EXCLUSIV Rednic dezvăluie secretele lui Moţi

Ultima actualizare:

    Cosmin Moţi a devenit eroul Bulgariei după ce  a eliminat campioana  României din  Liga CampionilorFOTOGRAFII: Mediafax
Cosmin Moţi a devenit eroul Bulgariei după ce a eliminat campioana României din Liga CampionilorFOTOGRAFII: Mediafax

Cosmin Moţi, apărătorul lui Ludogoreţ devenit cunoscut pe întreaga planetă după ce s-a transformat în portar şi a apărat două penalty-uri contra Stelei, s-a pregătit intens pentru acest moment de glorie. Chiar dacă nu credea că va ajunge vreodată în situaţia de a apăra o lovitură de la 11 metri.

Românul din defensiva celor de la Ludogoreţ a devenit erou în Bulgaria. Echipa sa a ajuns în grupele Ligii Campionilor, în dauna Stelei, iar reuşita i se datorează în mare măsură. În tur, Ludogoreţ a pierdut cu 1-0, dar joi seara la finalul timpului regulamentar, scorul general a fost 1-1. S-a ajuns la loviturile de departajare, însă cu puţin timp înainte portarul Stoianov a fost eliminat. Cum se efectuaseră toate cele trei schimbări a fost nevoie de un om de sacrificiu, iar Moţi a preluat rolul. A avut o paradă la un corner, după care a făcut minuni la penalty-uri, transformând unul în poarta lui Arlauskis şi apărând loviturile lui Pârvulescu şi Râpă.

La câteva minute de  la intrarea în poartă,  Moţi a respins  mingea la un corner
La câteva minute de la intrarea în poartă, Moţi a respins mingea la un corner

Dar, prestaţia sa din poartă ascunde un secret, dezvăluit pentru Click! de fostul antrenor al lui Moţi la Dinamo, Mircea Rednic: “La Dinamo, el intra mereu în poartă. Făcea adevărate turnee cu Dolha. Ţin minte că după antrenamente era bătaie mare pe mănuşile de portar... Moţi trăgea o dată şi o dată apăra, aşa juca el cu Dolha”, ne-a povestit Rednic, antrenorul care în 2007 a adus ultimul titlu al „câinilor”.

Românul a ghicit colţurile pe care au tras steliştii
Românul a ghicit colţurile pe care au tras steliştii

Apoi, a continuat: „Chiar mă uitam la meci cu nişte prieteni şi ziceam: «Mă, dacă e inspirat Moţi să ia el mănuşile să vezi că o să apere». Să ştii, că-n joaca aia a lor de la antrenamente, cu penalty-urile, era foarte bun. Acum cu Steaua, pe lângă cele două parade a mai plecat după vreo trei mingi... mă rog nu a ştiut cum să taie unghiul, dar important e că a plecat şi după acele baloane”.

Tehnicianul a mai găsit şi o altă explicaţie pentru reuşitele fostului său elev. „E un jucător de intercepţie. Nu e unul care se remarcă prin dueluri, prin tacklinguri, el, pe vremea mea, putea să fie un foarte bun libero. Tot timpul e la intercepţie, are intuiţie şi asta l-a făcut să simtă unde bat jucătorii Stelei”, a mai spus Mircea Rednic. Şi actualul antrenor al lui, Georgi Dermendjiev, a recunoscut că la antrenamente lui Moţi îi place să stea în poartă.

Fundaşul a avut plonjoane de  adevărat portar
Fundaşul a avut plonjoane de adevărat portar

Mircea Rednic
Mircea Rednic

Peluză botezată cu numele său

Patronul celor de la Ludogoreţ, Kiril Domuschiev, a anunţat că va construi un nou stadion în Razgrad, iar o tribună va purta numele “Cosmin Moţi”. “Construim un nou stadion la Razgrad şi o tribună va primi numele lui Moţi. Nu este numai un erou pentru oraşul nostru, el este un erou al Bulgariei”, a spus şeful clubului.

«Am simţit că pot să scot Steaua»

Moţi i-a mărturisit fostului său antrenor, Cornel Ţălnar, că a avut un presentiment în privinţa reuşitei sale. „Mi-a spus: «Papa (n.r.- porecla lui Ţălnar) crede-mă că am simţit că-i scot». Şi, chiar că a făcut o minune, mai ales că s-a întâmplat la exact cinci ani de la minunea de la Liberec, când el a fost în teren şi a şi marcat din penalty”, a spus „Ţânţarul”.

Cine e Cosmin Moţi

- s-a născut la data de 3 decembrie 1984, la Reşiţa- evoluează pe postul de fundaş central- a jucat la Universitatea Craiova, Dinamo, Siena şi acum la Ludogoreţ Razgrad- a câştigat titlul, Cupa şi Supercupa alături de Dinamo- a câştigat două titluri, o Cupă şi două Supercupe ale Bulgariei- la echipa naţională a bifat şapte prezenţe

Steliştii, umiliţi de fani

Supăraţi după ce au pierdut o calificare pe care au avut-o în mână, jucătorii Stelei au plecat direct la vestiare, uitând să salute grupul consistent de suporteri venit de la Bucureşti. Antrenorul Gâlcă a încercat să repare eroarea, trimiţându-i pe fotbalişti înapoi pe teren. Astfel, ajunşi în faţa celor 2.000 de fani, asupra majorităţii steliştilor s-a abătut un potop de apostrofări şi înjurături. Cel mai mult au avut de suferit Pârvulescu şi Râpă, adică ratangiii de la seria penalty-urilor.

Ambii au fost solicitaţi să-şi dea jos tricourile şi să le cedeze în tribune. În semn de dispreţ, suporterii au aruncat însă înapoi echipamentele de joc, care au ajuns pe pista de atletism a arenei din Sofia.Aventura europeană a Stelei va continua în grupele Ligii Europa, tragerea la sorţi fiind programată astăzi, începând cu ora 14.00 (în direct la DigiSport şi DolceSport). Steaua avea garantată prezenţa în urna a doua valorică. În urna favoritelor se află Sevilla, Tottenham, Inter, Napoli, Villarreal, Fiorentina, Dinamo Kiev sau Salzburg.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net