Granzii Europei, la pământ

Ultima actualizare:

    “Morişca” olandeză s-a poticnit în FinlandaFoto: AFP
“Morişca” olandeză s-a poticnit în FinlandaFoto: AFP

Până acum, rar se întâmpla ca „balaurii” Germania, Spania şi Olanda să piardă meciuri în grupele de calificare la turneele finale. Ei bine, în actualele preliminarii, cele trei superforţe ale Bătrânului Continent s-au predat în acelaşi timp, contra unor adversari modeşti.

Aparent lejer, sistemul de calificare la Euro 2016 pare să fie cu două tăişuri pentru naţionalele cu ştaif ale Europei. La adăpostul faptului că în Franţa vor merge direct primele două clasate din fiecare grupă plus locul trei cu cel mai bun punctaj (celelalte opt merg la „baraj”), echipe precum Germania, Spania sau Olanda şi-au permis luxul să pornească mai greu, cu frâna de mână trasă. Astfel, ultimele zile ne-au oferit adevărate „bombe” în fotbalul european.

Cu două înfrângeri, olandezii sunt în pericol

Surprizele au început încă de joia trecută, când Spania a cedat toate punctele în Slovacia (1-2), o înfrângere venită după 36 de meciuri consecutive în preliminarii ale ibericilor încheiate cu rezultate pozitive. Câştigătoare a ultimelor două Europene, Spania şi-a complicat grupa, în condiţiile în care slovacii şi ucrainenii au acum pretenţii întemeiate la primele două poziţii.Dacă declinul spaniolilor era oarecum anunţat, nimeni nu se aştepta ca proaspăta campioană mondială, Germania, să facă şi ea un pas greşit. Sâmbătă, la Varşovia, nemţii s-au prezentat cu o serie incredibilă de 33 de meciuri fără eşec în competiţiile oficiale şi cu 13 victorii la rând în calificările pentru Mondiale şi Europene. Aceste cifre n-au mai contat pe teren, unde Polonia s-a impus cu 2-0. „Ce se întâmplă cu noi, Jogi?”, a fost întrebarea adresată de ziarele din Germania selecţionerului Löw, care părea să aibă o naţională indestructibilă.

Aceeaşi întrebare e valabilă şi în cazul Olandei, o echipă a cărei regularitate în meciurile preliminare era de speriat. „Portocala Mecanică” a ţinut însă pasul cu Spania şi Germania, stricându-se chiar mult mai rău. În primele trei runde, batavii au pierdut deja de două ori, cu Cehia şi cu Islanda, şansele de calificare ale naţionalei antrenate de Guus Hiddink subţiindu-se văzând cu ochii. Luni seară, eşecul Olandei de la Reykjavik (0-2) a fost unul istoric, islandezii câştigând în premieră împotriva unei echipe care la ultimele două Mondiale a fost în primele patru.

Rusia şi Portugalia sunt la fel de chinuiteDintre naţionalele cu pretenţii ale Europei, doar Anglia, Italia şi Belgia se descurcă onorabil. În rest, Portugalia lui Cristiano Ronaldo a pornit cu stângul (0-1 acasă cu Albania), având şansa revanşei în meciul de aseară cu Danemarca, terminat după închiderea ediţiei. De asemenea, ruşii antrenaţi de Fabio Capello (cel mai bine plătit selecţioner din lume) n-au putut să treacă pe teren propriu de Moldova (1-1), rezultat de neimaginat în urmă cu ceva vreme.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net