Tari în clasamente, morţi pe teren

Ultima actualizare:

    Gabi Enache şi coechipierii  de la Astra au adus  multe puncte României  în cupele europeneFoto: Mediafax
Gabi Enache şi coechipierii de la Astra au adus multe puncte României în cupele europeneFoto: Mediafax

UEFA a comunicat oficial ieri ceea ce ştiam de un an de zile. Din sezonul 2016-2017, Liga I va trimite în cupele europene nu mai puţin de cinci echipe, dintre care două în preliminariile Ligii Campionilor. Situaţia e un adevărat paradox dacă ne gândim că ne-am cam făcut de râs în acest sezon.

Steaua şi Astra Giurgiu n-au reuşit accederea în grupele Ligii Europei, dar datorită performanţelor de anul trecut, am tot crescut din punct de vedere al coeficienţilor de ţară. Asta a făcut ca, şi fără vreo prezenţă în această toamnă europeană, România să-şi păstreze locul 15. Consecinţa: din sezonul următor, campioana şi vicecampioana vor merge direct în turul III preliminar al Ligii Campionilor. 

Locul 4 va începe din turul II preliminar al Ligii Europei, iar câştigătoarea Cupei României şi locul 3, din turul III preliminar al Ligii Europei. La cum ne-am prezentat în acest sezon şi la cum arată Liga I în acest moment parcă nici nu merităm această onoare. De asemenea, între atâtea insolvenţe, ne putem întreba mai mult sau mai puţin retoric pe cine să trimitem să ne reprezinte pe continent, pentru că nu prea avem cinci forţe în campionatul intern. 

Campioana şi vicecampioana, în turul III preliminar al Ligii 

Dacă ne luăm după clasamentul actual, acestea ar fi Astra, Viitorul, Târgu-Mureş, Steaua şi Pandurii Târgu Jiu, dar la ce probleme financiare există la toate, nimic nu pare sigur până vara viitoare. După ce că şi aşa ne frecăm la ochi când vedem că suntem praf, dar Europa ne invită cu tot mai multe echipe, o altă anomalie e pe cale să se întâmple. 

Dacă fără echipe în competiţie care să mai obţină puncte, reuşim totuşi să păstrăm acest loc 15, Liga I va avea şi din sezonul 2017-2018 cinci echipe la startul competiţiilor europene. Şi este foarte posibil, totul depinzând de ce rezultate vor avea Dinamo Zagreb în Liga Campionilor şi Rapid Viena în Liga Europei, Croaţia şi Austria fiind singurele ţări care ne pot depăşi. Până la urmă, ruşinea nu e chiar atât de mare şi ne-am obişnuit cu ea. 

Exemplul cel mai bun este cel al echipei naţionale, care la fel ca şi echipele de club, e tare în clasament, dar slabă pe teren. Trupa lui „Tata Puiu” ocupă un incredibil loc 7 în ierarhia FIFA, dar Sânmărtean şi compania n-au mai marcat din luna martie şi se târăsc spre Euro 2016 cu rezultate de 0-0.

Petrolul, Steaua și Astra au punctat

Două echipe în Ligă şi cinci în total în Europa pare, într-adevăr, cam mult pentru Liga I, dar nu putem pune chiar totul pe seama hazardului. Steaua şi Astra au jucat anul trecut grupe de Liga Europa şi au adunat împreună 11 puncte doar în această fază. Coroborate cu cele din preliminarii, la care a contribuit până în play-off şi Petrolul, putem constata că se adună suficient cât să rămânem peste Austria, Croaţia, Cipru, Polonia sau Israel, în pofida acestui an mai slab.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Universitatea Cluj Dinamo (Sportpictures) jpg
Parma (Facebook) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Sabrina Maneca Voinea (Facebook) jpg
sabalenka instagram jpg
Maradona
image
actualitate.net
image
actualitate.net