Titular în naţională la 16 ani: Martin Odegaard uimeşte Europa

Ultima actualizare:

    Martin Odegaard e unul dintre marile talente ale fotbalului european
Martin Odegaard e unul dintre marile talente ale fotbalului european

La finalul săptămânii trecute, naţionala Norvegiei a fost spulberată de Croaţia (1-5) în preliminariile Euro 2016, meci în care nordicii l-au avut în teren, încă din primul minut, pe Martin Odegaard, un puşti de numai 16 ani.

Despre Martin Odegaard s-a vorbit mult în ultimele luni, mai ales după ce tânărul atacant norvegian, născut în decembrie 1998, a fost transferat vara trecută de Real Madrid de la gruparea Stromsgodset în schimbul sumei de 3,4 milioane de euro.

Martin Odegaard e jucătorul lui Real Madrid

Martin Odegaard n-a apucat să-şi facă debutul alături de Cristiano Ronaldo şi de ceilalţi “galactici”, dar a scris istorie pentru naţionala mare a ţării sale. Sâmbăta trecută, el a devenit cel mai tânăr titular care a evoluat vreodată în preliminariile Campionatului European, la 16 ani şi 101 zile.

Martin Odegaard are trei selecţii la naţionala mare

Aceasta n-a fost prima selecţie într-o partidă oficială pentru Martin Odegaard. Puştiul a mai jucat două meciuri în tricoul Norvegiei, dar a intrat pe teren din postura de rezervă. În octombrie 2014, la un meci cu Bulgaria, Martin Odegaard avea doar 15 ani şi 300 de zile, tânărul norvegian fiind utilizat atunci în ultimele 26 de minute. Vechiul record de precocitate în preliminariile Euro îi aparţinea din 1983 unui islandez, Sigurdur Jonsson (16 ani şi 251 de zile).

Debutul absolut al lui Martin Odegaard în naţionala Norvegiei se produsese însă cu două luni mai devreme, în august 2014, la un amical cu Emiratele Arabe Unite. La 15 ani şi 253 de zile, Martin Odegaard devenise astfel cel mai tânăr jucător din istoria naţionalei Norvegiei.

Martin Odegaard a jucat şi cu Steaua

Născut a 17 decembrie 1998 în oraşul Drammen, Martin Odegaard şi-a făcut junioratul la echipa locală Stromsgodset. În primăvara lui 2014, el fost promovat la echipa mare a norvegienilor, deşi abia împlinise 15 ani. Astfel, în iulie 2014, Martin Odegaard s-a aflat în lotul cu care Stromsgodset a abordat “dubla” cu Steaua din al doilea tur preliminary al Ligii Campionilor. Împotriva campioanei României, Martid Odegaard n-a bifat decât cinci minute în partida tur, câştigată de Steaua în deplasare cu scorul de 1-0. În returul de la Bucureşti, 2-0 pentru roş-albaştri, Martin Odegaard a rămas pe banca de reserve toate cele 90 de minute.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net