Sfertul de finală din 2000, cel mai tare Euro al României

Ultima actualizare:

    Echipa care a obţinut  calificarea în sferturile  Euro 2000Foto: Mediafax
Echipa care a obţinut calificarea în sferturile Euro 2000Foto: Mediafax

România şi-a aflat sâmbătă seară (12 decembrie) grupa de la CE din Franţa, spre care privim cu mare speranţă. Setea de o performanţă memorabilă la turneul de anul viitor nu e însă justificată de participările trecute, în care ne-am făcut de râs, cu o singură excepţie.

Ultimii din grupă la Europeanul din Franţa

Prima noastră participare la un Campionat European a avut loc în 1984, Mircea Lucescu calificându-ne eroic la turneul francez. Cămătaru şi compania au căzut însă într-o grupă imposibilă, cu Germania lui Voller şi Rummenigge, cu Portugalia lui Pacheco şi cu Spania lui Camacho şi Santillana. Am încheiat grupa pe ultimul loc, cu un singur punct obţinut în chiar meciul de debut, 1-1 cu Spania, adus de golul lui Boloni. Am pierdut apoi cu 2-1 în faţa RFG-ului, gol Coraş pentru noi, şi cu 1-0 partida cu portughezii.

0 puncte la ruşinea englezească

Au trecut apoi 12 ani până la o nouă calificare la un Campionat European şi am mers pe cai mari la turneul din Anglia, din 1996. Tricolorii lui Iordănescu veneau după performanţa incredibilă de la Mondialul american, unde am jucat sfert de finală, şi aveam mari aşteptări de la „Generaţia de Aur”. A fost însă un fiasco total, Hagi şi compania nereuşind să obţină nici un punct într-o grupă cu Franţa, Spania şi Bulgaria. Mai mult, Răducioiu a înscris unicul nostru gol de la acel turneu final, în meciul cu ibericii, şi am plecat acasă cu coada între picioare după 0-1 cu naţionala lui Stoichkov, 0-1 cu trupa lui Zidane şi Deschamps şi 1-2 cu Spania lui Hierro şi Abelardo.

Sfert de pus în ramă în 2000

După deziluzia din Anglia, România n-a mai aşteptat prea mult o nouă calificare şi a fost prezentă la următorul Euro, găzduit de Belgia şi Olanda. Trupa lui Emeric Ienei a făcut o fază a grupelor fenomenală şi deşi era cotată cu ultima şansă a trimis acasă doi granzi: Anglia şi Germania. Chivu şi compania au mers în sferturi de pe locul doi, grupa fiind câştigată de Portugalia cu maximum de puncte. Tricolorii au obţinut doar patru, trei din victoria cu 3-2 în faţa britanicilor lui Michael Owen şi unul din egalul cu Germania lui Lothar Matthäus, scor 1-1. Cu lusitanii lui Costinha am pierdut în minutul 90+4, iar Italia lui Conte s-a dovedit prea puternică în faza eliminatorie, învingându-ne cu 2-0.

Mutu ne-a ruinat în Austria şi Elveţia

Europeanul din 2008 a fost ultimul la care România a participat, sub comanda lui Victor Piţurcă. Am început turneul bine, cu două egaluri aparent mari, 0-0 cu Franţa şi 1-1 cu Italia, dar am pierdut, scor 2-0, în ultimul meci, cu o Olandă deja calificată, şi a trebuit să plecăm din nou acasă foarte repede. Momentul nostru de cumpănă a fost penalty-ul apărat de Buffon lui Adrian Mutu, care transformat ne-ar fi dus în sferturi înainte de partida cu batavii. Am rămas şi de această dată cu un singur gol marcat, cel al „Briliantului” din partida cu peninsularii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net