Progresul, "ucis" de Constantin Iacov

Ultima actualizare:

    Constantin  Iacov a luat clubul din  Parcul cu Platani de  la Gino Iorgulescu  în 2004. Poreclit ”Cârtița  DNA”, pentru că a ”turnat”  mai mulți oameni din  fotbal autorităților,  el a distrus echipa și  a dus-o în liga a patra
Constantin Iacov a luat clubul din Parcul cu Platani de la Gino Iorgulescu în 2004. Poreclit ”Cârtița DNA”, pentru că a ”turnat” mai mulți oameni din fotbal autorităților, el a distrus echipa și a dus-o în liga a patra

Progresul era o echipă de tradiţie, înfiinţată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar acum se zbate în liga a patra, în exil, după ce de câţiva ani a fost dată afară de pe arena din Cotroceni. În situaţia actuală s-a ajuns din cauza unei conduceri păguboase.

Istoria începe la data de 10 mai 1944, de Ziua Regelui, când doi angajaţi ai Băncii Naţionale înfiinţează BNR Bucureşti. Apoi, numele se schimbă în Progresul şi tot aşa până când formaţia ajunge să fie cunoscută ca FC Naţional şi acum din nou ca Progresul. A avut suişuri şi coborâşuri, dar în ultima perioadă declinul s-a accentuat.

De fapt, perioada neagră a început din 2005. Atunci, Gino Iorgulescu, actualul şef al LPF şi omul care din 1994 se ocupa de destinele echipei, i-a cedat puterea lui Constantin Iacov. Alături de Gino, „bancarii” au fost la un pas de cucerirea campionatului sau a Cupei, dar e adevărat şi că cei mai buni jucători au fost vânduţi pe bandă rulantă.

De fapt, există şi o anchetă a DIICOT privind cedarea unor fotbalişti ca McKain, Caramarin, Coman sau Cânu la Poli Timişoara şi din câte se pare în contabilitatea lui FC Naţional “s-a uitat” înregistrarea adevăratelor sume. Trei inşi ar fi fost implicaţi, Iorgulescu, Ciobanu şi Iacov, dar ultimul a fost considerat responsabil pentru nereguli. În acte s-au trecut doar zece la sută din sume, rezultând milioane de dolari (moneda în care se tranzacţiona atunci) prejudiciu, calculându-se şi impozitul pe profit.

Constantin Iacov, zis “Cârtiţa DNA”, s-a “remarcat” şi prin certurile cu toţi greii din lumea fotbalului, ex-preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, fiind duşmanul său numărul unu, dar nici Naşul Mircea Sandu nu a scăpat. I-a acuzat pe toţi de jocuri de culise şi trucarea rezultatelor, iar dinamoviştii chiar l-au dat în judecată şi i-au cerut un milion de dolari daune fiindcă le-a lezat imaginea, catalogându-i ca “blatişti”.

Echipa e condusă de Napoleon Spartacus 

“Ai nenorocit Progresul şi pe Gino Iorgulescu. Eşti coada de topor a procurorilor (n.r. a fi instrumental altora, un trădător)…Şi fratele tău e la puşcărie, acolo unde o să ajungi şi tu”, au fost cuvintele lui Dragomir. Costi a şi fost suspendat un an şi patru luni din fotbal pentru calomniile sale, însă tot nu s-a potolit. Oricum, omul care a dus la declinul Progresului nu era străin de “combinaţiile financiare”, având o avere fabuloasă şi scăpând mereu de oamenii legii. De fapt, are o puternică susţinere politică şi a ocupat funcţii importante în instituţii de stat, cum ar fi SMART, o filială Transelectrica, sau Fondul Naţional de garantare a Creditelor.

Cert e că e pasionat de maşini scumpe şi yachturi, hobby-uri întreţinute cu multe milioane de euro, în condiţiile în care echipa pe care o patrona a fost dată afară din 2009 de pe arena din Cotroceni, casa ei dintotdeauna fiind acum gazda unor meciuri de oină, fiindcă nu se mai plătise chiria din anii trecuţi. Mai mult, în 2007, “bancarii” au retrogradat din cauza rezultatelor slabe, pe care Iacov le-a pus pe seama scandalului dintre el şi cuplul Dragomir – Sandu, nu a lipsei de investiţii.

