Granzii planetei s-au supărat pe noi

Ultima actualizare:

    Maxim şi coechipierii săi  au profitat din plin de  prevederile regulamentului  forului mondialFOTO: AP
Maxim şi coechipierii săi au profitat din plin de prevederile regulamentului forului mondialFOTO: AP

Italia şi Franţa sunt cele mai importante naţionale care au fost scoase de România din urna favoritelor în campania pentru Cupa Mondială din Rusia de peste trei ani. Evident, statutul privilegiat al tricolorilor e contestat de cei care consideră că sunt mai buni decât noi.

La 25 iulie, la Sankt Petersburg, FIFA va stabili grupele preliminare ale Campionatului Mondial din 2018, tragere la sorţi la care România va fi plasată în prima urnă valorică a Europei, la fel cum se întâmpla pe vremea „Generaţiei de Aur”. Forul mondial a stabilit acest lucru pe baza clasamentului mondial care va fi anunţat oficial la mijlocul lunii viitoare. Rezultatele tricolorilor din ultimii patru ani au ajutat naţionala lui Anghel Iordănescu să ajungă într-o companie selectă, alături de naţionale puternice precum Germania, Spania, Olanda, Belgia, Anglia, Portugalia şi Croaţia. Alături de România, urna capilor de serie mai are o prezenţă neaşteptată, Ţara Galilor, fapt care a început să atragă numeroase comentarii negative.

Lipsa de amicale ne-a ajutat

Cei mai îndreptăţiţi să conteste locul României sunt italienii, francezii şi elveţienii, trei naţionale de top care au alunecat în urna a doua. Primul care s-a exprimat direct în această privinţă a fost selecţionerul Italiei, Antonio Conte. „Squadra Azzurra” şi-a pierdut locul în prima urnă în mod stupid, după eşecul de marţi din amicalul cu Portugalia (0-1), iar antrenorul italienilor a luat foc. „De ce nu suntem capi de serie? Nu ştiu, mă întreb şi eu de ce Italia e în spatele unor naţionale inferioare nouă”, a spus Conte, aluzie directă la „cenuşăresele” România şi Ţara Galilor.

Deşi Anghel Iordănescu s-a plâns de lipsa meciurilor de pregătire, acest lucru ne-a ajutat în drumul spre Mondialul din 2018. Astfel, în timp ce noi am stat acasă şi ne-am conservat punctele din clasamentul FIFA, celelalte naţionale s-au bătut între ele cu riscul de a-şi pierde locul în prima urnă valorică a Europei. Nu este exclus ca oficialii Federaţiei noastre să fi ştiut acest aspect, motiv pentru care n-a contractat nici un meci amical în prima jumătate a acestui an.

Preliminariile pentru Campionatul Mondial vor începe, în cazul României, cel mai probabil, în toamna anului viitor, după ce România va participa, aşa cum sperăm cu toţii, la turneul final al Campionatului European.

La Mondiale merge direct doar primul loc 

Pentru Mondialul din 2018, Europa n-are alocate decât 13 locuri (plus Rusia, ţara-gazdă), astfel că preliminariile nu vor mai fi atât de permisive precum sunt cele actuale, pentru Euro 2016. La turneul final de peste trei ani vor ajunge direct doar primele clasate din cele nouă grupe, ultimele patru calificate urmând să fie decise de patru „duble” de baraj între opt din cele nouă echipe clasate pe locurile doi. Acesta e şi motivul pentru care miza prezenţei în urna capilor de serie a naţionalei lui Iordănescu este una uriaşă.

Aşa arată primele două urne valorice

Urna 1

Germania

Belgia

Olanda

Portugalia

România

Anglia

Ţara Galilor

Spania

Croaţia

Urna 2

Slovacia

Austria

Italia

Elveţia

Cehia

Franţa

Islanda

Danemarca

Bosnia

Variantă de grupă grea

România

Italia sau Franţa

Suedia

Turcia

Cipru

Georgia

Variantă de rupă uşoară

România 

Austria

Albania

Feroe

Moldova

San Marino

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Neil Lennon (Facebook) jpg
Jurgen Klopp (EPA) jpg
PAOK Salonic (EPA) jpg
Oleksandr Usyk si Tyson Fury (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
CFR Cluj Farul Constanta (Sportpictures) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Servetelul acordului de transfer al lui Lionel Messi la FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net