JO 2016: Fotbal în ritm de samba la Rio

Ultima actualizare:

    De Neymar se leagă speranţele brazilienilor la cucerirea primului titlu olimpic la fotbalFoto: Gettyimages
De Neymar se leagă speranţele brazilienilor la cucerirea primului titlu olimpic la fotbalFoto: Gettyimages

Pe teren propriu, la Rio, brazilienii vor neapărat aurul olimpic la fotbal, astfel că au apelat la vedete de prim rang. Comparativ, echipe ca Argentina sau Germania se vor prezenta cu fotbalişti care nu sperie pe nimeni.

Competiţia olimpică de fotbal n-are anvergura unui Campionat Mondial, asta pentru că e impusă în continuare limitarea de vârstă (23 de ani), cu trei excepţii. Chiar şi-aşa, naţionala Braziliei a reuşit să adune câteva nume grele, fotbalişti deja consacraţi sau tineri care promit enorm. Vedeta turneului programat să înceapă joi e de departe Neymar. Atacantul Barcelonei a fost lăsat în vacanţă la Copa America tocmai pentru a-şi ajuta ţara să cucerească în premieră aurul la Olimpiadă. În vârstă de 24 de ani, brazilianul e liderul incontestabil al unei echipe care va încerca să răzbune finala pierdută în 2012 (1-2 cu Mexic).

Neymar nu e însă singurul fotbalist de top aflat la dispoziţia selecţionerului Rogerio Micale. Astfel, vor mai juca la Olimpiadă fundaşul Marquinhos de la PSG, cotat la 30 de milioane de euro, sau mijlocaşul Felipe Anderson de la Lazio. În plus, Brazilia va lansa cu această ocazie câţiva puşti de care vom mai auzi, atacanţii Gabriel Barbosa şi Gabriel Jesus fiind deja în atenţia unor mari cluburi din Europa. Rămâne de văzut cine va putea să conteste supremaţia Braziliei la Jocurile de la Rio. După cum arată loturile celor 16 participante, nemţii ar fi principalii candidaţi, beneficiind de aportul fraţilor gemeni Lars şi Sven Bender (27 de ani), jucători cu experienţă în Bundesliga. 

În schimb, marea rivală a Braziliei, Argentina, îşi va pune speranţele într-o rezervă de la Atletico Madrid (mijlocaşul Correa), dar şi în fiul antrenorului de la Atletico, Giovanni Simeone. Ca jucători de urmărit la Olimpiadă ar mai fi sud-coreeanul Son (Tottenham), nigerianul Obi Mikel (Chelsea) sau columbianul Teofilo Gutierrez (Sporting Lisabona). În mod tradiţional, show-ul olimpic în turneele de fotbal începe înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor, miercuri (la feminin) şi joi (la masculin) fiind programată prima etapă din faza grupelor.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net