Cupa Africii, cel mai pestriţ fotbal din lume

Ultima actualizare:
Pictaţi pe faţă, suporterii au făcut senzaţie la Cupa Africii
Pictaţi pe faţă, suporterii au făcut senzaţie la Cupa Africii

Competiţia de pe continentul negru a fost şi în acest an un spectacol de culori, distracţie şi violenţe.

Cupa Africii a fost tot timpul un turneu final deosebit şi un motiv de sărbătoare pentru băştinaşi. În ultima vreme a fost vitregită însă din mai multe motive, dar fanii de culoare au menţinut-o în prim-plan. Anul acesta n-a făcut excepţie.

Din 2013, Cupa Africii a fost mutată în ani impari pentru că se suprapunea cu Campionatul Mondial şi FIFA n-a mai acceptat asta. În aceste condiţii, Maroc a fost aleasă iniţial ca gazdă pentru ediţia prezentă de pe o listă de pretendente de pe care mai făceau parte Botswana, Zambia şi Zimbabwe. „Magrebienii” s-au speriat însă de epidemia de Ebola şi s-au răzgândit, chiar dacă asta a însemnat absenţa din competiţie. Astfel, în criză de timp, Cupa Africii 2015 a fost trimisă în Guineea Equatorială, singura care a acceptat-o şi care avea ceva infrastructură rămasă din 2012, când fusese din nou organizatoare, alături de Gabon. În cele patru oraşe gazdă, Malabo, Bata, Mongomo şi Ebebiyin s-au deplasat peste 500.000 de suporteri ai celor 16 participante, care au făcut show.


    Pictaţi pe faţă, suporterii au făcut senzaţie la Cupa AfriciiFoto: AP
Pictaţi pe faţă, suporterii au făcut senzaţie la Cupa AfriciiFoto: AP

Deşi Cupa Africii s-a disputat în acest an aproape concomitent cu Cupa Asiei, competiţia de pe continentul negru a furat întâietatea. Azonto, dansul „Stelelor negre” ale finalistei Ghana, inspirat din tribalul Kpanlogo, „Leoparzii” din Zair, pictaţi pe faţă ca în sacrificiile antice, cântând „Fier d’être congolais” (Mândri că suntem congolezi), sau coarnele „Diavolilor roşii” ai celeilalte Congo, veniţi din Brazzaville, au bătut orice spectacol de circ. Apoi, componenta religioasă a fost asigurată de algerieni şi tunisieni, singurii reprezentanţi ai „Africii albe” din nord, care au făcut din nou paradă de Islamul lor. Evenimente au culminat cu violenţele din semifinala Ghana – Guineea Equatorială, 3-0, când gazdele n-au vrut să accepte înfrângerea şi au pornit o vânătoare ca în savană a adversarilor. Toate acestea fac parte din cultura lor tribală şi orice am spune, Cupa Africii rămâne cea mai pestriţă competiţie fotbalistică a Planetei.

Finala, Ghana - Coasta de Fildeş

Azi, la Bata, finala Cupei Africii se va juca între cele mai bune echipe de pe continentul negru, Ghana şi Coasta de Fildeş. Se aşteaptă ca măsurile de securitate să fie de această dată dublate, astfel încât turneul să se încheie fără victime omeneşti. Marea problemă a poliţiştilor şi jandarmilor nu va fi însă aici, ci tot la Malabo, unde Guineea Equatorială şi Congo se vor bate pentru locul 3, în finala mică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net