După Penescu, nici iarba nu mai creşte în Trivale

Ultima actualizare:

    Cornel  Penescu. A preluat FC Argeş  în anul 2006, însă nu a  rezistat prea mult  în fotbal. În prezent  e închis la penitenciarul  Ploieşti, condamnat  la opt ani, în mai  multe dosareFoto: Mediafax
Cornel Penescu. A preluat FC Argeş în anul 2006, însă nu a rezistat prea mult în fotbal. În prezent e închis la penitenciarul Ploieşti, condamnat la opt ani, în mai multe dosareFoto: Mediafax

Cornel Penescu este imaginea elocventă a unei corupţii generalizate, care a contaminat toate ramurile de activitate în care s-a implicat, inclusiv fotbalul. Acesta a părut la început un om de afaceri de înaltă clasă, cu 170 milioane € avere în 2008, dar atunci când i-a căzut masca, praful s-a ales de tot.

FC Argeş este un alt caz de club legendar a cărui moarte i s-a tras din mâna unui păcătos, aşa cum spune o veche vorbă românească. Fotbalul din Trivale îşi pierduse din sponsori după anul 2000 şi cinci ani s-a zbătut la retrogradare şi chiar în Liga a II-a. Primii ani de după 2000, când bumurile de toate felurile erau la ordinea zilei în România, din Piteşti răsărea un nou parvenit: Cornel Penescu. Fire locală ambiţioasă, cu conexiuni politice puternice, acesta a dezvoltat afaceri în toate domeniile posibile, fără să fie un as în vreunul. Deţinea lanţul de hypermarketuri PIC, firme de producţie, comerţ, distribuţie produse alimentare, servicii de taximetrie, transport marfă, construcţii şi chiar mass-media. Nu exista oportunitate nevalorificată la maximum de Penescu şi fratele lui, îmbogăţiţi aşa cum îi stă bine unui român, adică repede, imediat după 1991, când au început să vândă sucuri şi ţigări pe o tarabă improvizată. Toată această bunăstare nu i-a fost suficientă, dacă nu ştia nimeni de ea, şi în vara lui 2006 a făcut pasul care urma să-l distrugă.

Suporterii fostei echipe  FC Argeş umplea  arena din Trivale
Suporterii fostei echipe FC Argeş umplea arena din Trivale

Cornel Penescu a devenit sponsorul principal al lui FC Argeş, ahtiat după imagine. Şi-a cumpărat un Maybach şi un Mercedes CLK, iar televiziunile se îngrămădeau lângă portiere pentru scurte interviuri cu el şi cu fiul său, Andrei, abia devenit major şi dorit de o droaie de femei. În fotbal, Cornel n-a reuşit însă mare brânză. A retrogradat-o pe FC Argeş, a readus clubul în prima ligă şi în sezonul 2008-2009 a comis-o grav.

A fost arestat pentru că a dat mită mai multor arbitri pentru a-i favoriza echipa la jocurile din Liga I. Pentru asta a luat patru ani de închisoare cu executare şi din 2009 a stat liber doar câteva luni. Justiţia a vrut să-l dea exemplu şi la o succintă verificare a găsit o şerpărie odioasă în toate afacerile acestuia. Astfel şi-a mai făcut rost de 3 ani cu executare într-un dosar de corupţie cu fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, mituit cu 50.000 de euro pentru o autorizaţie de construcţie a unui magazin PIC. Apoi, încă doi ani şi jumătate cu suspendare în dosarul „Mită la Garda Financiară”, pentru ca inspectorii să nu-i controleze firmele, plus alţi trei ani cu suspendare în dosarul „Mită pentru arbitri 2”.

Culmea, pentru toate acestea a mai primit vineri un bonus de trei ani cu executare şi va sta în total după gratii opt ani grei la penitenciarul Ploieşti, unde e în prezent. FC Argeş s-a desfiinţat în 2013, în acelaşi an în care a dat faliment PIC-ul şi toate afacerile sale, cu excepţia uneia singure, cu taxiuri, din care îşi câştigă acum existenţa familia Penescu.

