Contra are „colac de salvare” dezumflat! Care sunt mizele în Liga Naţiunilor

Ultima actualizare:

    „Săpuneala” luată de la „Rege” şi-a făcut efectul şi selecţionerul cârpeşte naţionala cu jucători de la ConstanţaFoto: Click!
„Săpuneala” luată de la „Rege” şi-a făcut efectul şi selecţionerul cârpeşte naţionala cu jucători de la ConstanţaFoto: Click!

Naţionala României n-a avut noroc la tragerea la sorţi a Ligii Naţiunilor, competiţie care ne-ar putea trimite la Euro 2020 pe ultima sută de metri.

Va fi foarte greu ca tricolorii să câştige o grupă din care mai fac parte Serbia, Muntenegru şi Lituania. Dacă n-o va face, atunci naţionala lui Cosmin Contra trebuie să uite de colacul de salvare oferit de UEFA prin Liga Naţiunilor.

Ne aşteptam la nişte meciuri lejere, de antrenament, dar vom avea parte de o toamnă de foc în Liga Naţiunilor, „invenţia” forului european menită să înlocuiască meciurile amicale cu o competiţie cu miză. Azi, la Lausanne, din postura de cap de serie în Liga C, România a pescuit cei mai grei adversari posibili. Ne referim aici la Serbia şi Muntenegru (Lituania e „cenuşăreasa” grupei), echipe cu care vom susţine o bătălie crâncenă pentru primul loc. Obiectivul declarat al selecţionerului Contra e câştigarea acestei grupe teribile, performanţă care ne-ar apropia de Euro 2020. În acest caz fericit, tricolorii vor putea aborda mai relaxaţi preliminariile clasice din 2019, ştiind că oricum vor avea şansa unui „colac de salvare”, adică play-off-ul din Liga Naţiunilor C, programat în primăvara lui 2020. La cum arată grupele, ne putem imagina o semifinală cu Scoţia şi o finală cu Grecia pentru un loc la Euro 2020.

Încă o dată, doar câştigarea grupei cu Serbia, Muntenegru şi Lituania ne oferă acest scenariu optimist. În caz contrar, calificarea României la Euro 2020 va depinde exclusiv de preliminariile clasice, cele din 2019. Şi aici intervine o altă miză pusă la bătaie de Liga Naţiunilor. În cazul nostru, dacă ne câştigăm grupa sau ieşim pe locul doi cu punctaj bun, atunci vom intra în urna 3 la tragerea la sorţi a preliminariilor. Dacă nu, mergem în urna 4 şi vom avea adversari mai grei în grupa de calificare.

A doua ediţie a Ligii Naţiunilor va fi cea din 2020-2021, dar nu va mai conta pentru calificarea la vreun turneu final, deoarece în 2022 e programat Mondialul din Qatar. În schimb, distribuţia echipelor pe divizii se va face pornind de la ediţia inaugurală. Mai exact, se aplică un sistem promovare-retrogradare (câştigătoarele de grupe urcă în liga superioară, iar codaşele coboară în cea inferioară). În acest mod, în cazul în care va ocupa ultimul loc în grupa cu Serbia, Muntenegru şi Lituania, România va juca peste doi ani alături de cele mai slabe echipe europene, în Liga D.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net