A început bătălia pentru milioane de euro din drepturile tv

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Liga Profesionistă de Fotbal stă pe un butoi cu pulbere. Şi asta pentru că marile cluburi au decis să nu-şi mai vândă imaginea „la pachet" cu echipele mici. Formaţiile„cu nume" vor ca din mai, atunci când expiră contractul cu firma RCS-RDS să negocieze individual cu televiziunile drepturile de transmisie a partidelor din Liga 1, lucru respins din start de cluburile care trăiesc practic din aceşti bani.

O lună! Atât a durat liniştea la LPF, după alegeri şi instalarea lui Gino Iorgulescu în locul lui Dumitru Dragomir. Apele sunt agitate în interiorul forului condus acum de fostul şef al lui FC Naţional. Şi nu din cauze externe, ci chiar datorită unui scandal provocat din interior. Concret, echipele mari din Liga 1 şi cele care au priză la public nu mai doresc să-şi vândă drepturile de televizare ale partidelor împreună cu celelalte cluburi din primul eşalon, ci separat.

Tonul a fost dat de stelişti, care s-au chinuit de ani buni să obţină şansa de a negocia cu televiziunile care vor să le retransmită jocurile. Nici cluburile cu pretenţii şi fani mulţi din provincie ca Petrolul sau Timişoara nu se dau la o parte din acest demers şi doresc, la fel ca şi campionii, să-şi poată stabili singuri preţul. Contractul aflat acum în vigoare, cu RCD-RDS, expiră în luna mai, iar la finalul acestuia, cele mai sărăcite vor fi formaţiile mici.

Dacă Adunarea Generală a Ligii profesioniste de fotbal va aproba solicitarea Stelei şi fiecare club va fi în tratative directe cu ce televiziune doreşte, este foarte posibil ca multe echipe să dispară, pentru că depind în mare măsură de banii veniţi din drepturile tv. În contractul care este în derulare - şi care le-a adus cluburilor peste 101 milioane în două sezoane - o echipă precum FC Vaslui încasează 2.5 milioane de euro - în urma locului 5 ocupat în ediţia de campionat 2012-2013.

În cazul unor negocieri individuale, este greu de crezut că moldovenii vor putea încasa un sfert din această sumă, nefiind o echipă cu „lipici" la microbişti. Şi Astra Giurgiu, acum lider în Liga I, a încasat pentru sezonul trecut undeva la 3 milioane de euro conform grilei, bani pe care cu siguranţă nu i-ar vedea în urma unor tratative duse cu posturile de televiziune.

Dragomir promitea peste 100 de milioane de euro

În ultimii ani, plăţile pentru drepturile de televizare ale jocurilor din Liga I se fac potrivit grilei italiene. Concret, fiecare echipă primeşte bani în funcţie de locul ocupat în precedenta stagiune, iar echipele nou-promovate au o sumă fixă.( n.r. pentru sezonul trecut a fost în jur de 900.000 de euo). Aceste sistem a fost implementat de fostul şef al Ligii, Dumitru Dragomir, cel care promitea - în cazul în care ar fi fost reales - că ar fi obţinut un nou contract de peste 100 de milioane de la un consorţiu olandez care era gata să investească în campionatul românesc.

Nou-promovatele, cele mai păgubite

Situaţia este mult mai delicată în cazul echipelor care ajung în Liga I. Şi asta pentru că formaţiile nou-promovate primesc, potrivit actualului contract, în jur de 900.000 de euro din drepturile tv, bani care înseamnă aproximativ 40 la sută din bugetul anual. Dacă nu vorbim de Craiova sau Rapid, echipe iubite din liga a doua- care ar încasa bani frumoşi în cadrul negocierilor individuale - celelalte cluburi care speră să ajungă pe prima scenă ar avea găuri uriaşe în buget având în vedere interesul scăzut pe care îl suscită.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tatarusanu CAPTURA TV jpg
image
image
image
image
image
image
Sorana Cirstea jpg
FC Barcelona (EPA) jpg
Atalanta Bergamo (EPA) jpg
Michael Schumacher (EPA) jpg
terenuri bcr sport arena streetball jpg
Novak Djokovic FOTO Profimedia (1) jpg
FCSB (Sportpictures) jpg
Neil Lennon, antrenor la Rapid (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net