Un munte de bani aşteaptă naţionala

Ultima actualizare:
Inimă de suporteri:  la coadă, după miezul  nopţii, pentru  echipa naţională
Inimă de suporteri: la coadă, după miezul nopţii, pentru echipa naţională

Ratarea prezenţei la turneul final de anul viitor din Franţa ar fi nu numai o catastrofă din punct de vedere sportiv, ci şi un dezastru financiar pentru conducerea fotbalului românesc.

Extins în premieră de la 16 la 24 de echipe, Campionatul European din 2016 va bate noi recorduri în ceea ce priveşte încasările organizatorilor, veniturile forului continental şi premiile în bani oferite participantelor. Dacă la Euro 2012 simpla participare era răsplătită cu opt milioane de euro, UEFA a mărit miza pentru calificarea la Euro 2016, ducând-o la 12 milioane de euro. Aceasta este suma care va intra automat în conturile FRF în cazul în care tricolorii vor trece cu bine de ultimele două meciuri din actuala campanie, azi cu Finlanda pe Arena Naţională şi duminică în Insulele Feroe. În plus, Federaţia lui Răzvan Burleanu aşteaptă încă cel puţin cinci milioane de euro din drepturile de televizare ale partidelor din preliminarii, după modelul Ligii Campionilor.

Metroul circulă până la ora 1.00

Aşadar, FRF se va putea baza pe aproximativ 17 milioane de euro chiar dacă naţionala va termina cu zero puncte competiţia din Franţa. Orice rezultat pozitiv obţinut la Euro 2016 înseamnă şi bani mai mulţi. Astfel, o victorie e recompensată cu un milion de euro, iar un egal cu 500.000 de euro. Mai departe, o calificare în optimi asigură un bonus de două milioane de euro şi aşa mai departe, până la câştigătoare. Se estimează că viitoarea campioană europeană va pune mâna pe 35 de milioane de euro.

Pe lângă aceste grile de premiere stabilite de UEFA, FRF va avea de câştigat şi din relaţia financiară cu sponsorii, care asigură o mare parte din bugetul anual. Per total, putem spune că meciurile cu Finlanda şi Insulele Feroe sunt cele mai „scumpe” din istoria naţionalei României.

Şefii Metrorex au decis prelungirea programului, fără vreo pretenţie financiară, în zilele în care joacă echipa naţională, măsura intrând în vigoare de la meciul cu Finlanda din această seară. De asemenea, metroul va circula şi după finala Cupei sau a Supercupei, orarul fiind până la ora 1.00.  La partida cu Grecia, de la data de 7 septembrie, FRF şi Metrorex nu au ajuns la un acord şi suporterii au fost nevoiţi să ia taxiurile către casă. 

Cum ne calificăm la Euro?

- Varianta ideală: România scoate un rezultat mai bun cu Finlanda decât obţine Ungaria pe teren propriu cu Feroe. În acest caz, tricolorii vor fi calificaţi încă din această seară.

- Varianta optimistă: Dacă Ungaria ia 6 puncte în ultimele două meciuri, atunci România are nevoie de patru puncte în „dubla” cu Finlanda şi Feroe.

- Varianta pesimistă: Dacă noi pierdem un meci, iar ungurii şi nord-irlandezii bat tot, atunci terminăm grupa pe 3. Chiar şi-aşa, datorită punctajului ridicat, ne putem clasa pe primul loc în clasamentul locurilor trei din cele nouă grupe, poziţie care duce direct la Euro. De asemenea, pentru România există şi “colacul de salvare” oferit de cele patru duble de baraj programate în luna noiembrie.

Cum putem pierde calificarea la Euro?

Există şi această posibilitate, nedorită de nimeni. În primul rând, putem pierde barajul în cazul în care nu ne calificăm direct. În plus, două rezultate dezastruoase cu Finlanda şi Feroe îi pot trimite pe tricolori chiar pe locul patru în grupă, adică în afara Europeanului.

Va fi frig şi va ploua sporadic

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat pentru astăzi o temperatură maximă de 16 grade Celsius, dar la ora meciului, 21.45, termomentrele vor arăta în jur de 9 grade. Cerul va fi parţial noros, există şanse de ploaie, iar vântul va sufla cu 10 km / h. Umiditatea va ajunge la o valoare de 53 la sută, fiind indicat să vă protejaţi cu o geacă şi să vă acoperiţi capul.

Tricolorii vor împărţi 3,5 milioane de euro

Cu un an în urmă, la startul preliminariilor, „căpitanii” Răzvan Raţ şi Ciprian Marica au negociat la sânge cu Răzvan Burleanu cuantumul sumei care va fi împărţită de jucători în caz de calificare. După mai multe runde de discuţii, s-a ajuns la un acord în jurul a 3,5 milioane de euro. Bineînţeles, premierea se va face diferenţiat, în funcţie de aportul fiecărui tricolor în parte (meciuri şi minute jucate). Cu siguranţă, un titular obişnuit al naţionalei ar urma să încaseze undeva între 150.000 şi 200.000 de euro. Este cea mai mare primă dată vreodată la prima reprezentativă. Culmea, Ciprian Marica, unul dintre cei care s-au luptat cu Federaţia pentru aceşti bani, nu va lua decât un mizilic. Asta pentru că Marica n-a jucat decât un singur meci în preliminarii, cel de debut din Grecia, când a şi marcat golul victoriei.

