie lejeră. Jocurile din preliminarii se vor deasfăşura în perioada septembrie 2014 - octombrie 2015. Tot ce putem spera este ca Ruud Gullit, Bixente Lizarazu, Fabien Barthez şi Peter Schmeichel, cei care vor extrage bilele, să aibă mână bună.

Grupa uşoară

GreciaUngariaRomâniaEstoniaCipruGibraltar

Grupa morţii

SpaniaBelgiaRomâniaMuntenegruIslandaKazahstan

Primul meci din campania pentru Euro 2016 s-ar putea să ne prindă însă cu selecţioner nou. Asta pentru că Victor Piţurcă are şanse mici, spre zero să mai rămână la cârma naţionalei României şi pentru aceste preliminarii, în ciuda faptului că are contract în derulare până după turneul final. Se pare însă că imediat după schimbarea lui Mircea Sandu, Comitetul Executiv, la iniţiativa noului preşedinte FRF, va găsi modalitatea prin care "Satana" să fie înlocuit.

Fanii fotbalului au primit şi o veste bună în privinţa acestor preliminarii. Digi Sport a cumpărat drepturile de televizare a tuturor meciurilor din Europa. Postul va transmite partidele României înregistrat, restul meciurilor fiind în direct, în noul format iniţiat de UEFA şi numit ­"Săptămâna de fotbal".

Asta înseamnă că ­meciurile nu se vor mai disputa ca până acum, adică strict în zilele de marţi şi vineri, ci se vor întinde de joi până marţi, la orele 19.00 şi 21.45, special pentru a putea fi televizate cât mai multe.

Bogdan Stancu a fost  unul dintre cei mai  controversaţi jucători  ai României în  preliminariile pentru  Campionatul Mondial (Foto: Reuters)
Bogdan Stancu a fost unul dintre cei mai controversaţi jucători ai României în preliminariile pentru Campionatul Mondial (Foto: Reuters)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cristian muresan 4 jpeg
image
image
image
image
image
image
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Servetelul acordului de transfer al lui Lionel Messi la FC Barcelona (EPA) jpg
FC Botosani CS Mioveni, Aldair (Sportpictures) jpg
Dinamo (Sportpictures) jpg
Monica Niculescu (EPA) jpg
CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Halep jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net