Apoi, a  urmat excluderea din divizia secundă, formaţia nefiind programată pentru meciuri din cauza datoriilor şi acum se zbate prin al patrulea eşalon. Interesant e că-n prezent, clubul e condus de fratele lui Iacov, un personaj cu prenume ce nu mai au nevoie de nici o introducere: Spartacus Tudor Napoleon.

Dudu Georgescu și Iorgulescu, cei mai cunoscuți

Echipa nu a avut mulți susținători, dar mereu în tribune era prezentă trupa de muzică Los Platanos
Echipa nu a avut mulți susținători, dar mereu în tribune era prezentă trupa de muzică Los Platanos

Trupa cunoscută odată ca “echipa din Parcul cu Platani” a avut în componenţă şi nume celebre ale fotbalului românesc. În anii ’50 era reprezentată de Titus Ozon, mare vedetă a acelor timpuri, apoi a existat generaţia din ’60, unde evoluau unii ca Oiadă şi Beldeanu. Însă în deceniul următor şi-au făcut apariţia Dudu Georgescu, golgheterul all-time al Ligii I, Mircea Sandu, fostul şef al FRF, sau Gino Iorgulescu, cel care e în fruntea LPF şi a fost şi preşedintele clubului. După Revoluţia din ’89 s-au remarcat Ciobotariu sau Liţă, iar în trupa din 2000 au existat Caramarin, Gigel Coman, Petre Marin sau Sergiu Radu.

A câştigat o Cupă în anii ‘60


    Echipa nu a avut mulți susținători, dar mereu în tribune era prezentă trupa de muzică Los Platanos
Echipa nu a avut mulți susținători, dar mereu în tribune era prezentă trupa de muzică Los Platanos

Clubul cu o tradiţie de peste 72 de ani a fost înfiinţat în timpul războiului şi a primit baza sportivă din Cotroceni ca donaţie prin decret domnesc din partea lui Alexandru Ioan Cuza. Bleu-albaştrii au ajuns pe prima scenă în 1955, an în care s-au şi clasat pe locul trei, dar nu au contorizat un palmares bogat. Totuşi, “bancarii” au bifat un trofeu, au cucerit Cupa României în ediţia 1959 – 1960. Atunci Progresul Bucureşti a învins pe Dinamo Obor Bucureşti, 2-0, pe fostul Stadion Republicii. Au fost 25.000 de oameni în tribune, golurile au fost semnate de Oaidă şi Soare, dar a lipsit Ozon, omul cu patru finale pierdute. Era o mare performanţă pentru o echipă ce mai jucase o finală (1957 - 1958). A urmat o perioadă lungă fără realizări notabile, dar bilanţul arată că 32 de sezoane a rezistat în prima ligă.

Istoria recentă, mai exact după Revoluţia din 1989, a adus şi trei finale de Cupă şi trei locuri doi în campionat, adică Progresul a reuşit să devină vicecampioană, dar niciodată să obţină laurii. Din păcate, acum joacă în liga a patra şi zilele trecute a pierdut barajul pentru promovarea în liga a treia, Arsenal Malu, campioana seriei din Giurgiu, câştigând cu scorul general de 6-1. Rămâne totuşi mândria că Progresul bate recordul de audienţă pentru un meci din divizia a patra, suporterii adevăraţi rămânând lângă echipă chiar dacă “bancherii” au dus-o în exil, iar atmosfera de sărbătoare din Cotroceni a dispărut de pe vremea mariachilor de la “Los Platanos”.

simeon stalpnicul png

Progresul (FC Naţional)

  • Data înfiinţări: 10 mai 1944
  • Nume precedente: BNR Bucureşti, Spartac Banca RPR, Spartac Finanţe Bănci, Progresul Finanţe Bănci, Progresul, Progresul Vulcan, Progresul Energia, Progresul Şoimii IMUC, FC Naţional
  • Stadion: Viitorul (lângă Arena Naţională)
  • Liga I: vicecampioană în 1995 – 1996, 1996 – 1997, 2001 – 2002
  • Cupa României: câştigătoare în ediţia 1959 – 1960
  • Finalistă Cupa României: 1957 - 1958, 1996 - 1997, 2002 - 2003, 2005 – 2006
  • Cupele europene: a jucat patru sezoane în meciurile internaţionale şi a învins echipe ca Heerenveen şi Partizan Belgrad

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
Dinamo Poli Iasi (Sportpictures) jpg
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
Evan Ndicka (Youtube) jpg
tartan track 2678544 1280 jpg
zeta grecia jpg
akebono getty1 jpg
Danut Lupu (Sportpictures) jpg
PSG Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net