Cât au jucat tricolorii în preliminariile Euro 2016

Jucător    Meciuri    Minute

- Chiricheş    8    720

- Grigore    8    720

- Tătăruşanu    7    630

- Pintilii    7    630

- Torje    7    459

- Maxim    7    428

- Raţ    6    630

- Hoban    6    444

- Chipciu    6    401

- Sânmărtean    6    388

- Papp    5    450

- Keşeru    5    386

- Stancu    5    257

- Tănase    4    195

- Prepeliţă    4    190

- Popa    3    166

- Rusescu    3    154

- Tamaş    2    90

- Budescu    2    76

- Andone    2    28

- Enache    2    28

- Pantilimon    1    90

- Sepsi    1    90

- Luchin    1    90

- Gardoş    1    85

- Marica    1    53

- Goian    1    5

Am luat noaptea ultimul bilet la Tribuna I

Tichetele s-au vândut  ca pâinea caldă
Tichetele s-au vândut ca pâinea caldă


    Tichetele s-au vândut  ca pâinea caldă
Tichetele s-au vândut ca pâinea caldă

Bulevardul Basarabia, marţi spre miercuri, ora 1.10. Febra tichetelor la meciul de fotbal România-Finlanda se mai potolise, după ce mii de fani luaseră cu asalt, încă de după-amiază, ghişeele de la “Arena Naţională”. Grupuri mici de suporteri se aşezau totuşi la coadă în toiul nopţii, la casa de bilete deschisă non-stop.

Nea Marin locuieşte pe  strada Bucovina, vizavi de stadion, aşa că a preferat să vină după ce s-a mai împrăştiat mulţimea. “Am lucrat 28 de ani la RATB, şofer pe 101 şi pe 311”, se laudă pensionarul. “N-am mai văzut asemenea cozi din 1983, de la 1-0 cu Italia, care era campioană mondială – Gentile, Conti, Rossi, ce fotbalişti! Am stat la tribuna a doua atunci, pe «23 August». Ne-am calificat la Euro ’84, în Franţa, iar acum tot la Paris o să mergem. Domnule, n-avem echipă, e clar, dar la competiţia asta se califică aproape toată Europa, aşa că ne putem strecura şi noi. Şi haideţi să vă mai spun ceva: cu exodul ăsta, la Euro vor juca, peste 15-20 de ani, doar sirieni!”.

Radu e hipster, are pantaloni cu turul căzut şi brăţări din piele. Vrea bilete la Tribuna a II-a, dar nu mai sunt decât câteva, cu locuri disparate. Tânărul insistă: “I-am promis iubitei că o duc la meci, n-a mai fost niciodată la fotbal”. Fata de la ghişeu zâmbeşte, scotoceşte prin teancurile rămase şi găseşte, greu, două tichete cu locuri alăturate. Radu le înhaţă din zbor şi-i aruncă o privire recunoscătoare.

Marcel şi Doru sunt nehotărâţi. “La Peluza Sud mai avem doar sus, pe ultimele rânduri”, îi îmbie fata. Marcel scoate banii, ezită, apoi se întoarce către tovarăşul său: “De joi se strică vremea, o să fie epic. Acolo, la «Cucurigu», bate vântul, poate mai şi plouă, ai văzut cum curge apa de pe acoperiş! Frăţioare, mai bine luăm câte o şaorma, aici, la terasă. Ne rămân bani şi de bere, ce zici? Pentru ce să dăm 40 de lei, ca să-l vedem pe Bogdan Stancu?”. Ambii râd cu poftă şi renunţă la meci.

La ghişeu, tânăra în jachetă verde e drăguţă şi are răbdare. “Mai aveţi la Tribuna I?”. Se uită un pic, apoi se întoarce triumfătoare: “Aveţi noroc, e ultimul, poftiţi, vă rog”. Fata e obosită, dar nu-şi rătăceşte nici un moment politeţea. “Mai sunt cel mult 1.000 de bilete, majoritatea la Peluza Nord şi la Peluza Sud. A fost nebunie aici”, oftează ea.

Cu biletul în buzunar, drumul spre casă e mai uşor. Rămâne speranţa că astă-seară, de la ora 21,45, Hamalainen şi Pohjanpalo vor avea soarta lui Conti şi a lui Rossi acum 32 de ani. (Alin Paicu)

De şapte ori mai scump la bişniţari

La meciul cu Finlanda, organizatorii au fixat 20 de lei, ca preţ unic al tichetelor, excepţia fiind zona VIP. Totuşi, speculanţii au postat anunţuri pe diferite site-uri de vânzări, iar sumele cerute sunt astronomice. Unul dintre ei vrea 150 de lei pe un tichet, de peste şapte ori mai scump faţă de valoarea reală, el având un lot de opt bilete la peluze. Alţii doresc între 50 şi 100 de lei pentru un tichet şi după numărul de vizualizări ale anunţurilor, clienţii nu lipsesc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net