Naţionala, o pălărie prea mare pentru Contra?

Ultima actualizare:

    Cosmin Contra nu a mai învins de două meciuri cu Dinamo, dar a fost preferat de FRF în faţa lui Bölöni sau RednicFoto: sportpictures.eu
Cosmin Contra nu a mai învins de două meciuri cu Dinamo, dar a fost preferat de FRF în faţa lui Bölöni sau RednicFoto: sportpictures.eu

Răzvan Burleanu a scăpat de Christoph Daum, dar n-a învăţat nimic din propriile greşeli. Preşedintele FRF vrea să pună pe banca tricolorilor tot un antrenor, nu un selecţioner, iar ultima experienţă ne-a arătat cât de diferite sunt cele două joburi! În plus, Cosmin Contra, altfel un băiat pregătit şi de perspectivă, are exact defectele care fac să nu meargă lucrurile la o naţională! Iată-le pe cele mai mari!

1. Mai bun jucător decât antrenor.

Cosmin Contra e validat în fotbal de CV-ul său din anii tinereţii. „Guriţă” a făcut istorie la Dinamo, pentru care a jucat peste 100 de meciuri, dar de referinţă rămân în primul rând perioadele din Spania, la Alaves, cu care a jucat finală de Cupa UEFA, Atletico Madrid şi Getafe, precum şi aventura de la AC Milan.

Ca antrenor n-a rupt însă gura târgului! Câteva luni de „şcoală” la Poli şi Fuenlabrada, o Cupă cu Petrolul în cei mai bogaţi ani ai echipei, o salvare de la retrogradare cu Getafe, şi două demiteri penibile de la Guanghzou şi Alcorcon. Practic, rezultate slabe şi dorinţă parcă de a-l face naţionala antrenor mare pe Contra, nu invers!

2. E prea impulsiv pentru un vestiar de fiţoşi.

Una dintre calităţile antrenorului Cosmin Contra e entuziasmul pe  care îl transmite prin temperamentul său exploziv. Totuşi, la naţională nu merge asta mereu, ba dimpotrivă! „Guriţă” va avea parte pentru prima dată în cariera lui de nişte jucători care poate n-or fi vedete, dar care cu siguranţă se vor crede aşa! Şi nu merge ca la primele comentarii să-i trimiţi la duşuri sau la echipa a doua, cum a făcut cu Steliano Filip înainte de jocul cu Craiova. Decizii „nemţeşti”, de acest gen, am văzut şi la Daum în cazul lui Alibec şi ştim cu toţii ce a ieşit!  La naţională, compromisul şi abilităţile în medierea conflictelor sunt esenţiale, iar dacă nu eşti în stare să le faci, eşti terminat! Şi calificarea la fel!

3. Nu va lucra zilnic cu jucătorii.

Cea mai mare problemă pe care o va avea Cosmin Contra la naţională va fi legată de modul de lucru şi de rutina cu totul diferită faţă de cea de la o echipă de club. Tricolorii se strâng doar de câteva ori pe an pentru acţiuni oficiale şi de alte două sau trei ori pentru meciuri amicale. În total, sub 10 întâlniri pe care le va avea la dispoziţie să schimbe faţa naţionalei. În plus, „Guriţă” e genul de antrenor care cere timp, iar noi tocmai asta nu avem! Altfel, rezultatele naţionalei depind şi de conjunctură sau noroc, iar dacă el nu va reuşi să plece cu dreptul în viitoarea campanie, mai bine ar fi să nu despacheteze!

Poate va fi totuşi noul Mircea Lucescu

simeon stalpnicul png

Lipsa de experienţă şi aparentele neconcordanţe între personalitatea lui Cosmin Contra şi postul de selecţioner al României nu reprezintă totuşi garanţii certe ale eşecului! În 1981, Mircea Lucescu ajungea pe banca echipei naţionale la doar 36 de ani şi fără nici o performanţă ca antrenor. El mai condusese doar pentru trei sezoane pe Corvinul Hunedoara, cu care a bifat un loc 3 drept performanţă maximă. Totuşi, „Il Luce” s-a dovedit un geniu în această meserie şi a ajuns la 72 de ani un tehnician cu 32 de trofee câştigate în România, Turcia, Ucraina şi Rusia.

Va semna pe doi ani

FRF a anunţat, ieri, că antrenorul dinamovist Cosmin Contra va fi noul selecţioner. El va semna un contract pe doi ani şi va avea ca obiectiv, desigur, calificarea echipei naţionale la turneul final al Campionatului European din 2020. Conform directorului tehnic al Federaţiei Române de Fotbal, Mihai Stoichiţă, Contra îşi va începe activitatea vineri, după ce numirea sa va fi validată de Comitetul Executiv. „Vineri această înţelegere făcută între el şi preşedinte va fi supusă votului Comitetului Executiv şi de vineri va începe activitatea. Cu Dinamo nu este treaba noastră”, a spus el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net