A început isteria pentru Balonul de Aur

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Balonul de Aur este cel mai important trofeu personal pe care un fotbalist îl poate câştiga în carieră. Premiul confiscat în ultimii trei ani de starul Barcelonei, Lionel Messi, stârneşte însă în acest an conflicte şi orgolii imense. Fără un jucător care să se recomande din start învingător, numeroasele sfere de influenţă din fotbalul mondial încearcă să-şi propulseze propriul laureat.

Scânteia care a provocat explozia a fost aprinsă de preşedintele FIFA, Sepp Blatter. Într-o conferinţă televizată ţinută în faţa studenţilor de la Oxford University, acesta a avut proasta inspiraţie să se ia de Ronaldo şi să-şi exprime evident simpatia faţă de Messi.

„Ronaldo este precum un comandant pe teren. Îmi plac amândoi, dar îl prefer pe Messi. Celălalt este preocupat mai mult să-şi aranjeze părul", a afirmat acesta, stârnind un val de nemulţumiri în Spania şi în Portugalia. Conducerea lui Real Madrid, clubul unde joacă Ronaldo, a luat foc. I-a cerut lui Blatter explicaţii şi să-şi ceară scuze, iar „CR7" l-a atacat direct pe preşedintele FIFA.

„Această ieşire arată clar respectul şi consideraţia pe care o are FIFA pentru mine, pentru clubul şi ţara mea. Acum se explică multe. Domnul Blatter să aibă sănătate şi o viaţă lungă. Să fie martor la succesele echipelor şi jucătorilor săi favoriţi", a scris Ronaldo pe Facebook, cu trimitere evidentă la cele patru Baloane de Aur câştigate în trecut de Messi, unele contestate de portughez. Blatter şi-a cerut scuze, dar e clar că şi în acest an lupta pentru trofeu se va da între cei doi, iar Ronaldo se simte nedreptăţit crezând că se pregăteşte un al cincilea Balon pentru Messsi.

Lupta pentru Balonul de Aur care va fi acordat pe 13 ianuarie 2014 la Zurich este însă mult mai complicată şi nu se rezumă doar la Ronaldo versus Messi. Asta pentru că FIFA a nominalizat în urmă cu câteva zile 23 de candidaţi la trofeul suprem, din care trebuie ales unul singur. Astfel, se poate întâmpla ca Ronaldo şi Messi să se bată degeaba, iar în final un al treilea să le fure premiul de sub nas. Acest lucru n-ar fi o bombă, mai ales că în 2013 lupta pare mai echilibrată ca oricând.

Messi n-a câştigat decât titlul în Spania şi a avut o a doua parte a anului mai proastă, presărată cu accidentări, iar Ronaldo n-a reuşit nimic notabil. În aceste condiţii au prins viteză vedetele lui Bayern Munchen, campioana Germaniei, câştigătoarea Ligii Campionilor şi a Supercupei Europei. Trupa bavareză este şi cel mai bine reprezentată în cursa pentru Balon, având nu mai puţin de şase nominalizaţi, Philipp Lahm, Thomas Müller, Manuel Neuer, Franck Ribéry, Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger. Pe lângă aceştia, Bundesliga mai oferă un nume, polonezul Robert Lewandowski, atacantul finalistei Ligii Campionilor, Borusia Dortmund.

Astfel, cel mai normal ar fi ca Bayern şi fotbalul german, explodat în ultimii ani, să dea Balonul de Aur 2013. dacă se va întâmpla asta, e greu de crezut că respectivul va fi neamţ. Asta pentru că favoriţi sunt francezul Franck Ribery şi olandezul Arjen Robben. Francezii n-au mai dat un Balon de Aur din 1998, când Zinedine Zidane a câştigat trofeul, iar olandezii de la Marco Van Basten, din 1992. Nemţii au şi ei 17 ani de secetă, Matthias Sammer fiind ultimul german câştigător al Balonului de Aur, în 1996.

Ibrahimovici aşteaptă la cotitură

În afară de cei doi favoriţi constanţi, Ronaldo şi Messi, şi de jucătorii lui Bayern, cea mai de succes echipă din 2013, lista de 23 de nominalizaţi mai prezintă câteva nume interesante. Zlatan Ibrahimovici poate aduce pentru Suedia primul Balon de Aur din istorie, după ce a câştigat titlul în Franţa cu PSG. Columbianul Falcao, uruguaianul Cavani, olandezul Van Persie sau eternii Xavi şi Iniesta sunt şi ei în top, dar pare puţin probabil ca vreunul dintre ei să aibă şanse la trofeu. În schimb, Neymar, Pirlo, Yaya Toure, Gareth Bale, Thiago Silva şi Luis Suarez par doar nişte nume pe o listă.

Mourinho face lobby pentru Mesut Ozil

După criteriul "fiecare îşi trage spuza pe turta lui", Jose Mourinho are şi el un favorit clar: Mesut Ozil. Neamţul de origine turcă, pe care el l-a adus la Real Madrid şi pe care n-a reuşit să-l ia la Chelsea, pierzându-l în detrimentul lui Arsenal, e văzut de tehnicianul portughez drept cel mai bun jucător din lume. A spus asta chiar după jocul din Cupa Angliei, când a plecat acasă cu tricoul lui Ozil. Asta deşi are chiar la propria echipă un nominalizat la Balonul de Aur, belgianul Eden Hazard.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net