Liga I a cheltuit 1 milion de euro toată iarna

Ultima actualizare:
Cuadrado a ajuns la Chelsea de la Fiorentina
Cuadrado a ajuns la Chelsea de la Fiorentina

Criza financiară a făcut ca toate cele 18 cluburi din primul eşalon să plătească pe achiziţii cei mai puţini bani din istorie

Oricât de sărac a fost fotbalul românesc de-a lungul timpului, patronii de club tot au lovit cu ceva în mercato. Fie că a fost vorba despre vreun străin cu CV bun, fie de vreun internaţional repatriat pe bani grei, ochii şi atenţia suporterilor au fost până la urma captate. Nu însă şi de această dată.

Topoganul pe care a plecat Liga I e lung, iar groapa în care cade pare fără fund. Sportul nostru „Rege” a ajuns la o sărăcie lucie, fără precedent în perioada de după 1990. Altfel nu se explică cum a fost posibil ca în ultimele două luni, toate cele 18 cluburi din prima noastră ligă să depăşească cu puţin un milion de euro investiţi în transferuri.

Şi această cifră, jenantă în comparaţie cu anii trecuţi, a fost meritul doar a trei echipe, Steaua, Astra şi CS U Craiova. Roş-albaştrii sunt adevăraţi recordmeni, cu aproximativ 700.000 de euro plătiţi pentru Paul Papp şi Rareş Enceanu. Giurgiuvenii celui mai bogat român, Ioan Niculae, au achitat doar 250.000 de euro, pentru Claudiu Bumba, de la Târgu Mureş, iar oltenii au cheltuit în jur de 200.000 de euro pentru Andrei Dumitraş, de la Ceahlăul Piatra Neamţ şi Marius Briceag, de la Râmnicu Vâlcea.

În rest, bugete de austeritate, celelalte 15 prim-divizionare înregimentând gratis ce au găsit pe piaţă. Marile campanii de mercenariat de la Dinamo şi Rapid, care au semnat împreună nu mai puţin de 30 de jucători, n-au costat nimic, cu excepţia unor comisioane către impresari. Pentru a vă face o imagine şi mai elocventă a dezastrului trebuie avut în vedere că în Liga I au venit în această iarnă un total de 80 de jucători, suma cheltuită în medie pentru fiecare fiind de 14.000 de euro, iar pentru fiecare club în parte, de 60.000 de euro.

Toate acestea după ce iarna trecută s-a cumpărat în campionatul nostru de trei milioane de euro, în iarna sezonului 2010-2011, de cinci milioane de euro, iar la mijlocul sezonului 2011-2012, un record de şase milioane de euro. Pe lângă criza financiară, la crearea acestor statistici alarmante au contribuit  decisiv şi cele cinci cluburi intrate în insolvenţă, Rapid, Steaua, Dinamo, CFR Cluj, „U” Cluj şi Oţelul Galaţi, cărora legea le permite săsă transfere doar jucători liberi de contract. Situaţia din acest moment are însă şi o parte pozitivă. Fără transferuri pe bani mulţi, un dosar de corupţie ca cel care a băgat după gratii toată „crema” fotbalului românesc devine imposibil.

City şi Chelsea au cumpărat de 70 de milioane de euro


    Cuadrado a ajuns la Chelsea de la Fiorentina
Cuadrado a ajuns la Chelsea de la Fiorentina

Recordurile în materie de transferuri au fost bătute în această iarnă de cele două cluburi care se bat pentru titlu în Anglia: Manchester City şi Chelsea. „Cetăţenii” au plătit 35 de milioane de euro pentru a-l înregimenta pe atacantul ivorian de la Swansea, Wilfried Bony, iar londonezii tot atât pentru unul dintre cei mai doriţi jucători de la Mondialul din Brazilia, columbianul Fiorentinei, Juan Cuadrado. Nemţii de la Wolfsburg s-au apropiat totuşi, clubul finanţat de concernul Volkswagen plătind lui Chelsea pentru Andre Schurrle 32 de milioane de euro.

Cele mai importante transferuri din această iarnă:

Nume                           De la                            La                    Preţ

Wilfried Bony               Swansea                       Man. City         35

Juan Cuadrado             Fiorentina                     Chelsea            33

Andre Schurrle Chelsea                        Wolfsburg        32

Seydou Doumbia          CSKA Moscova          AS Roma         14,4

Lucas Silva                   Cruzeiro                       Real Madrid     13

Everton Ribeiro            Cruzeiro                       Al-Ahli             9

Fernando Torres           AC Milan                     Atletico M.       împrumut

Samuel Eto'o                Everton                        Sampdoria        0

Victor Valdes               Barcelona                     Man. United     0

Xherdan Saqiri Bayern                         Inter                 împrumut

Lukas Podolski Arsenal             Inter                 împrumut

*Preţurile sunt exprimate în milioane de euro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net