Pentru aceste Mondiale fac închisoare oficialii de la FIFA

Ultima actualizare:

    La turneul final  din Africa de Sud  au apărut celebrele  vuvuzele Foto: AP
La turneul final din Africa de Sud au apărut celebrele vuvuzele Foto: AP

În timpul mandatului lui Sepp Blatter, Campionatele Mondiale au fost duse în tot felul de ţări exotice, sub pretextul globalizării fotbalului. Iniţiativa părea interesantă, doar că pentru a înclina votul spre acele Federaţii, în detrimentul celor cu tradiţie, s-au dat şpăgi la greu. Acum, FIFA plăteşte scump, deocamdată, fără capul răutăţilor. Iată de unde i se trage!

  • 2010 - Primul Mondial în Africa. Turneul din 2010 a fost ciudăţenia de debut a lui Blatter, venit la cârma FIFA în 1998. Obsesia lui de a duce primul turneu final într-o ţară africană a fost atât de mare încât au aplicat doar Federaţii de pe continentul negru. Lupta dintre Egipt, Libia, Tunisia, Maroc şi Africa de Sud a fost câştigată, pe şpăgi, de ultima.
  • 2014 - Fotbal, în loc de pâine în Brazilia. Un alt obiectiv măreţ al FIFA a fost organizarea unui CM în cea mai titrată ţară din lume la acest capitol. N-a contat conjunctura eonomică a sud-americanilor şi revoltele de stradă care cereau spitale, nu stadioane. Pentru 2014 s-a vrut Brazilia, şi aşa a ieşit, Columbia, singura concurentă, retrăgându-se.
  • 2018 - Petrodolarii ruşi, prea tentanţi. Dacă primele două turnee au fost considerate inspirate, iar europenii nu s-au implicat, prima sămânţă de scandal a ieşit la cel din 2018. Concurenţa a fost puternică: Spania-Portugalia, Belgia-Olanda, respectiv Anglia, promiţând Mondiale de excepţie. Au câştigat însă ruşii, care trebuie să construiască toate stadioanele de la zero.
  • 2022 - Primul Mondial iarna. Dacă ruşii au putut să le-o coacă europenilor, arabii de ce n-ar face la fel? Astfel, Qatar a plusat ca la poker pentru CM din 2022 şi a câştigat la vot în faţa SUA, Coreei de Sud, Japoniei şi Australiei. Căldura din deşert a fost repede rezolvată de Blatter: l-au mutat iarna, cu finala de Crăciun.
  • 2026 - Urmează Laos şi Cambodgia? Planul monstruos al FIFA nu se opreşte însă aici. Dacă FBI nu-l “curăţă” pe Blatter până atunci, există deja un plan şi pentru CM din 2026 şi 2030. Pentru găzduirea primului, Canada e favorită clară. Bomboana pe colivă este însă turneul de peste 15 ani, pentru care s-a înscris un grup de ţărişoare din sud-estul Asiei, care formează un arhipelag în Oceanul Pacific. Printre ele, Malaezia, Laos, Cambodgia, Vietnam şi Burma.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net