Leicester şi minunile din fotbal

Ultima actualizare:

    Vardy este cel mai bun om de la Leicester şi golgheter în AngliaFoto: AP
Vardy este cel mai bun om de la Leicester şi golgheter în AngliaFoto: AP

Cu 13 etape rămase până la finalul sezonului, Leicester City e lider în Anglia, peste formaţii precum Arsenal, Tottenham, Manchester City şi Manchester United. Asemenea minuni s-au mai văzut extrem de rar în fotbalul mare.

Dacă va câştiga şi duminică (14 februarie) pe terenul lui Arsenal (ora 14.00), greu o va mai opri cineva pe Leicester City să producă una dintre cele mai mari „bombe” din istoria fotbalului. Cu o echipă care anul trecut s-a bătut la retrogradare, tehnicianul italian Claudio Ranieri a reuşit un parcurs fenomenal, „vulpile” pierzând doar două meciuri în 25 de runde. Defensiva aproape perfectă a celor de la Leicester a fost completată de sezonul magnific al atacantului Jamie Vardy, care conduce topul golgheterilor din Anglia cu 18 reuşite. Rămâne de văzut dacă gruparea patronată de un om de afaceri thailandez va rezista până la final asaltului granzilor, Arsenal, Tottenham şi Manchester City fiind rivalele care speră s-o detroneze pe Leicester. În ligile puternice ale Europei, puţine „cenuşărese” au izbutit în ultimul sfert de secol să păcălească vigilenţa echipelor de tradiţie.

Kaiserslautern în Germania (1998)


    Foto: AP
Foto: AP

Într-o ligă dominată autoritar de Bayern München, rareori se întâmplă ca titlul să meargă în altă parte decât în Bavaria. În urmă cu 16 ani, nemţii au privit şocaţi la parcursul perfect al „diavolilor roşii” de la Kaiserslautern. Abia promovată în Bundesliga, echipa antrenată atunci de Otto Rehhagel şi cu celebrul Michael Ballack în teren şi-a depăşit condiţia, devenind campioană cu două puncte avans faţă de Bayern. În prezent, Kaiserslautern activează în liga secundă a Germaniei.

Deportivo La Coruna în Spania (2000)


    Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

De-a lungul timpului, doar nouă cluburi au câştigat campionatul Spaniei, Barcelona şi Real Madrid lăsând loc de puţine surprize. Una dintre acestea, poate cea mai mare, s-a produs la finalul anilor ‘90. În sezonul 1999-2000, Deportivo La Coruna s-a încoronat campioană, cu cinci puncte peste Barcelona şi Valencia şi cu şapte peste Real Madrid. La „Super-Depor” a strălucit în acea stagiune golgheterul olandez Roy Makaay, cu 22 de reuşite. Alb-albaştrii din La Coruna au impresionat şi în Europa, în 2004 ajungând până în semifinalele Ligii Campionilor. 

Montpellier în Franţa (2002)

Primul şi singurul titlu din vitrina clubului Montpellier HSC a venit total neaşteptat. În 2011-2012, şeicii arabi îşi începuseră investiţiile masive la Paris Saint-Germain, astfel că o surpriză era puţin probabilă. În calea parizienilor s-a pus însă „cenuşăreasa” Montpellier, o echipă obişnuită cu clasări undeva la mijlocul clasamentului. Principalul artizan al titlului luat de Montpellier a fost vârful Olivier Giroud, ajuns ulterior la Arsenal.

Sampdoria în Italia (1991)


    Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Una dintre cele mai frumoase echipe din fotbalul italian a fost Sampdoria lui Vujadin Boskov, care avea la dispoziţie nume precum Pagliuca, Mancini sau Vialli. Formaţia cu care Dinamo s-a luptat în cupele europene în acea perioadă le-a păcălit în stagiunea 1990-1991 pe cele două mari cluburi din Milano, Inter şi AC Milan. Un an mai târziu, în 1992, „Doria” pierdea finala Cupei Campionilor, 0-1 cu FC Barcelona.

Blackburn în Anglia (1995)


    Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Ultimele 20 de titluri din Anglia au fost cucerite doar de patru echipe (rivalele din Manchester, City şi United, alături de Arsenal şi Chelsea). În sezonul 1994-1995, marile puteri n-au putut opri parcursul lui Blackburn Rovers, cu un Alan Shearer autor a 34 de goluri. A fost momentul de graţie a unui club care s-a destrămat în perioada care a urmat, iar acum se zbate în subsolul clasamentului din a doua divizie engleză.

La noi a fost Unirea Urziceni în 2009


    Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Echivalentul celor de la Leicester în fotbalul românesc ar putea fi Unirea Urziceni. Patronaţi de Dumitru Bucşaru şi conduşi cu mână forte de cuplul Dan Petrescu (antrenor) – Mihai Stoica (manager), ialomiţenii au câştigat în mod dramatic titlul din sezonul 2008-2009, campioana fiind decisă abia în ultima etapă. Surpriza e cu atât mai mare cu cât Unirea Urziceni s-a desfiinţat ulterior, o altă echipă cu nume asemănător (Unirea 2015 Urziceni) evoluând în prezent în liga a cincea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net