Citeşte luni despre cum Dinel Staicu şi Adrian Mititelu au falimentat Universitatea Craiova.

I-a dat fotbalului pe Dobrin şi Mutu

În 1972, FC Argeş  a devenit  campioana României
În 1972, FC Argeş a devenit campioana României

FC Argeş a fost tot timpul o pepinieră fantastică a fotbalului românesc, iar cel mai greu nume este de departe Nicolae Dobrin. „Gâscanul” a încântat publicul din Trivale în anii de graţie ’70 şi a ajuns să fie dorit de marile forţe ale Europei, inclusiv de Real Madrid. A refuzat, pentru Piteştiul lui drag, şi niciodată n-a regretat că nu s-a schimbat alături de Di Stefano sau Gento. N-a fost însă singurul produs de marcă al violeţilor. De la FC Argeş au plecat spre fotbalul mare Adrian Mutu, Nicolae Dică, Rică Neaga, Cristi Tănase, Paul Codrea, Dani Coman, Jean Vlădoiu şi mulţi alţii.

FC Argeş, clubul Miliţiei din Piteşti


    Suporterii fostei echipe  FC Argeş umplea  arena din TrivaleFoto: Mediafax
Suporterii fostei echipe FC Argeş umplea arena din TrivaleFoto: Mediafax

Violeţii din Piteşti şi-au câştigat un loc în boemia fotbalului românesc, dar n-au fost niciodată victime, ci mai degrabă beneficiari ai nomenclaturii comuniste. Clubul a luat fiinţă la data de 6 august 1953, printr-un ordin direct al Ministerului Afacerilor Interne, sub numele de Dinamo, ca cel al surorii mai mari, din Bucureşti. A luat-o de jos, din campionatul orăşenesc, şi a promovat la finalul fiecărui sezon, până când în 1961 a ajuns în prima divizie. În 1968, Dinamo Piteşti îşi schimbă numele şi devine FC Argeş Piteşti, iar cu Nicolae Dobrin şi Ion Barbu în teren  şi cu Florin Halagian pe bancă devin o forţă pe prima scenă.

În 1972, FC Argeş uimeşte lumea şi reuşeşte să câştige primul titlu de campioană din istoria clubului, încheind sezonul cu patru puncte peste UTA şi Târgu Mureş. Mai surprinzător a fost însă repetarea acestui succes în 1979, când a reuşit să câştige campionatul în ultima etapă, chiar împotriva lui Dinamo, care avea nevoie de victorie pentru a-şi adjudeca titlul.

FC Argeş a participat de 10 ori în cupele europene, unde n-a reuşit vreo bombă, dar a avut meritul că a adus la Piteşti echipe ca Sevilla, Real Madrid, Nottingham Forest, Valencia, Panathinaikos, AEK Atena sau Fenerbahce. Trupa din Trivale şi-a luat adio de la aceste meciuri cu o ruşne imensă, în 1999, când a pierdut returul cu Celta Vigo, din Cupa UEFA, cu 7-0.

FC Argeş

  • Nume precedente: Dinamo Piteşti, FC Argeş Dacia Piteşti
  • Data fondării: august 1953
  • Data desfiinţării: iulie 2013
  • Culori: alb-violet
  • Stadion: „Nicolae Dobrin” – Trivale
  • Titluri de campioană: 2 (1971, 1979)
  • Finala Cupei României : 1964-65 ; 1 - 2 cu Ştiinţa Cluj-Napoca
  • Finala Cupei Balcanice: 1985 ; 1 - 4, 3 - 1 cu Iraklis Thessaloniki
  • Liga a II-a: 4 (1960–61, 1962–63, 1993–94, 2007–08)
  • Cupele europene: 2de partide (11 victorii, 4 egaluri, 11 înfrângeri, 42 de goluri marcate, 44 primite)
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net