Ei le-au dat 9, voi daţi-le măcar 1!

Ultima actualizare:

    2015. Bogdan Stancu  va fi principala  „gură de foc”  a României în  meciul de joiFOTO: Sportpictures.eu
2015. Bogdan Stancu va fi principala „gură de foc” a României în meciul de joiFOTO: Sportpictures.eu

Românii formează un popor nostalgic şi puţină lume mai oftează ca noi după vremurile când tăvăleam prin noroi luxemburghezi, feroezi sau finlandezi. Comparaţiile cu trecutul sunt însă inevitabile şi chiar dacă recunoaştem că lucrurile s-au schimbat pe parcurs, aşteptăm victorii la fel de mari. Cei care le-au scris în cartea fotbalului românesc ne îndeamnă însă la prudenţă.

La 14 octombrie 1973, România primea vizita Finlandei pe Stadionul 23 August, iar tricolorii aveau nevoie să câştige cu 9-0 pentru a spera în calificarea la Mondialul din Germania de Vest. Trupa antrenată de regretatul Valentin Stănescu a măturat pe jos cu nordicii şi datorită golurilor lui Mircea Sandu, Dudu Georgescu, Florea Dumitrache, Pantea, Liţă Dumitru şi Marcu a obţinut exact scorul necesar. Din păcate, RDG a câştigat ulterior în Albania şi acest 9-0 nu ne-a ajutat decât la statistică. Totuşi, Rică Răducanu, portarul echipei de atunci, îşi duce aminte ce distracţie a fost. „Toată lumea a marcat în afară de mine. De plictiseală am bătut şi aut, am urcat şi la cornere, dar nu m-am lipit de gol. Generalii ne-au cerut să marcăm cât putem de mult. Finlandezii nu ştiau fotbal atunci. Se băgau cu fundul în poartă ca San Marino sau Gibraltar, să nu ia bătaie la scor mare. Acum s-a schimbat treaba, dar cred că tot îi batem”, ne-a declarat fostul portar al naţionalei şi al Rapidului. De asemenea, Liţă Dumitru, omul care a deschis balul cu golul său din minutul 6, spune că Anghel Iordănescu a făcut minuni deja, iar lipsa fanilor ne va crea mari probleme. 

«Tricolorii» nu au mai marcat de şapte luni

„Niciodată în viaţa noastră n-o să mai batem Finlanda cu 9-0. Să zicem mersi dacă îi înţepăm o dată, să mergem şi noi la Euro. Oricum, şi atunci, când erau praf, tot ei ne-au eliminat, pentru că în tur am făcut 1-1. Joi ne pot crea probleme mai mari. Nu-i caut scuze «Generalului», dar chiar are. Fotbalul nostru e la pământ. M-am uitat în weekend la un meci din Liga I şi am schimbat repede că mă lua somnul. Poate prindem şi noi o zi bună şi rezolvăm cazul. Ca în 1973 nu se mai poate”, a afirmat fostul mijlocaş. Şi ambii au dreptate. Keşeru şi compania au înscris şapte goluri în această campanie, iar cea mai mare victorie a fost 2-0, în Finlanda şi acasă cu Irlanda de Nord. Totuşi, speranţe să înscriem şi noi un gol după şapte luni sunt, Stancu şi ceilalţi atacanţi marcând goluri în ultimele meciuri la echipele lor de club.

1973. România a  marcat gol după  gol în poarta  finlandezilor
1973. România a marcat gol după gol în poarta finlandezilor

4 puncte din şase ne califică

România nu-şi asigură matematic prezenţa la Euro 2016 chiar dacă câştigă cu Finlanda. Asta pentru că Ungaria joacă la aceeaşi oră cu Feroe şi o victorie scontată o menţine la trei puncte în spatele nostru, cu meciurile directe de partea ei. Astfel, tricolorii mai au nevoie de un punct în Feroe, în ultima etapă, pentru ca maghiarii să nu treacă peste noi în cazul unei victorii a lor în Grecia. Dacă ungurii s-ar încurca la Atena, României i-ar ajunge şi două puncte din şase, doar că nu putem trece prin aceste emoţii. Iar calcule pentru cel mai bun loc trei nu se pot face încă.

Iordănescu: «Ne deranjează că se joacă joi»

Oamenii devin mai pesimişti odată cu înaintarea în vârstă, dar Anghel Iordănescu îl întrece parcă şi pe Victor Piţurcă. Selecţionerul a susţinut ieri o conferinţă de presă, premergătoare parcă unei înmormântări, în care nu i-a convenit absolut nimic, de la program, la lotul de jucători. „Finlandezii au şanse la baraj. E greu să pregăteşti o campanie într-o săptămână scurtă. Unii jucători vin luni şi au un singur antrenament cu noi. Ne deranjează că se joacă joi. Nu ştiu cum se descurcă alte echipe, dar noi am prefera vechiul program, sâmbătă-miercuri. Mi-a fost greu să găsesc un fundaș dreapta, deşi am căutat în toată divizia. Îl avem pe Mățel, dar ne mai trebuie. Dacă aveam soluţia Dani Alves sau Rafinha sau dacă Săpunaru avea 7-8 meciuri jucate, nu mai venea Papp”, a declarat selecţionerul lângă Sânmărtean, Grigore, Chipciu şi Stancu, care n-au înţeles nimic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net