Totul despre omul momentului în Liga 1: portarul dinamovist Cătălin Straton

Ultima actualizare:

    Straton apără primul penalty în meciul cu ClinceniFOTO: Sportpictures.eu
Straton apără primul penalty în meciul cu ClinceniFOTO: Sportpictures.eu

Dinamo a obținut prima victorie din acest play-out după șase meciuri jucate, 3-1 la Clinceni, dar eroii nu au fost marcatorii golurilor, ci portarul. Cătălin Straton a reușit să apere două penalty-uri, la scorul de 1-0 în favoarea ”câinilor”, fiind factorul decisiv al victoriei care a desțelenit-o pe Dinamo de pe ultima poziție a clasamentului. Click! vă prezintă 9 lucruri mai puțin cunoscute desprea goal-keeper-ul în vârstă de 30 de ani.

I-a apărat penalty și lui Ianis Hagi. Anul trecut, Straton a fost eroul Dunării Călărași în victoria cu 1-0 obținută la Viitorul Constanța. Atunci, el a apărat un penalty executat de Ianis Hagi. Cu cele două lovituri de la 11 m parate la meciul cu Clinceniul, el a ajuns la un total de 5 în carieră în Liga 1.

Familist convins, are două fetițe. E unul dintre familiștii convinși ai fotbalului românesc. El adoră să petreacă timpul împreună cu soția, Valentina, și cu cele două fetițe ale lor, Eva (4 ani) și Anastasia (1 an). Tocmai de aceea, așa cum recunoștea pentru ”Gazeta Sporturilor”, pandemia a trecut ceva mai ușor pentru el: ”Mai mult stau cu fata cea mare, dans, desen, pictat. Dansul e pe primul loc la ea. Mai dansez cu ea, vine și soția cu Anastasia, ne distrăm, cântăm, facem mișcare. O ajut și pe soție la treburile casnice. În viață, cea mai importantă este familia, contează mai mult decât bani, strălucire, mașini, vacanțe, orice”, a spus el.

Își face cruce la intrarea pe teren. Cătălin este un tip credincios. Așa cum mărturisea pentru gsp.ro acum câțiva ani, ”chiar și în timpul partidelor, atunci când prind câteva momente de liniște în poartă, îmi place să mă rog la Dumnezeu, să mă ajute, să-mi dea putere să fac un meci bun și să fie bine pentru toată lumea. De fiecare dată mă închin când intru pe teren. La final, la fel”.

A început fotbalul la opt ani. Primul club la care a fost legitimat a fost Voința Temerarii. Avea opt ani și părinții l-au lăsat la antrenamente doar după multe insistențe. Spre deosebire de majoritatea copiilor, el și-a dorit mereu să fie portar.

La 14 ani s-a transferat la Rapid. A crescut cu sângele vișiniu în vene, deoarece la 14 ani l-a transferat Rapidul. Conform aceleiași surse, giuleștenii au dat pe el 6.000 de euro.

A debutat în Liga 1 în 2009. Primul meci al lui Straton în prima ligă a fost în primele etape ale campionatului 2009/ 2010, într-un meci Rapid – Poli Iași 4-1. La Rapid a jucat 8 ani, până în 2012, când a plecat la FC Vaslui, echipă cu care a jucat și în play-off-ul Europa League contra celor de la Inter Milano.

Straton a apărat al doilea penalty din meciul cu Clinceniul, de data asta executat de Buziuc
Straton a apărat al doilea penalty din meciul cu Clinceniul, de data asta executat de Buziuc

A fost rănit într-un accident de autocar. În octombrie 2013, Straton a trăit o mare spaimă, în momentul în care autocarul celor de la FC Vaslui a fost implicat într-un accident rutier în apropiere de Bârlad. Acesta a fost acroșat de un camion pe care încerca să-l depășească, singurul rănit fiind actualul goal-keeper dinamovist. El s-a ales atunci cu o contuzie la tibie, iar câteva cioburi i-au intrat în mână.

Portarul preferat: Buffon. Idolul actualului dinamovist este legendarul Gianluigi Buffon, de la Juventus, cel care duminică a stabilit un nou record al meciurilor disputate în Serie A: 648. Totuși, echipa lui preferată din Italia este AC Milan.

Este cotat la 300.000 de euro. De-a lungul carierei, Straton a evoluat la Rapid, FC Vaslui, Univ. Craiova, Poli Timișoara, Dunărea Călărași și Dinamo. Acum are o cotă de 300.000 de euro pe site-ul transfermarkt.com, dar recordul personal a fost atins în 2017, când apăra la Poli Timișoara și valora 500.000 de euro.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net