Tim Krul, "păcăleala" olandezilor la Cupa Mondială din Brazilia

Ultima actualizare:

    Înaintea seriei de penalty-uri,  Tim Krul a jucat doar 45 de secunde  din timpul regulamentarFoto: Reuters
Înaintea seriei de penalty-uri, Tim Krul a jucat doar 45 de secunde din timpul regulamentarFoto: Reuters

N-a lipsit mult ca Olanda să fie trimisă acasă de naţionala statului Costa Rica. La penalty-urile de departajare, europenii au fost salvaţi de mutarea de geniu a antrenorului Louis Van Gaal, care a apelat la portarul de rezervă Tim Krul fără un motiv întemeiat, doar pentru a-i deruta pe adversari.

Niciodată în istoria de aproape 100 de ani a Cupei Mondiale nu s-a mai văzut o schimbare de portar făcută special pentru loteria loviturilor de la 11 metri, ca la handbal. Când l-a scos din teren pe titularul Cillessen în minutul 120+1 pentru a-l băga pe al treilea goalkeeper din lot, Tim Krul, mulţi au crezut că Louis Van Gaal a înnebunit. Selecţionerul Olandei şi viitorul antrenor al lui Manchester United a avut însă o inspiraţie fenomenală, care i-a năucit pe costaricani.

Înlocuirea de portar  făcută în finalul  prelungirilor a surprins  pe toată lumea
Înlocuirea de portar făcută în finalul prelungirilor a surprins pe toată lumea

Aceştia au crezut probabil că acest Krul o fi vreun un mare specialist al penalty-urilor, lucru contrazis de realitate, portarul lui Newcastle apărând în carieră doar 2 din 34 de lovituri de la punctul cu var (e adevărat, Cillessen avea 0 din 16!). Aşadar, Van Gaal a mers la „cacealma” şi i-a ieşit, paradele lui Krul la şuturile lui Ruiz şi Umaña trimiţându-i pe olandezi în semifinala cu Argentina de miercuri.

În decizia sa, Van Gaal s-a bazat şi pe temperamentul lui Krul, un „nebun” în sensul pozitiv al cuvântului.

Krul a apărat cu  siguranţă şutul lui Ruiz
Krul a apărat cu siguranţă şutul lui Ruiz

Van Gaal a premeditat schimbarea

Pentru a pune presiune pe costaricani, portarul de 26 de ani nu s-a sfiit să-şi intimideze adversarii în acele momente decisive. „Ştiu unde baţi!”, le-a spus Krul cu gesturi teatrale fiecăruia dintre jucătorii costaricani care se pregăteau să bată.

Cel de-al doilea penalty  apărat în faţa costaricanilor,  la şutul lui Umaña
Cel de-al doilea penalty apărat în faţa costaricanilor, la şutul lui Umaña

Totuşi, acest aspect nu e departe de adevăr, Tim Krul fiind antrenat special la penalty-uri în zilele premergătoare meciului, suportând zeci de lovituri trase de antrenorul de portari al Olandei după stilul de execuţie al fotbaliştilor din America Centrală (în optimi, Costa Rica trecuse de Grecia tot la 11 metri). Premeditată, strategia lui Van Gaal a funcţionat, chiar cu riscul de a-l supăra pe titularul Cillessen. Pentru a nu fi influenţat, portarul lui Ajax nu ştia nimic de schimbare, pe care a primit-o iniţial cu nervozitate (n-a dat mâna cu Van Gaal la ieşirea din teren şi a şutat iritat într-o stică cu apă). „Îmi pare rău, dar eu n-am ştiut de acest plan. Cer scuze tuturor”, a declarat ulterior Cillessen.

E de 8 ani la Newcastle United

Tim Krul are 26 de ani şi n-a jucat niciodată în campionatul Olandei. A fost cumpărat de Newcastle de la Den Haag, pe când avea 17 ani şi era titularul naţionalei de juniori a batavilor. În cei opt ani petrecuţi la Newcastle, el a fost împrumutat de două ori, o dată la Carlisle United şi o dată la Falkirk, reuşind destul de târziu să se impună în poarta englezilor. De patru sezoane este însă titular indiscutabil, ceea ce l-a adus şi în vizorul naţionalei. Krul a făcut parte din lotul „Portocalei Mecanice” şi la Euro 2012, dar n-a jucat niciun minut.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net