Naţionala vine din Est

Ultima actualizare:

    Ciprian Marica este liderul din teren al naţionalei în campania de calificare la Europeanul din 2016Foto: Mediafax
Ciprian Marica este liderul din teren al naţionalei în campania de calificare la Europeanul din 2016Foto: Mediafax

Echipa naţională a trăit vremuri de aur, când majoritatea jucătorilor care o alcătuiau proveneau din campionate tari ca Italia, Spania, Germania, Olanda sau Anglia. Jucătorii din estul Europei nu erau luaţi în calcul decât la număr, ca simple completări de lot. Totul s-a schimbat însă radical.

Sau mai bine spus, degradat radical. Şi nu vorbim neapărat despre anii ’90, anii lui Hagi, Popescu sau Adrian Ilie,  ci de anii 2000, ai lui Mutu, Chivu, Marica, Lobonţ sau Daniel Niculae, care sunau reunirea de la Juventus, Inter, Stuttgart, AS Roma, Auxerre sau Ajax Amsterdam. Acum, selecţionerul Victor Piţurcă vorbeşte pe roaming scump cu internaţionalii săi, la Trabzon, pe celălalt mal al Mării Negre. În cartierul Gençlerbirliţi, din Ankara. La Konya, capitală a fostului sultanat din Podişul Anatoliei. La Riadh, în mijlocul peninsulei arabice. La Krasnodar, mai aproape de Asia, decât de Europa, sau la Groznîi, zonă cunoscută până de curând doar din jurnalele TVR care ne relatau ştiri din războiul ruso-cecen. De ce? Pentru că trebuie să-i sune pe Alexandru Bourceanu, Ciprian Marica, Bogdan Stancu, Gabriel Torje, Mihai Pintilii, Gigel Bucur sau Gicu Grozav, oameni de bază în naţională, care au ales banii în locul fotbalului pe care îl puteam vedea şi noi la TV. Din păcate, tot aproape de ţară au rămas Cosmin Moţi, de la Ludogoretz Razgrad şi Srdjan Luchin, de la Botev Plovdiv, care preferă şi ei, ca mulţi alţi români în ultimul timp, „litoralul” bulgăresc şi semnele de circulaţie în limba chirilică. Răzvan Raţ şi Dorin Goian nu sunt nici ei departe, eşuaţi la „bătrâneţe” pe nisipurile aurii ale Greciei. Astfel, în preliminariile Campionatului European din 2016 va trebui să ne comportăm ca nişte cuceritori antici, veniţi din Est pentru a cuceri din nou Vestul fotbalistic, devenit dintr-o dată tărâm aproape interzis pentru noi. Noroc că la turneul final din ­Franţa se califică aproape toată lumea, cu excepţia Andorrei, Maltei, Insulelor Feroe şi probabil nou-înfiin­ţatei Gibraltar.

Chiricheş şi Maxim ne salvează obrazul

România mai are câţiva jucători legitimaţi la cluburi din campionatele tari, dar doar Vlad Chiricheş şi Alexandru Maxim se pot lăuda cu apariţii constante la Tottenham şi Suttgart. În rest, avem trei portari, Tătăruşanu, Pantilimon şi Lobonţ, rezerve de lux la Fiorentina, Sunderland şi AS Roma. Apoi, încă trei fundaşi, Dragoş Grigore, Cristi Nica şi Paul Papp, probabil cu acelaşi statut la Toulouse, Cessena şi Chievo.


    Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Steaua şi Astra sunt furnizorii din Liga I

Pe fondul nefolosirii jucătorilor români în străinătate, campionatul intern a prins şi el din ce în ce mai multă forţă. Steaua rămâne principala sursă pentru selecţioner, de unde mai mult ca sigur că Gardoş, Tănase, Latovelvici, Adi Popa, Chipciu sau Keşeru vor apărea la echipa naţională în viitoarea campanie. Şi Astra i-a trimis însă constant la lot pe Lung junior, Valerică Găman şi Alexandru Măţel, în timp ce Petrolul s-a salvat cu Ovidiu Hoban.

Cristi Tănase nu lipseşte din lotul naţional
Cristi Tănase nu lipseşte din lotul naţional

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net