Situaţie tragicomică la Poli Iaşi: Apel disperat pentru ca fanii locali să nu mai ţină cu FCSB!

Ultima actualizare:

    Jucătorii lui Poli Iaşi sunt părăsiţi de suporteri atunci când evoluează contra FCSB-ului
Jucătorii lui Poli Iaşi sunt părăsiţi de suporteri atunci când evoluează contra FCSB-ului

Vineri seara, de la ora 20.45, Poli Iaşi joacă acasă cu FCSB, iar gazdele se tem să nu se repete situaţia din trecut, când cei din tribune susţineau trupa lui Gigi Becali, ignorându-şi originile şi echipa ce ar fi trebuit să fie cea de "suflet". Acum, pe pagina oficială de facebook a celor din Copou se arată că e nevoie de "Un apel, din păcate, necesar" şi se preia un editorial în care suporterii locali sunt îndemnaţi să scandeze pentru Poli, titlul articolului fiind sugestiv: "Ieşeni, fiţi ieşeni! Apel către suporterii echipei locale de fotbal".

"La meciul de vineri seara cu FCSB, bine ar fi să nu se mai repete jenantele situaţii în care marea majoritate a publicului susţinea echipa adversă.

Poate că apelurile spre suporteri ale unor conducători sau antrenori înaintea unui meci important sunt “locuri comune”. “Avem nevoie de sprijinul publicului, “care trebuie să fie al doisprezecelea jucător”, “să poarte spre victorie echipa noastră” şi “s-o încurajeze în momentele grele“.... Nimic nou sub soare. Limbă de lemn? Aşa pare, dar uneori asemenea apeluri lemnoase îşi ating ţelul. Mai deunăzi, Adrian Ambrosie, preşedintele executiv al CSM Politehnica, făcea un astfel de apel către spectatorii care, după cum arată semnalele dinspre magazinul de la “Iulius Mall” vor umple stadionul din Copou. Numai că dincolo de vorbele obişnuite care se spun la astfel de ocazii, apelul lui Ambrosie are o conotaţie specifică, aparte. Specifică nu neapărat Iaşului, ci multor oraşe din ţară atunci când le vizitează trupa lui Gigi Becali.

Orice am face şi orice am drege, FCSB are foarte mulţi simpatizanţi în toată ţara, inclusiv la Iaşi, încă de când echipa se mai numea Steaua. Fenomenul e vechi, de când pentru onorurile interne se luptau numai două echipe (maximum trei) din Bucureşti, iar formaţiile din provincie se scăldau în mediocritate. Mulţi suporteri din acea vreme s-au polarizat, în afară de echipa din oraşul propriu “compătimind” cu Dinamo, sau cu Steaua. O parte dintre ei îşi împărţeau simpatiile în funcţie de interesele echipei, de cui foloseau punctele puse în joc. De câţiva ani buni, suporterii adevăraţi, exclusivişti ai Iaşului, simt amărăciune în suflet pentru că la meciurile Stelei (FCSB, acum), galeria oaspeţilor era mai activă sau mai numeroasă decât a gazdelor. Un paradox cu care mulţi ieşeni născuţi-crescuţi-educaţi aici nu pot fi de acord. Apogeul a fost acum trei ani, când Steaua era să piardă titlul la Iaşi, când peste 80% din suflarea de pe stadion îi ţinea pumnii. Iar pentru cei care se alină cu teoria “întăririlor din vecini”, trebuie să spunem că dominaţia pro-Steaua din tribună era congruentă cu proporţia “suporterilor” din tribuna oficială. A fost momentul unei izbucniri absurde a fostului preşedinte de la CSM Politehnica, ex-dinamovistul Florin Prunea, care a ameninţat că va pune preţuri prohibitive la intrare pentru spectatorii fără buletin de Iaşi. Bineînţeles că asemenea măsuri nu se pot lua, orice spectator are dreptul să vină la meci indiferent cu cine ţine. În fine, să sperăm că, meciul nefiind cu “cuţitele pe masă”, nu vom avea parte de asemenea scene.

Din acest punct de vedere, apelul lui Ambrosie către spectatori era necesar. Ca să fie şi suficient, ar mai trebui luate şi nişte măsuri organizatorice, greu de luat, cum ar fi comasarea tuturor suporterilor cu însemne steliste (indiferent dacă sunt ieşeni, bucureşteni sau din judeţe megieşe) într-un singur loc pentru a se evita incidente. În rest, ne-ar fi drag să constatăm că toţi IEŞENII prezenţi vineri seara, de la ora 20:45 la stadion) vor fi IEŞENI şi vor ţine cu echipa IAŞULUI. Repetiţia adjectivului de loc este absolut necesară", e editorialul din Ziarul de Iaşi, semnat Nicolae Grecu.

Autorul aminteşte în text de un meci din 2015 când până şi preşedintele de atunci al lui Poli Iaşi, Florin Prunea, a răbufnit. "Îmi pare rău că Steaua câștigă campionatul la Iaşi. Data viitoare, vă promit, dacă voi mai fi președinte la CSMS Iași, va fi 10 milioane de lei biletul la peluză. Să nu mai vină să ne înjure la noi acasă, să înjure jucătorii Iașiului și să-l înjure pe Prunea", a spus atunci acesta.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net