Samba şi Caramba: Brazilia? Mă-ndoiesc!

Ultima actualizare:

    George Stanca
George Stanca

Iranul fu o nucă tare pentru Argentina. Cu toţi neymarii , oscarii şi lăutarii ei, eu unul nu văd Brazilia câştigând, pe bune, Cupa Mondială. Poate cu protecţie blatteriană. Cu arbitri patagonezi.

Chiar sunt curios cum o va rezolva preşedintele marilor combinaţii. Deşi, nu ştiu cum să argumentez, chiar şi după acest  ferm 4-1 cu Camerun. Am un  sentiment  nedefinit. De  parcă, tânăr, m-ar forţa  mama să mă-nsor cu o boccie. Îmi vine să pocnesc din deşte şi să exclam: ”Brazilia  nu mai e Brazilia”. 

Îi lipsesc brazilienismele. Nu o compar cu ceva de  nivel jos , cum fu recentul  Camerun, apropo - o echipă  slabă cu jucători  buni, făcând faze de geniu,  dar şi de curtea şcolii. Dar Brazilia  nu mai este echipa exotică. Aia ”cariocas”. Cu fiţele, fenetele şi bucuria  de pe  plajă. Copacabanismele.

Măcar bucuria aia a lu’ Dinţişor Ronaldinho. Îi tot dau TVR-iştii noştri cu ”Seleçao”. Dar, nu mai e Aia... Singurul brazilian adevărat , aşa ca  o mlădiţă de speranţă dintr-o specie dispărută, e Neymar. Chiar a jucat  brazilian. În rest, europenisme. Repet o  observaţie obsesivă: fotbalul se comprimă. Se egalizează  în stil. Ceea ce e trist pentru unul care am copilărit cu…Pele, Didi, Vava, Zagalo, Garincha. Vin din cretacic, cum spune teveristul Bocanaciu .

Care a emis una letală. Ca…cacofonie. S-o guste cine  l-a trimis acolo:  ”intrare cu CA PULA  LUI Kuijt!” Genii ale cuvântului, monşer. Care scot capul-acela-dotat doar la Mondiale. Africa de Sud. Brazilia. Poate şi  Moscova, dacă nu se fosilizează.Dar, priviţi-i pe ”urâţii” ăia din Olanda. 2-0 cu Chile. Eu nu de  Olanda  mă tem, ci de Robbenii ei…Chiar de nu vor fi campioni, ei rămân campioni. Cu toată boala mea  valahă pe jocul lor batav.

Spania -  n-am putut  privi meciul, mă durea sufletul! -  a recuperat  aerul pierdut prin frecţia  la  un picior de stejar consumată cu Australia. 3-0. A jucat şi David Vila…Dar  nu i-a folosit  la  nimic… penibilului  Del Bosque.

Asta e viaţa. … ‘asta la vista!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net