Olăroiu a cucerit a 27-a redută

Ultima actualizare:

    Cosmin OlăroiuFoto: AFP
Cosmin OlăroiuFoto: AFP

Cosmin Olăroiu e al 27-lea antrenor român din istorie pus la cârma unei naţionale de peste hotare. Arabia Saudită a devenit a 27-a naţiune fotbalistică intrată sub comandă românească.

Imaginea bună de care beneficiază Olăroiu în ţările arabe i-a adus fostului antrenor al Stelei o nouă provocare. După o serie impresionantă de titluri şi cupe cucerite cu echipe din Arabia Saudită (Al-Hilal), Qatar (Al-Sadd) şi Emirate (Al-Ain şi Al-Ahli), Oli va păşi acum pe un teritoriu mai puţin cunoscut tehnicienilor români. Astfel, prinţii de la formaţia Al-Ahli Dubai au acceptat să-l împrumute pe Olăroiu naţionalei din Arabia Saudită, în primul rând pentru Cupa Asiei, turneu final care va avea loc la începutul lui 2015 (9-31 ianuarie) în Australia. „E o onoare pentru mine. N-aş fi acceptat dacă preşedintele clubului n-ar fi fost de-acord. A contat şi întreruperea campionatului din Emirate”, a fost prima declaraţie dată de Olăroiu în postura de selecţioner. Teoretic, românul are contract cu Al-Ahli până în 2016 şi ar trebui să revină la Dubai după Cupa Asiei. Practic, sunt şanse mari ca Olăroiu să continue pe banca saudiţilor şi să-şi rezilieze înţelegerea cu Al-Ahli.

Oricum ar fi, Olăroiu a intrat într-un cerc restrâns de antrenori români cărora li s-a încredinţat conducerea tehnică a unei naţionale de peste hotare. Începând din 1957, de la necunoscutul Elek Schwartz, selecţioner al „Portocalei Mecanice”, puţini tehnicieni de la noi au mai avut o astfel de onoare. Dintre aceştia, „africanul” Ted Dumitru, „plimbăreţul” Mihai Stochiţă şi profesorul Mircea Rădulescu au avut chiar mai multe mandate, în ţări diferite. La capitolul performanţe, un alt anonim, Virgil Mărdărescu, a câştigat în 1978 Cupa Africii cu naţionala din Maroc. În total, incluzându-l aici şi pe Olăroiu, românii au fost selecţioneri în 27 de ţări de pe patru continente.

Va lucra cu Reghe şi Piţi

Laurenţiu Reghecampf
Laurenţiu Reghecampf

Victor Piţurcă
Victor Piţurcă

În Arabia Saudită, Cosmin Olăroiu va fi în contact permanent cu alţi doi antrenori români, Laurenţiu Reghecampf şi Victor Piţurcă. Aceasta pentru că echipele antrenate de Reghe şi Piţi, Al-Hilal, respectiv Al-Ittihad, sunt principalele „izvoare” de jucători pentru naţionala Arabiei Saudite.

Antrenează gratis

În exclusivitate pentru ziarul „Adevărul”, Olăroiu a mărturisit că nu va primi nici un ban de la federaţia din Arabia Saudită pe perioada împrumutului. „Salariul meu va fi in continuare plătit de clubul Al-Ahli”, a spus Olăroiu. În schimb, dacă va continua pe banca saudiţilor după Cupa Asiei, conducerea forului de la Riad i-a pregătit lui Oli un contract fabulos, de cinci milioane de euro pe an, cu obiectivul de a califica echipa la Cupa Mondială din 2018.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net